Sipoossa todettu kolme puutiaisaivokuumetapausta viime vuosina

Rokotepalvelun sairaanhoitaja päivystää jälleen Nikkilässä tänä kesänä. Olivia Kuusinen

Toimitus

Sipoossa on perjantaina 22. toukokuuta mahdollista hankkia muutamia rokotteita, kun Suomen Rokotepalvelun bussi pysähtyy Nikkilän S-markertin pihalla klo 15–19. Kesän aikana bussi vierailee samassa paikassa 12. kesäkuuta, 3. heinäkuuta ja 30. heinäkuuta.

Bussissa voi saada maksua vastaan yleisimmät rokotteet, kuten puutiaisaivokuume- (TBE), pneumokokki-, hepatiitti- sekä jäykkäkouristusrokotteet. Harvinaisempia rokotteita voi tilata etukäteen.

THL on suositellut puutiaisaivokuumeen ottamista muutamissa Etelä-Suomen ja rannikkoalueiden kunnissa. Noin 160 euroa maksavan kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvan punkkirokotteen saa Suomessa ilmaiseksi tietyillä alueilla.

Tällaisia alueita ovat Ahvenanmaa, Kemin eteläinen kaupunginosa, Simo, Kotkan saaristo, Sammonlahti Lappeenrannassa, Preiskarin saari Raahen edustalla, Parainen, Lohjanjärven saaristoalue ja Kustavi. THL antoi tänä keväänä ensimmäistä kertaa suosituksia punkkirokotteen ottamisesta myös tietyille alueille Helsingissä.

Sipooseen suositusta ei ole annettu. THL:n mukaan Sipoossa on kuitenkin todettu kolme puutiaisaivokuumetapausta vuodesta 2015 lähtien. Viime vuonna tapauksia ei Sipoosta kirjattu.

Suomen Rokotepalvelu toteaakin tiedotteessaan, että puutiaisaivokuumetta (TBE) aiheuttava virus on levinnyt jatkuvasti yhä laajemmalle alueelle ja sama kehitys jatkunee tulevinakin vuosina.

– TBE-taudissa oireet ovat akuutissa vaiheessa kouristeluja, halvauksia, tajuttomuutta, lievempiä hermoston toimintahäiriöitä ja tajunnan tason vaihtelua. Taudista selvinneillä toipuminen vie pitkään eikä toimintakyky useinkaan palaa ennalleen, tiedotteessa todetaan.

Rokote on sen sijaan Rokotepalvelun mukaan tehokas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Omatoimisen suunnistamisen lisäksi tarjolla on nyt ohjattua toimintaa – "Harjoitusten jälkeen rastit jätetään maastoon viikoksi"
 2. Sipoon kirjastot avaavat ovensa maanantaina – näin korona muutti käytäntöjä
 3. Nikkilän sairaalan pimeä historia kääntyi suomeksi – alkuperäisteosta myyty jo yli 100 kappaletta
 4. Bilettäjä lähetti voittoterveiset Talmaan – Suomenhevostamma oli yhtä vahva kuin ennenkin paluukisassaan
 5. Itä-Uudellamaalla oli yli 100 kertaa asiaa sosiaaliasiamiehelle – nämä asiat herättivät kyselyitä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Uimakausi alkoi jo Pilvijärvellä
 9. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 12. Maiju on yksi Sipoon koronakevään uusista ylioppilaista – "Onhan se tuntunut epäreilulta, että juhlia joutuu siirtämään"
 13. Sipoo avasi pesupaikat – mattopyykille pääsee taas
 14. Parhaita ehdotuksia valitessaan sipoolaisäänestäjät kannattivat perinteistä keskuspuistoa – "Neljän kärki on erittäin tasainen"
 15. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.