Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoossa todettu kolme puutiaisaivokuumetapausta viime vuosina

Sipoossa on perjantaina 22. toukokuuta mahdollista hankkia muutamia rokotteita, kun Suomen Rokotepalvelun bussi pysähtyy Nikkilän S-markertin pihalla klo 15–19. Kesän aikana bussi vierailee samassa paikassa 12. kesäkuuta, 3. heinäkuuta ja 30. heinäkuuta.

Bussissa voi saada maksua vastaan yleisimmät rokotteet, kuten puutiaisaivokuume- (TBE), pneumokokki-, hepatiitti- sekä jäykkäkouristusrokotteet. Harvinaisempia rokotteita voi tilata etukäteen.

THL on suositellut puutiaisaivokuumeen ottamista muutamissa Etelä-Suomen ja rannikkoalueiden kunnissa. Noin 160 euroa maksavan kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvan punkkirokotteen saa Suomessa ilmaiseksi tietyillä alueilla.

Tällaisia alueita ovat Ahvenanmaa, Kemin eteläinen kaupunginosa, Simo, Kotkan saaristo, Sammonlahti Lappeenrannassa, Preiskarin saari Raahen edustalla, Parainen, Lohjanjärven saaristoalue ja Kustavi. THL antoi tänä keväänä ensimmäistä kertaa suosituksia punkkirokotteen ottamisesta myös tietyille alueille Helsingissä.

Sipooseen suositusta ei ole annettu. THL:n mukaan Sipoossa on kuitenkin todettu kolme puutiaisaivokuumetapausta vuodesta 2015 lähtien. Viime vuonna tapauksia ei Sipoosta kirjattu.

Suomen Rokotepalvelu toteaakin tiedotteessaan, että puutiaisaivokuumetta (TBE) aiheuttava virus on levinnyt jatkuvasti yhä laajemmalle alueelle ja sama kehitys jatkunee tulevinakin vuosina.

– TBE-taudissa oireet ovat akuutissa vaiheessa kouristeluja, halvauksia, tajuttomuutta, lievempiä hermoston toimintahäiriöitä ja tajunnan tason vaihtelua. Taudista selvinneillä toipuminen vie pitkään eikä toimintakyky useinkaan palaa ennalleen, tiedotteessa todetaan.

Rokote on sen sijaan Rokotepalvelun mukaan tehokas.