Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi kiittelee uutta tieliikennelaki – tämä muuttuu maanantaista alkaen: rikesakosta luovutaan ja tiekäyttäjien vastuullisuus korostuu

Laki: Maanantaina voimaan astuva laki vähentää byrokratiaa ja korostaa tienkäyttäjän vastuullisuutta.

Maanantaina 1. kesäkuuta voimaan astuva uusi tieliikennelaki tuo useita uudistuksia tielläliikkujalle.

Komisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisista alleviivaa, että lain uudistuksen tavoitteena on, että kaikki tienkäyttäjät toimisivat mahdollisimman yhdenmukaisesti ja ennakoitavasti, ja tätä kautta liikenne olisi jatkossa entistä turvallisempaa, sujuvampaa ja myös ekologisempaa.

– Poliisin näkökulmasta nämä ovat ilman muuta hyviä asioita, kuten myös se, että uusi lainsäädäntö vähentää byrokratiaa ja lisää tienkäyttäjien omaa vastuullisuutta.

Sartanen muistuttaa, että pelkästään liikennesääntöjen perusteella ei voida tyhjentävästi määritellä, miten kunkin tulisi liikenteessä toimia. Hän korostaakin uuden tieliikennelain periaatekeskeisyyttä.

–  Laki asettaa yleisenä velvollisuutena kaikille tienkäyttäjille velvollisuuden noudattaa liikennesääntöjä. Lisäksi on oltava huolellinen ja varovainen sekä pyrittävä myös ennakoimaan toisten toimintaa liikenteessä, jotta vahingolta vältytään.

– Pidän uudistuksen tavoitetta, eli liikenneturvallisuuden edistämistä, erittäin tervetulleena. Myös se, että lainsäätäjä on pyrkinyt kirjoittamaan uuden lain selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja nykyaikaisemmaksi, on poliisin näkökulmasta hyvä asia. Uskon vahvasti, että uusi laki ennen kaikkea lisää sääntelyn selkeyttä ja auttaa tienkäyttäjiä toimimaan liikenteessä vastuullisemmin ja turvallisemmin.

Uskon, että uusi laki auttaa tienkäyttäjiä toimimaan liikenteessä vastuullisemmin ja turvallisemmin.

Poliisin työn kannalta yksi merkittävä uudistus on Sartasen mukaan liikennevirhemaksujen käyttöönotto.

– Rikesakosta luovutaan tieliikenteen rikkomusten rangaistuksena ja jatkossa liikennerikkomuksena pidetyt teot ovat jatkossa liikennevirhemaksulla sanktioituja tekoja. On tärkeää huomata, että kyseessä on hallinnollinen maksu, ei rikosoikeudellinen seuraamus.

Poliisin työssä korostuu sen arvion tekeminen, milloin teko jää rikkomustasolle ja milloin kyseessä on syytä epäillä esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Asiana liikennevirhemaksu on verrattavissa esimerkiksi pysäköintivirhemaksuun.

– Poliisi tekee liikenteen valvontatilanteessa arvion havaitsemansa teon luonteesta. Olennaista on, arvioiko poliisi tapahtuman vaarantaneen liikenneturvallisuutta vai ei. Jos teko ei vaikuta vaarantaneen liikenneturvallisuutta, tulee poliisin harkita liikennevirhemaksun määräämistä.

Liikennevirhemaksun suuruus on rikkomuksesta riippuen 20–200 euroa.

Uusia liikennemerkkejä tulee uuden lain myötä käyttöön noin 50 kappaletta, ja monien vanhojen merkkien ja tiemerkintöjen ulkoasua päivitetään.

Sartanen on todennut liikenne- ja viestintäministeriön verkkosivut erinomaiseksi tietolähteeksi liikennemerkkiuudistuksessa.

– Löysin sieltä aihetta käsittelevän podcastin, jota on tullut autossa kuunneltua. Seuraamalla esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisin sosiaalisen median kanavia voi pitää itseään ajan tasalla uudistuksen etenemisestä.