Kohutut väriraidat vaihtuivat neliöihin – Majbritt teki yhteisötaidetta vanhan sairaalan pesulaan

Yhteisötaide: Sipoolaistaiteilija Majbritt kutsuu kurkkimaan sisään vanhan sairaalapesulan ikkunoista. Kurkkiminen kuuluu näyttelyyn, joka on kesäkuun loppuun saakka avoinna 24/7.

Majbritt on itse paikalla Pesula Galleriassa ensi torstaina 25.6. klo 19–20.– Omatoimisesti näyttelyyn voi tutustua yötä päivää Pilvilinnantie 2:ssa ja Instagramissa, taiteilija muistuttaa. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ylivoimaisesti eniten valtakunnallista näkyvyyttä viime vuosina saanut sipoolaistaiteilija on söderkullalainen Majbritt. Kun Yle uutisoi vuonna 2017 hänen osallistavan raita-taideteoksensa Helsingissä symboloivan sateenkaarikansaa, syttyi somesota. Se johti teoksen sabotointiin, kun suvaitsevaisuudesta suivaantuneet kävivät maalaamassa värejä piiloon. Taiteilija sai huomata joutuneensa maalitetuksi.

– Se meni siihen pisteeseen, että aloin jo pelätä ihan tosissani. Minua uhkailtiin järjestelmällisesti, Majbritt kertoo.

Sipoossa kohua seurattiin ihmeissään, koska paikallisen yhteisötaiteilijan raitateokset olivat täällä tuttuja jo entuudestaan. Esimerkiksi sote-taloa koristaviin raitoihin Majbritt osallisti yli 600 sipoolaista eikä kukaan yhdistänyt teosta seksuaalivähemmistöihin.

– Koko homma lähti oudoille raiteille. Ihan sama mitä kommentoin, se provosoi vain lisää, Majbritt huokaa.

Nyt hän on jättänyt kohun jo taakseen, mutta yksi asia muuttui sen myötä pysyvästi: Majbritt ei esiinny enää julkisesti koko nimellään, kuten ennen, vaan käyttää taiteilijanimeä. Myös raidat ovat nyt jääneet ja vaihtuneet neliöihin, sen voivat taiteenystävät käydä omin silmin katsomassa vanhalla Nikkilän sairaala-alueella, Pesula Gallerian pihapiirissä.

– Pääteos on Instagramissa #RAJATTU_TILA tunnisteella, ja tämä näyttely on sen sivutuote. Kantava teema on neliö, Majbritt esittelee.

Hän keräsi teokseensa korona-aikana valokuvia sipoolaisilta. Satakunta kuvaa saatuaan taitelija maalasi omia teoksiaan dialogina yleisön kuvien kanssa. Näyttelyssä on myös sairaalan ylilääkäreiden vanhoja juhlapuheita, ja sairaalakuvastoa muutenkin.

– Tämä on poikkeusajan tunnelmiin perustuvaa, sanatonta dialogia kuvien avulla. Jokainen tulkitsee näyttelyn omista lähtökohdistaan, Majbritt sanoo ja kehottaa kurkkimaan sisään ikkunoista.

Se on jännää, ja palkitsevaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut