Lilla Villanin pihalla saa jokainen oleilla vapaasti, on kulttuuritalo avoinna tai ei

Kulttuuritalo: Vanhan rakennuksen pihapiiriä on taiteilijoiden ja lasten yhteistyönä koristeltu asukkaiden iloksi sekä yhteiseksi oleskelupaikaksi.

Lillavillanilaiset kurkistavat takapihan värikkään päreryijyn takaa.-Tervetuloa pihallemme! iloinen joukko kutsuu. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Korona-aikana ovensa sulkeneen kulttuuritalo Lilla Villanin pihamaalla on nyt täysi touhu päällä. Talon henkilökunta taiteilee historiallisen rakennuksen ympäristöä värikkääksi ja viihtyisäksi oleskelupaikaksi.

Pihamaata on sisustettu talon vintiltä löytyneillä tavaroilla: antiikkisissa lastenvaunuissa kasvaa kukka ja iloisin värein maalattujen istuinryhmien seassa on vanhoja sairaalasänkyjä. Ne ovat ehtineet synnyttää monta muisteluhetkeä ja antoisaa keskustelutuokiota.

– Aloitimme pihaprojektimme jo ennen koronaa. Maalasimme lasten kanssa linnunpönttöjä, ja nyt niissä asuu neljä lintuperhettä. Talman koulun oppilaiden kanssa teimme hyönteishotelleja, toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen esittelee.

– Pihaprojektiimme tuli tauko pakon edessä, joten teemme nyt itse talkoovoimin ja osallistamme lapsia loppukesästä lähtien.

Istutusten osalta käytössä on talon arkistoista löytynyt puutarhasuunnitelma vuodelta 1933. Siihen on piirretty perennoja, suuria pensaita ja hedelmäpuita tyyliin, jota voisi kuvailla ranskalaiseksi, tai ainakin perinteiseksi.

– Pyrimme uudistamaan istutuksia niin, että ne sopivat vanhaan pihapiiriin. Lähiöpuskat saavat lähteä, koska rakennus ansaitsee näköisensä puutarhan, tuottaja Laura Karèn sanoo.

Nurmikkomme pyytää: "Tallaa minua tänään"

Poikkeusaika poikii luovalle työyhteisölle poikkeuksellista vapautta, koska kaikki kesän yksityistilaisuudet Lilla Villanissa peruuntuivat. Joka viikonloppuisten kesähäiden sijaan talon kahvila-ravintola tarjoilee edelliskesistä poiketen arkilounasta läpi koko kesän. Suunnitteilla on myös monenlaista tapahtumaa puutarhan tarinatuokioista Nikkilän sairaalan historia-iltaan.

Ja kunhan lapset palaavat kesälomiltaan elokuussa, on pihapiirin kehittämiseksi tulossa projekteja niin päiväkoti-ikäisten kuin teinienkin kanssa. Tavoite on, että talon lisäksi myös sen piha-alue olisi paikka, johon sipoolaiset kokisivat voivansa tulla oleilemaan vapaasti.

– Nuoret tykkäävät tavata toisiaan ja me kutsumme heidät tänne. Lilla Villanin pihalla saa viettää aikaa, vaikka talo olisikin kiinni, Petri Pöyhönen sanoo.

– Toivottavasti hekin kokevat tämän omaksi paikakseen ja haluavat vaalia sitä, mitä on yhdessä saatu aikaan.

Yhdessä tuumin talkooväki toivoo myös, että oleilijat, nuoret tai vanhat, eivät jätä jälkeensä sotkuja, vaan piha pidettäisiin yhdessä siistinä. Mutta kaikkialla saa kuljeskella ja istuskella, myös nurmikoilla.

– Meidän nurmikkomme oikein pyytää: "Tallaa minua tänään!" nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen nauraa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut