Päiväretkikohde: Tove Janssonin lapsuuden metsäpolku tallentui muumikirjaan – nyt sitä pitkin pääsevät seikkailemaan niin lapset kuin aikuisetkin

Muumien metsässä Pellingissä unohtuu kaikki muu. Haasteita ja hauskuutta riittää niin lapsille kuin aikuisille.

Erika Englundia kiehtoo suuresti se, kuinka Tove Jansson aikuisena tallensi lapsuuden seikkailunsa kirjoiksi. Jansson kolusi Pellingin metsiä pienestä asti ystävänsä Abben kanssa. Anette Sundström photography

Inka Töyrylä

Pieni pellinkiläinen kyläkauppa Söderby Boden on jo itsessään päiväretken arvoinen. Mutta tiesitkö, että kaupan kulmalta lähtee metsäreitti, jota pitkin Tove Jansson kulki lapsena vanhempiensa vuokraamalta kesähuvilalta kaupalle?

– Tuo reitti on kuvattu hyvin tarkasti 1952 ilmestyneessä Kuinkas sitten kävikään -muumikirjassa. Kirjassa kerrotaan Muumipeikon ja Mymmelin maidonhakumatkasta kaupalta takaisin Mamman luo kotiin, kyläkauppias ja Island Ridd-les -yrittäjä Erika Englund kertoo.

Englund ideoi reitin pari vuotta sitten yhdessä muutaman muun saaren yrittäjän kanssa tarkoituksenaan pidentää saaren kesäsesonkia.

Nykyisin hän pyörittää Island Riddles -yritystä kahdestaan miehensä Jon Englundin kanssa.

– Aluksi syntyi ajatus metsään sijoittuvasta pakopelistä. Tälle saarelle liittyy kuitenkin niin paljon muumitarinoita, että muumit tulivat varhaisessa vaiheessa mukaan. Teemme lisensioitua yhteistyötä Moomin Charactersin kanssa.

Muumit ovatkin tuoneet saarelle retkeilijöitä paitsi eri puolilta Suomea, myös Japanista, Kiinasta, USA:sta, Ranskasta, Briteistä, Ruotsista, Virosta, Hollannista...

Pellingissä ei ole koskaan tuotu kovin paljoa esille sitä, että yksi Suomen tunnetuimmista lastenkirjailijoista asui täällä.

– Täällä ei kuitenkaan voi tavata muumeja. Suurin haasteemme onkin kertoa, mistä oikeasti on kyse. Tämä ei ole pakohuonepeli, ei luontopolku, ei seikkailupuisto eikä teemapuisto. Tämä on vähän kuin kolmen ensimmäisen sekoitus. Täällä ei ole mitään päälle liimattua, vaan kulkija saa itse etsiä yhtymäkohdat kirjaan ja kokea samoja asioita, mitä Tove Jansson on polulla kokenut, Erika Englund kertoo.

Matkalaiset saavat mukaansa vihreän repun, samanlaisen kuin Nuuska Muikkusella. Reppuun on pakattu Kuinkas sitten kävikään -kirja, vihjevihko, ensiapulaukku, kiikarit sekä ensimmäinen vihje, jolla pääsee alkuun. Mukaan saa tilauksesta myös pellinkiläisen kalastajapariskunnan Jörre ja Johanna Kellgrenin loihtimat herkulliset eväät.

Omasta takaa on syytä varata mukaan hyvät kengät, juomapullo sekä aurinkoisella kelillä hattu. Sateen sattuessa kyläkaupalta voi lainata sadeviitan. Kolmen ja puolen kilometrin mittaisella reitillä on 14 nokkeluutta ja huomiokykyä vaativaa hauskaa ja hyväntuulista tehtävää, joita ratkomalla pääsee eteenpäin. Aikaa kuluu noin 2,5–3 tuntia.

– Kukaan ei ole vielä jäänyt metsään, mutta liian helppojakaan tehtävät eivät ole. Vastaukset pitää keksiä itse, niitä ei ole missään valmiina, Englund sanoo.

Seikkailu ei missään nimessä ole tarkoitettu vain lapsille, vaan se soveltuu myös aikuisryhmille.

– Monet pelkäävät, että tämä on lapsellista. Mutta jos luet vaikkapa Muumipappa ja meri -kirjan, niin eihän se ole lasten kirja! Kuinkas sitten kävikään ei minusta myöskään ole ihan pienimpien lasten tarina.

Retken suositusikä onkin kuudesta vuodesta ylöspäin. Lukutaito auttaa arvoitusten ratkaisemisessa, pienemmille seikkailijoille vanhemmat saavat soveltaa enemmän.

– Moni on ihmetellyt, miten sama seikkailu voi toimia sekä lapsilla että aikuisilla. Lapset kuitenkin ajattelevat hyvin eri tavalla kuin aikuiset. Joku tehtävä voi olla superhelppo lapselle, vaikka aikuinen on aivan pulassa. Toiset tehtävät taas voivat olla haastavia nuorimmille, Englund kertoo.

Repun vihjevihko toimiikin ryhmän kokoonpanon mukaisesti. Vanhemmat voivat katsoa siitä vinkkejä ja auttaa lapsia eteenpäin. Jos ryhmässä on pelkkiä aikuisia, on vihko suljetussa kirjekuoressa, eikä sitä saa avata kuin hätätapauksessa.

– Aika moni on joutunut avaamaan, Englund naurahtaa.

Reitin varrella voi pienellä mielikuvituksella heittäytyä itse Muumipeikoksi tai kuvitella kulkevansa yhdessä Tove Janssonin kanssa. Kirjan kuvista tunnistaa paikkoja, joiden ohi kuljetaan. Esimerkiksi Nipsun luola on oikeasti olemassa rannalla, ruusut kasvavat sen vierellä samalla tavalla kuin Muumilaaksossa.

Alkujaan Tove Janssonin vanhemmat vuokrasivat taloa Pellingistä, Eidisuddenista kesäisin. Tove ystävystyi talossa asuvan pojan kanssa ja pitkinä lapsuuden kesinä saaren monet kolkat tulivat tutuiksi.

Aikuisena Tove Jansson hankki Pellingin edustalta Klovharun saaren ja laittoi sinne mökin elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän – Tuutikin esikuvan – kanssa.

– Pellingissä ei ole koskaan tuotu kovin paljoa esille sitä, että yksi Suomen tunnetuimmista lastenkirjailijoista asui täällä tai että muumit syntyivät juuri täällä, Englund sanoo.

– Paikallisilla on hänestä paljon tarinoita ja hauskoja muistoja, mutta ne on pidetty saarella. Ehkä se johtuu siitä, että Tove oli ystävä. Hän sai aina täällä ollessaan olla Tove, häntä ei kohdeltu julkkiksena eikä hän puhunut töistään ikinä.

Reitin loppupuolella on Klovharuun liittyvä arvoitus. Nyt kiikaritkin ovat paikallaan. Kaukana avomerellä sijaitseva saari näkyy, kun osaa katsoa.

Tänä kesänä matkan varrella on myös kaksi Itämeri-aiheista bonustehtävää, jotka eivät poikkeuksellisesti liity Kuinkas sitten kävikään -kirjaan.

– Luonto on meille pellinkiläisille äärettömän tärkeä. Nyt tulee kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisen Muumi-kirjan, Muumit ja suuri tuhotulva julkaisusta. Moomin Characters toteuttaa yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa #Meidänmeri-kampanjaa, jossa myös me olemme mukana. Kaksi euroa jokaisesta osallistujamaksusta menee kampanjaan, Englund kertoo.

Luonnon kunnioittaminen näkyy pulmaseikkailulla monella tavalla. Esimerkiksi ryhmäkoot pidetään pieninä.

– Mitä isompi ryhmä, sen enemmän meteliä. Haluamme kunnioittaa myös muita luonnossa liikkujia sekä eläimiä. Alusta asti oli selvää, että teemme tätä kestävän matkailun näkökulmasta. Ympäristön lisäksi kunnioitamme paikallista kulttuuria ja elämää.

Koronapandemian vuoksi ryhmien määrää on tänä kesänä rajoitettu. Reitille pääsee vain yksi ryhmä päivässä.

Arvoitusten täyttämä seikkailu päättyy kallion laella sijaitsevalle laavulle, jossa voi syödä eväitä tai käydä rannalla uimassa.

– Tämä on paikka, jossa monella on päällimmäisenä tunteena onnistuminen tai peräti tunne itsensä ylittämisestä. Ja siitä, että tämä on tehty yhdessä. Se on hienoa.

Pellinki

Saariryhmä Porvoon saaristossa noin 30 kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Saareen kuljetaan lossilla.

Lisätietoa Pellingistä www.visitpellinge.fi

Lisätietoa pulmaseikkailusta www.islandriddles.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut