Blox Car on autojen Airbnb – Sipoosta tarjolla 90-luvun Saab ja Askolasta Elviksen suosima rantakirppu

Autoilu: Blox Car -palvelusta voi vuokrata auton itselleen Airbnb:n tapaan.

Blox Car -palvelun perustajajäsen Paul Nyberg ajaa itsekin vuokra-autoilla, sekä vuokraa niitä useita itsekin siinä samalla. Blox Car

Toni Degerlund

Auton hankkiminen ja sen ylläpitäminen käy kukkarolle kalliiksi. Jos autoa tarvitsee vain harvoin, ei vuokraaminen ole hullumpi ajatus.

Blox Car -palvelun kautta voi vuokrata erilaisimpia autoja Airbnb:n tapaan yksityisiltä ihmisiltä. Saman palvelun kautta kuka tahansa voi myös itse alkaa vuokraamaan omaa autoaan muille.

Blox Car -sivuston kautta on sen historian aikana kulkenut noin 1300 yksityisten omistamaa autoa. Valikoimista löytyy näppäriä pikkuautoja, perheautoja, pakettiautoja ja kaikkia muitakin mahdollisia nelipyöräisiä menopelejä.

Osa kulkupeleistä kulkee perinteiseen tapaan bensalla, mutta myös sähkö- ja kaasuautoja on tarjolla.

Itäiseltä Uudeltamaalta palveluun on siirretty autoja sivustolle noin viitisenkymmentä.

Kesäkurvailua varten palvelusta löytyy tällä hetkellä myös muun muassa valkoinen, vuoden 1990 Saab 900 Sipoon Nikkilästä sekä keltainen Rantakirppu Askolasta.

Asenne autoilua kohtaan on pikkuhiljaa muuttumassa.

Samanlainen oli kuulemma aikoinaan Elviksellä.

Blox Car -palvelu sai alkunsa reilut viisi vuotta sitten, kun yrityksen perustajajäsen Paul Nyberg koeajoi Teslan Model S P85D -mallia ulkomaan matkallaan, jossa hän majoittui Airbnb-palvelun kautta.

– Hyvät kokemukset Airbnb-palvelusta sekä toistuva riiston tunne aina, kun oli autonvaihdon aika, herättivät ajatuksen Blox Car -palvelusta, Nyberg kertoo.

Nyberg alkoi miettiä, voisiko autonjakopalvelulla jakaa kustannuksia muiden kanssa turvallisesti ja luotettavasti.

– Vastaus oli tuolloin, että ulkomailla kyllä, mutta Suomessa ei, koska markkinoilla ei ollut silloin kuin yksi vertaisvuokrauspalvelu, johon saattoi asettaa oman autonsa vuokralle. Tämä ei kuitenkaan ollut kovin luotettava palvelu.

Perusteellisen markkinatutkimuksen jälkeen alettiin rakentamaan rakentamaan Blox Car -palvelua. Nyberg uskoo, että tästä voisi tulla autoilun tulevaisuus.

Blox Car -palvelun kautta saa hyvin tietoa autojen vuokraajista etukäteen, jotta voi itse päätellä haluaako vuokrata autonsa kyseiselle käyttäjälle vai ei. Sivuston kautta saa tarvittavat lisävakuutukset ja asioista voi keskustella ennen varausta. Ensikertalaiset on hyvä tavata autonluovutuksen yhteydessä.

Kokeneemmille käyttäjille voi halutessaan tarjota auton luovutuksen avainsäilön avulla.

Paul Nyberg on huomannut, että asenteet auton omistamista kohtaan ovat muuttumassa.

– Autoilun murroksesta on puhuttu pitkään, mutta tilastollisesti suomalaiset eivät ole vielä ajatukselle lämmenneet. Olen kuitenkin huomannut, että auton omistamisen pakko ja asenne autoilua kohtaan on pikkuhiljaa muuttumassa.

– Tämä näkyy meilläkin vuokrausten ja asiakasmäärien kasvamisena, ja alan yleisenä tunnettavuutena.

Nyberg pitää vertaisvuokraamista helppona, sillä sen voi tehdä omien aikataulujensa mukaan omaehtoisesti. Auton voi vuokrata vaikka lähteäkseen viettämään kesäpäivää perheen tai ystävien kanssa naapurikuntaan.

– Meillä on paljon asiakkaita, jotka kokevat saavansa toiminnasta sosiaalista hyötyä ja yhteisöllisyyttä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut