Sipoossa tehdään 130 erilaista jäätelöä – Sesonkiaikana Söderkullan jäätelötehtaassa paiskitaan töitä kellon ympäri

Herkuttelu: Jäätelöä on valmistettu Sipoossa jo vuodesta 1978.

Tehtaanjohtaja Siina Jantunen vastaa siitä, että Söderkullan jäätelötehtaan arjessa kaikki sujuu hyvin. Crista Lassfolk-Feodoroff

Ulla Yliherne

Suomalaiset ovat jäätelökansaa. Täällä nautitaan viileää herkkua keskimäärin 13 litraa vuodessa henkilöä kohden. Se on eniten koko Euroopassa. Eikä piskuinen jäätelökansa jää jalkoihin maailmanlaajuisestikaan, sillä Suomea enemmän jäätelöä syödään ainoastaan Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

– Voisi luulla, että esimerkiksi Italia menisi Suomen ohi vahvan gelateria-kulttuurin ansiosta, mutta näin ei ole, Unileverin jäätelöistä Suomessa vastaava Senior Brand Manager Lotta Blomster toteaa.

Suomalaisten intohimo jäätelöä kohtaan näkyy myös Unileverin Sipoon jäätelötehtaassa Söderkullassa, joka kansan keskuudessa tunnetaan paremmin Ingmanin jäätelötehtaana. Tehtaassa eletään nyt vuoden kiireisintä aikaa.

Jäätelö tehdään kellon ympäri kolmessa työvuorossa useilla tuotantolinjoilla. Sesonkiaikaan tehtaassa työskentelee parhaillaan noin 80 henkilöä.

– Jäätelöä syödään Suomessa ympäri vuoden, mutta kyllä kesähelteet näkyvät kuluttajapiikkinä. Valmistautuminen jäätelökesään on yleensä aloitettu jo edellisenä vuonna. Talvella tehdään markkinointiin ja suunnitteluun liittyviä töitä sekä tehdään joitain raaka-ainehankintoja, Blomster kertoo.

Jäätelön valmistuksella on Sipoossa pitkät perinteet. Söderkullan jäätelötehdas siirtyi Unileverin alaisuuteen vuonna 2011, mutta jäätelöä on Sipoossa valmistettu Ingmanin alla jo vuodesta 1978 lähtien. Nykyisin Sipoossa valmistetaan 130 erilaista jäätelöä.

Etukäteen mietimme, voiko jotain näin hullua laittaa jätskiin, mutta selvästi voi.

– Osa jäätelöbrändeistä on todella pitkäikäisiä. Esimerkiksi Jättistä ja Kingistä on valmistettu jo 40 vuoden ajan, Blomster huomauttaa.

Vielä kunnioitettavampaan ikään yltää mehujäätelö Lipsi, joka viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlaa.

– Kun Lipsi lanseerattiin keväällä 1970, sen ensimmäinen maku oli ananas. Maku poistui vuosien varrella, mutta nyt klassikkomaku tekee paluun juhlavuoden kunniaksi, Blomster kertoo.

Vaikka tietyt suosikit pitävät pintansa vuodesta toiseen, Sipoon jäätelötehtaassa kehitellään jatkuvasti myös uutuuksia. Moneen niihin saadaan idea suoraan kuluttajilta.

– Meille tulee valtavasti yhteydenottoja, kuten esimerkiksi, että voisitteko tehdä korvapuustinmakuisen Jättiksen. Toiveet osoitetaan yleensä juuri johonkin tiettyyn jäätelöön.

Suomen ensimmäinen Jättis tuli markkinoille jo vuonna 1979. Nykyisin makuvaihtoehtoja on vaniljasta kaktukseen ja kinuskista salmiakkiin. Unilever Finland oy arkisto

Uusien jäätelöiden valmistuksesta vastaavat Sipoon tehtaan omat tuotekehittelijät Annukka Nieminen ja Piia Hyttinen sekä jäätelömestari Jouni Vienonen, jotka omien sanojensa mukaan ”keittelevät” uusia jäätelömakuja. Niitä testataan ja koemaistetaan noin 5–6-hengen raadille. Arvosteluraatiin kuuluva Blomster kertoo, että uusia makuja maistellaan kuukausittain.

– Välillä homma menee kerralla maaliin ja toisinaan taas tulee huteja, kun se, mikä on paperilla kuulostanut herkulliselta, ei toimikaan käytännössä.

Jäätelötehtaalla seurataan tarkkaan myös erilaisia trendejä niin kotimaassa kuin maailmalla. Silti suomalainen yleisö täytyy tuntea. Esimerkiksi muualla Euroopassa kirsikka on yhtä yleinen marja kun meillä herukat, mutta Blomsterin mukaan jäätelönä kirsikka ei suomalaisille maistu. Pistaasipähkinä puolestaan on hiljalleen saamassa jalansijaa myös meillä suolaisesta kinuskista puhumattakaan.

Kingis-jäätelö on maistunut suomalaisille jo 40 vuoden ajan. Alkuperäinen maku, jossa on vaniljajäätelöä on edelleen suosituin. Unilever Finland Oy arkisto

Blomster myöntää, että uuden jäätelön lanseeraus jännittää aina.

– Viime kesän yksi uutuuksista oli Jättis Unicorn, joka vastasi yksisarvisbuumiin. Vaikka uskoimme itse vahvasti tuotteeseen, sen suosio yllätti silti. Etukäteen mietimme, että voiko jotain näin hullua laittaa jätskiin, mutta selvästi voi, Blomster kuvailee mansikan ja hattaran makuyhdistelmää.

Tänä vuonna Sipoon tehtaalla on satsattu muun muassa Muumi-jäätelöihin, joissa on tavallista vähemmän sokeria.

– Meillä on omat ravitsemukselliset kriteerit, joiden noudattamisessa olemme tarkkoja erityisesti lapsille suunnattujen tuotteiden kohdalla, Blomster sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
  2. Paippislainen Karl-Gunnar toivoo jättimännystään turistinähtävyyttä:"Tervetuloa katsomaan!"
  3. Suunnista yritysrasteilla Sipoon yritykset tutuiksi – Mentalisti Noora Karman talent-koulu liittyi jo joukkoon, nyt mukaan haetaan lisää yrityksiä
  4. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
  5. Osa oppilaista ja koulun henkilökunnasta kärsi Juhlatalon sisäilmasta – Tarvittavat korjaukset tehdään kesän aikana
  6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
  7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
  8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
  9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
  10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
  11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
  12. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
  13. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä
  14. Koronakevät: Nallehaaste innosti aikuisetkin leikkimään – "Suoran toiminnan kollektiivinen kannanotto"
  15. Ihmissuhteet: Näillä vinkeillä parisuhde kestää poikkeusajat – "Olisi tärkeää, että puolisoiden toiveet ja odotukset kohtaisivat"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Autoilija törmäsi betoniporsaaseen Porvoon moottoritiellä - kaksi sairaalaan
  2. Suunnista yritysrasteilla Sipoon yritykset tutuiksi – Mentalisti Noora Karman talent-koulu liittyi jo joukkoon, nyt mukaan haetaan lisää yrityksiä
  3. Israel ei ole yksin
  4. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
  5. Koronan lomauttamat nostivat Sipoon työttömyysluvut pilviin – nousua vuodessa 140 prosenttia
  6. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
  7. Osa oppilaista ja koulun henkilökunnasta kärsi Juhlatalon sisäilmasta – Tarvittavat korjaukset tehdään kesän aikana
  8. ”Tänne ei moni löydä ilman opastustani” – retkiopas näyttää parhaat mustikkapaikat
  9. Koululaisten HSL-matkakortin latauskäytäntö muuttui – Kunta suosittelee: vältä ruuhkat ja tee lataus jo heinäkuussa
  10. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
  11. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
  12. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
  13. Avoimet puutarhat -tapahtuma avaa portit neljään sipoolaispuutarhaan
  14. Viljami-kissa joutui kyyn puremaksi – nämä vaaranpaikat on hyvä muistaa lemmikkien kanssa kesällä
  15. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.