Sipoolaiset uudet perunat ehtivät nippa nappa juhannuspöytään

Sandra Ojanen möi Paraisilla kasvanutta Timoa ja Annabelleä. Sipoolaiset uudet perunat saattavat vielä ehtiä juhannuspöytää. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Monen perinteeseen kuuluu hankkia lähellä tuotetut juhannuseväät torilta. Sipoolaisviljelijät Borgman ja Lindberg arvioivat varovaisesti, että oman maan pottuja saadaan ehkä myyntiin loppuviikolla.

– Peruna kylvettiin ennen pääsiäistä, mutta viileä jakso hidasti kasvua, vaikka päällä oli neljä peitettä. Pahimmillaan päivälämpötila oli kahdeksan astetta ja yöllä neljä astetta. Loppuviikosta saadaan Siikliä, osa tulee Paraisilta, osa on omaa, Anders Borgman sanoi.

Naapurikojua pitänyt Edward Lindberg arveli samaa. Omat perunat saadaan toivottavasti myyntiin juuri juhannuksen alla.

Maanantaina Porvoon torilla myytiin Timoa neljän euron litrahintaan ja Annabelleä viidellä eurolla.

– Perunan hinta luultavasti laskee juhannuksen jälkeen. Juhannus on torimyynnin suurin sesonki, ostopäivät ovat keskiviikko ja torstai. Monelle se on perinne, Borgman sanoi.

Kotimaisen kasvihuonemansikan hinta on vielä huikea ulkomaiseen verrattuna. Juhannuksen jälkeen on luvattu avomaamansikkaa, Tu Ahn kertoi. Outi Paappanen

Loppuviikosta saadaan Siikliä.

Lähituotetut kasvikset ovat valikoimissa vielä vähemmistössä. Torilta saa sipoolaista tomaattia (3,50e/kg), paprikaa (vajaat 9e/kg), valkosipulia (3,50e/nippu) sekä salaatteja. Porkkanoita (4e/nippu), nauriita (5e/nippu) ja punajuuria tuodaan Uudeltamaalta ja Länsi-Suomesta.

Anne-Maj Sandell piipahti Lindbergin kojulla ja osti pussillisen uusia perunoita ja rasiallinen köyliöläisiä mansikoita (6e/rasia).

– Tiedän, että nämä ovat hyviä ja kestäviä.

Mansikat poimitaan suoraan rasiaan, minkä vuoksi ne eivät homehdu yhdessä tai kahdessa yössä, kuten ulkomaisille kaupan mansikoille on joskus tiettävästi käynyt.

Sandellillekin juhannusherkkujen ostaminen torilta on perinne. Tällä kertaa ostetut perunat menevät suoraan kattilaan, mutta loppuviikosta hän tekee uuden ostosreissun.

– Minulla on ollut tapana ostaa samalta torimyyjältä.

Anne-Maj Sandell osti tutulta torimyyjältä uudet perunat ja mansikkarasian. Outi Paappanen

Tu Anh maistatti saksalaista mansikkaa Kha Nhi tmi:n kojulla.

– Se on makea ja oikein hyvä mielestäni. Hinta on kuusi euroa litralta. Kotimainen mansikka on vielä paljon kalliimpaa – puoli litraa maksaa kuusi euroa, hän sanoi.

Kotimainen kasvihuonemansikka tulee Sauvosta. Juhannuksen jälkeen on luvattu kotimaista avomaamansikkaa, joka ei ole kasvanut harson alla.

Ensimmäiset kotimaiset herneet saapuivat torille maanantaina. Nekin tulevat Sauvosta ja litrahinta on 8e.

– Herne on pieni ja makea. Kotimaista hernettä alkaa tulla, mutta sitä on vielä rajoitetusti.

Myös Jordas myy torilla mansikkaa, hernettä ja muita marjoja.

Torihintoja

Kotimainen peruna, Timo 4e/l tai 5,70e/kg, Annabel 5e/l tai 7,20e/kg

Kotimainen herne 8e/l

Kotimainen mansikka 6e/rasia

Saksalainen mansikka 6e/l

Espanjalainen mansikka 4,50e/l

Espanjalainen kirsikka 8e/l

Espanjalainen pensasmustikka 9,50e/l

Espanjalainen vadelma 3,50e/rasia

Saksalainen vadelma 6e/rasia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut