Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Aikuinen ostanut alkoholia jopa joka toiselle alaikäiselle, aikuiset kiistävät oman osuutensa

Alkoholin ostaminen alaikäisille on yleistä, arvioivat sekä nuoret että aikuiset. Tosin aikuiset eivät tunnusta näin tehneensä.

Joka kolmas 15–17 -vuotias nuori uskoo alkoholin ostamisen alaikäiselle olevan hyvin yleistä ja joka toinen melko yleistä, ilmenee Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämästä tutkimuksesta.

Vain joka kymmenes nuorista arvioi alkoholin ostamisen alaikäisille olevan hyvin harvinaista.

Aikuisista puolestaan 70 prosenttia arvioi alkoholin ostamisen alaikäisille olevan hyvin tai melko yleistä. Kuitenkin 80 prosenttia sanoo, ettei ole koskaan ostanut alkoholia alaikäisille.

– Kun joka toinen 15–17-vuotias kertoo, että täysi-ikäinen on ostanut hänelle alkoholia, on tulos huolestuttava. Aikuisten olisi tunnettava vastuunsa paremmin ja ymmärrettävä, että alkoholin ostaminen alaikäisille on väärin, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Pakarisen mukaan Panimoliitossa suhtaudutaan yksiselitteisen kielteisesti alaikäisten alkoholinkäyttöön.

Nuorista aikuisista eli 18–24 -vuotiaista joka kolmas ei juo alkoholia lainkaan.

Pakarinen katsoo tämän liittyvän asenteiden muutokseen verrattuna vanhempiin ikäpolviin.

Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö on lisääntynyt nuorissa aikuisissa. Kyselyn mukaan viikoittain alkoholia kertoo juovansa 12 prosenttia vastaajista, mikä on kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän verrattuna kaksi vuotta sitten tehtyyn kyselyyn.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kyselytutkimus tehtiin maalis-huhtikuussa verkkokyselynä Taloustutkimuksen kuluttajapaneelissa. Otokseen kuului noin 1 500 henkilöä.

Alaikäisten osalta tutkimuksen kohderyhmänä oli sata 15–17-vuotiasta nuorta, joista osa vastasi kuluttajapaneelissa, osaa haastateltiin henkilökohtaisesti.