Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perunaa menee taas hyvin – sipoolaisella Bergströmin puutarhalla viljelyala on kasvanut kolminkertaiseksi

Ruoka: Hyvä ja maukas peruna kasvaa maltilla ja rauhassa sipoolaisella Bergströmin puutarhalla lämpimässä ja kuivassa paikassa. Perunan viljelyalaa on kasvatettu kysynnän mukaan.

Sipoolainen puutarhuri Mårten Bergström on syönyt oman maan perunaa koko elämänsä ajan.

Vaikka näin on, ei puutarhuri kerro erottavansa perunalajikkeita maun perusteella.

– Mutta hyvän erotan maun perusteella huonosta perunasta, toteaa puutarhuri Pohjois-Paippisissa sijaitsevan puutarhansa pihamaalla.

Bergströmin puutarha aloitti kukkien kasvatuksen ja myynnin vuonna 1994.

Puutarhuriksi muutamaa vuotta aikaisemmin Överbyn puutarhakoulusta valmistunut Bergström aloitti perunanviljelyn 2000-luvun alkuvuosina.

– Kesäperuna on hyvä lisä kesämyyntiin, ja asiakkaat haluavat tuoretta perunaa kesällä.

Maahan pantiin Timo-varhaisperunaa niin kuin myös tänä keväänä.

– Ylämäen palsta on lämmin ja kuiva paikka kasvaa perunalle. Koska perunan kysyntä on kasvanut viimeiset vuodet niin viljelty pinta-ala on kasvanut noin kolminkertaiseksi, mutta silti puhutaan aareista ei hehtaareista, koska kasvatamme perunaa vain kotimyyntiä varten.

Pääsiäisen jälkeen istutetut perunat ovat kasvattaneet varret ja ne ovat saaneet kasvaa yöpakkasilta turvassa harson alla.

Harso rullataan pois kun varret ovat kasvaneet 10–15-senttisiksi.

– Perunapenkit mullataan, niin että ei tule vihreitä, syötäväksi kelpaamattomia perunoita, ja multaamisella torjutaan myös rikkaruohoja.

Perunamaa on lannoitettu yleislannoitteella, mutta miten on kastelun laita?

– Vanha kansa sanoo että ”peruna tarvitsee vettä vain kattilassa”, mutta näin ei enää ole. Kastelen perunaa kun huomaan perunanvarsista, että vesi on tarpeen. Vesi nostetaan pumpulla tilan omasta sadevesialtaasta.

Jos uutisperuna on keittämisen jälkeen vetinen, niin se Bergströmin mukaan johtuu nopeasta kasvusta jota joudutetaan runsaalla kastelulla.

– Perunan maku paranee kun se vähän vanhenee, ja jos se nostetaan liian aikaisin maasta, niin silloin se voi olla vetinen. Hyvä ja maukas peruna kasvaa maltilla ja rauhassa.

Ja sitten koittaa se päivä kun ensimmäiset perunat pannaan kiehumaan.

– Keitinvesi pois ja perunat saavat levätä viitisen minuuttia. Uutisperunoiden kera tarvitaan vain voita ja suolaa, puutarhuri sanoo.