"Nainen on naiselle tuki, ei susi"– Naisyrittäjät perustivat oman yhdistyksen

Itä-Uudenmaan Yrittäjänaisten jäseniä kokoontui yhteen miettimään tulevia. Kuvassa vasemmalta alkaen Jessica Karlsson, Amy Albrecht, Päivi Rastas ja puheenjohtaja Anneli Komi. Melissa Helin

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sipoolaiset naisyrittäjät verkostoituivat alkuun vapaamuotoisesti Facebookissa. Yrittäjänaisille some-ryhmän perustanut Anneli Komi kertoo naisten keskuudessa hiljalleen syntyneen idean oman yhdistyksen perustamisesta.

– Keskellä pahinta korona-aikaa sitten perustimme Itä-Uudenmaan Yrittäjänaiset ry:n. Verkostoitumistakin tärkeämpää on vertaistuki, jota voimme toisillemme kasvotusten tarjota, puheenjohtajaksi ryhtynyt Komi sanoo.

– Huomattavan moni yrittäjänainen työskentelee yksin.

Vaikka suurin osa yhdistyksen jäsenistä on sipoolaisia, on mukana myös muita itäuusmaalaisia. Komin mukaan ajatuksena on tehdä yhteistyötä yli kuntarajojen ja hyödyntää yhteistyön mahdollisuuksia myös naapureiden kesken.

– Meissä naisissa on yhdessä valtavasti voimaa ja energiaa. Yrittäjinä voimme auttaa toisiamme monella tavalla, mutta myös sillä on suuri merkitys, että voimme keskustella esimerkiksi perheen ja työn yhdistämisestä muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa, Komi sanoo.

Uusi yhdistys on nimennyt arvoikseen yhteisöllisyyden, auttavaisuuden, luottamuksen, aitouden ja toisen huomioimisen. Jäseniä on vielä vähän, mutta lisää uskotaan tulevan vielä paljon.

Nainen on naiselle tuki, ei susi.

Puheenjohtaja toivottaakin kaikki kiinnostuneet tutustumaan toimintaan. Jos yhdistykseen haluaa liittyä, ei sitä tarvitse tehdä heti.

– Hyvin voi ensin tulla mukaan vähän kuulostelemaan, tuntuuko toimintamme omalta jutulta, Komi sanoo.

Tapaamisia Itä-Uudenmaan Naisyrittäjillä on takanaan jo muutama. Ne ovat sujuneet hyvässä hengessä.

– Nainen on naiselle tuki, ei susi. Me uskomme siihen, että kun on oikeita asioita keskusteltavana, jäävät turhat puheet pois, Komi sanoo.

Hän itse työskentelee yrittäjänä verkostoitumisen parissa BusinessMaker yrityksessään. Naisyrittäjien paikallisyhdistyksen kohdalla Komi kuitenkin nostaa kohtaamiset synergiaetujakin tärkeämmäksi asiaksi.

– Kun ilmapiiri on luottamuksellinen ja hyväksyvä, voidaan puhua kohtaamistamme haasteistakin rakentavalla tavalla.

Itä-Uudenmaan Yrittäjänaiset on paikallisyhdistys, jonka kattojärjestö on vuonna 1947 perustettu Suomen Yrittäjänaiset ry. Emoyhdistys on ottanut reippaasti kantaa tasa-arvon puolesta.

Viimeksi keväällä yhdistys peräänkuulutti yhteiskuntaa korvaamaan verovaroin lapsesta aiheutuvat kulut äidin työnantajalle.

Yhdistyksen laskujen mukaan yhden vauvan hinta on äidin työnantajalle noin 12 000 euroa.

–  Laskelmamme pohjana ovat naisten noin 3 000 euron kokonaiskuukausiansiot. Summasta on vähennetty huhtikuun alusta äidin työnantajalle maksettava 2 500 euron kertakorvaus, järjestön puheenjohtaja Tiina Koski sanoi tuolloin tiedotteessa.

Hän oli erityisen huolissaan siitä, että perhevapaalaskun maksut lankeavat pääosin naisvaltaisten alojen työnantajille, kuten pienille kampaamoille.

Vauvalaskun kattaminen verovaroin edistäisi yhdistyksen näkemyksen mukaan sekä naisten tasa-arvoa työelämässä että naisvaltaisten toimialojen yritysten kasvua.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajan mukaan asia ei ole vielä tullut heidän keskuudessaan esiin, mutta luonnollisesti linja on sama.

– Tasa-arvo ei ole vielä valmis. Meidän tavoitteemme on, että siihen vielä päästään.

Suomen Yrittäjänaiset

Itä-Uudenmaan Yrittäjänaiset ry perustettiin Sipoossa huhtikuussa 2020.

Yhdistys on valtakunnallisen, vuonna 1947 perustetun Suomen Yrittäjänaiset ry:n paikallisjaosto.

Yrittäjänaiset pyrkivät vaikuttamaan yrittäjänaisten aseman parantamiseksi ja kannustamaan naisia menestyvään yrittäjyyteen. Verkostoon kuuluu 5 000 jäsentä noin 60 paikallisyhdistyksessä ympäri Suomea.

Yhdistyksen missiona on edistää yrittäjänaisten välistä yhteistyötä, tasa-arvoista asemaa yhteiskunnassa ja vaikuttaa yrittämistä kannustavaan päätöksentekoon Suomessa ja Euroopan unionissa.

Lisätietoa: itauudenmaan@yrittajanaiset.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
 2. Paippislainen Karl-Gunnar toivoo jättimännystään turistinähtävyyttä:"Tervetuloa katsomaan!"
 3. Suunnista yritysrasteilla Sipoon yritykset tutuiksi – Mentalisti Noora Karman talent-koulu liittyi jo joukkoon, nyt mukaan haetaan lisää yrityksiä
 4. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
 5. Osa oppilaista ja koulun henkilökunnasta kärsi Juhlatalon sisäilmasta – Tarvittavat korjaukset tehdään kesän aikana
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 13. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä
 14. Koronakevät: Nallehaaste innosti aikuisetkin leikkimään – "Suoran toiminnan kollektiivinen kannanotto"
 15. Ihmissuhteet: Näillä vinkeillä parisuhde kestää poikkeusajat – "Olisi tärkeää, että puolisoiden toiveet ja odotukset kohtaisivat"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Autoilija törmäsi betoniporsaaseen Porvoon moottoritiellä - kaksi sairaalaan
 2. Suunnista yritysrasteilla Sipoon yritykset tutuiksi – Mentalisti Noora Karman talent-koulu liittyi jo joukkoon, nyt mukaan haetaan lisää yrityksiä
 3. Israel ei ole yksin
 4. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
 5. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
 6. Koronan lomauttamat nostivat Sipoon työttömyysluvut pilviin – nousua vuodessa 140 prosenttia
 7. ”Tänne ei moni löydä ilman opastustani” – retkiopas näyttää parhaat mustikkapaikat
 8. Koululaisten HSL-matkakortin latauskäytäntö muuttui – Kunta suosittelee: vältä ruuhkat ja tee lataus jo heinäkuussa
 9. Osa oppilaista ja koulun henkilökunnasta kärsi Juhlatalon sisäilmasta – Tarvittavat korjaukset tehdään kesän aikana
 10. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 11. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 12. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 13. Avoimet puutarhat -tapahtuma avaa portit neljään sipoolaispuutarhaan
 14. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 15. Viljami-kissa joutui kyyn puremaksi – nämä vaaranpaikat on hyvä muistaa lemmikkien kanssa kesällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.