"Nainen on naiselle tuki, ei susi"– Naisyrittäjät perustivat oman yhdistyksen

Sipoolaiset naisyrittäjät verkostoituivat alkuun vapaamuotoisesti Facebookissa. Yrittäjänaisille some-ryhmän perustanut Anneli Komi kertoo naisten keskuudessa hiljalleen syntyneen idean oman yhdistyksen perustamisesta.

– Keskellä pahinta korona-aikaa sitten perustimme Itä-Uudenmaan Yrittäjänaiset ry:n. Verkostoitumistakin tärkeämpää on vertaistuki, jota voimme toisillemme kasvotusten tarjota, puheenjohtajaksi ryhtynyt Komi sanoo.

– Huomattavan moni yrittäjänainen työskentelee yksin.

Vaikka suurin osa yhdistyksen jäsenistä on sipoolaisia, on mukana myös muita itäuusmaalaisia. Komin mukaan ajatuksena on tehdä yhteistyötä yli kuntarajojen ja hyödyntää yhteistyön mahdollisuuksia myös naapureiden kesken.

– Meissä naisissa on yhdessä valtavasti voimaa ja energiaa. Yrittäjinä voimme auttaa toisiamme monella tavalla, mutta myös sillä on suuri merkitys, että voimme keskustella esimerkiksi perheen ja työn yhdistämisestä muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa, Komi sanoo.

Uusi yhdistys on nimennyt arvoikseen yhteisöllisyyden, auttavaisuuden, luottamuksen, aitouden ja toisen huomioimisen. Jäseniä on vielä vähän, mutta lisää uskotaan tulevan vielä paljon.

Nainen on naiselle tuki, ei susi.

Puheenjohtaja toivottaakin kaikki kiinnostuneet tutustumaan toimintaan. Jos yhdistykseen haluaa liittyä, ei sitä tarvitse tehdä heti.

– Hyvin voi ensin tulla mukaan vähän kuulostelemaan, tuntuuko toimintamme omalta jutulta, Komi sanoo.

Tapaamisia Itä-Uudenmaan Naisyrittäjillä on takanaan jo muutama. Ne ovat sujuneet hyvässä hengessä.

– Nainen on naiselle tuki, ei susi. Me uskomme siihen, että kun on oikeita asioita keskusteltavana, jäävät turhat puheet pois, Komi sanoo.

Hän itse työskentelee yrittäjänä verkostoitumisen parissa BusinessMaker yrityksessään. Naisyrittäjien paikallisyhdistyksen kohdalla Komi kuitenkin nostaa kohtaamiset synergiaetujakin tärkeämmäksi asiaksi.

– Kun ilmapiiri on luottamuksellinen ja hyväksyvä, voidaan puhua kohtaamistamme haasteistakin rakentavalla tavalla.

Itä-Uudenmaan Yrittäjänaiset on paikallisyhdistys, jonka kattojärjestö on vuonna 1947 perustettu Suomen Yrittäjänaiset ry. Emoyhdistys on ottanut reippaasti kantaa tasa-arvon puolesta.

Viimeksi keväällä yhdistys peräänkuulutti yhteiskuntaa korvaamaan verovaroin lapsesta aiheutuvat kulut äidin työnantajalle.

Yhdistyksen laskujen mukaan yhden vauvan hinta on äidin työnantajalle noin 12 000 euroa.

–  Laskelmamme pohjana ovat naisten noin 3 000 euron kokonaiskuukausiansiot. Summasta on vähennetty huhtikuun alusta äidin työnantajalle maksettava 2 500 euron kertakorvaus, järjestön puheenjohtaja Tiina Koski sanoi tuolloin tiedotteessa.

Hän oli erityisen huolissaan siitä, että perhevapaalaskun maksut lankeavat pääosin naisvaltaisten alojen työnantajille, kuten pienille kampaamoille.

Vauvalaskun kattaminen verovaroin edistäisi yhdistyksen näkemyksen mukaan sekä naisten tasa-arvoa työelämässä että naisvaltaisten toimialojen yritysten kasvua.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajan mukaan asia ei ole vielä tullut heidän keskuudessaan esiin, mutta luonnollisesti linja on sama.

– Tasa-arvo ei ole vielä valmis. Meidän tavoitteemme on, että siihen vielä päästään.

Suomen Yrittäjänaiset

Itä-Uudenmaan Yrittäjänaiset ry perustettiin Sipoossa huhtikuussa 2020.

Yhdistys on valtakunnallisen, vuonna 1947 perustetun Suomen Yrittäjänaiset ry:n paikallisjaosto.

Yrittäjänaiset pyrkivät vaikuttamaan yrittäjänaisten aseman parantamiseksi ja kannustamaan naisia menestyvään yrittäjyyteen. Verkostoon kuuluu 5 000 jäsentä noin 60 paikallisyhdistyksessä ympäri Suomea.

Yhdistyksen missiona on edistää yrittäjänaisten välistä yhteistyötä, tasa-arvoista asemaa yhteiskunnassa ja vaikuttaa yrittämistä kannustavaan päätöksentekoon Suomessa ja Euroopan unionissa.

Lisätietoa: itauudenmaan@yrittajanaiset.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut