Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äidille viisi vuotta vankeutta tapon yrityksestä – 100 kilometrin tuntinopeudella päin rekkaa poika kyydissä

Helsingin hovioikeus on tuominnut 36-vuotiaalle vantaalaisnaiselle viisi vuotta vankeutta tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Hovioikeuden mukaan nainen yritti tappaa itsensä ja 3-vuotiaan poikansa lokakuussa 2017 kuutostiellä. Nainen ohjasi henkilöautonsa noin sadan kilometrin tuntinopeudella päin vastaantulevaa raskasta ajoneuvoyhdistelmää Liljendalin kohdalla Loviisassa. Onnettomuus ei vaatinut kuolonuhreja, mutta monta aikuista ja kaksi lasta loukkaantui.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut naiselle neljä vuotta vankeutta, mutta hovioikeuden tuomio oli nyt vielä ankarampi.

Käräjäoikeus oli katsonut, että äidin teon tahallisuus oli ollut lievintä astetta, eli hän ei ollut halunnut aiheuttaa poikansa kuolemaa, vaan ainoastaan pitänyt sitä tekonsa todennäköisenä seurauksena.

Hovioikeus oli toista mieltä. Naisen yritystä törmätä autolla suurella nopeudella vastaantulevaan ajoneuvoon ei selitä muu kuin nimenomainen tarkoitus aiheuttaa kaksi kuolemaa.

– Teon tahallisuus on ollut ylintä astetta eli kysymys on ollut niin sanotusta tarkoitustahallisuudesta, hovioikeus linjasi.

Teon tuomittavuutta lisäsi hovioikeuden mukaan onnettomuutta edeltänyt hyvin poikkeuksellinen tapahtumasarja.

Nainen oli juuri hakenut 3-vuotiaan poikansa tämän isältä Elimäen Alppiruususta. Vanhempien välillä oli vaikea huoltajuusriita. Nainen ei ollut ollut huumaavien aineiden tai päihteiden vaikutuksen alaisena hakiessaan poikansa.

Pojan kyytiin saatuaan äiti pysähtyi noin kaksi tuntia kestäneen ja 33 kilometrin pituisen ajomatkan aikana ensin nauttimaan isot annokset huumaavia lääkeaineita Tramadolia ja Sirdaludia ja sitten kirkasta viinaa niin, että promillelukema onnettomuuspaikalla oli 1,13.

Hovioikeuden mukaan sairaanhoitajana toiminut nainen tiesi epäilyksettä ammattinsakin puolesta, millainen vaikutus tällä on hänen tilaansa.

Nainen oli valittanut hovioikeuteen vaatimuksenaan tuomion alentaminen ehdolliseksi tai sakoiksi ja yhdyskuntapalveluksi. Toissijaisesti hän vaati mielentilatutkimusta jos rangaistus ei lievene. Hovioikeus katsoi, ettei mielentilatutkimukselle ole perusteita, nainen oli tekohetkellä täysin syyntakeinen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli hylännyt 3-vuotiaan pojan puolesta tehdyn vaatimuksen kärsimyskorvauksesta.

Hovioikeus sen sijaan päätti langettaa äidin maksettavaksi 5 500 euron kärsimyskorvauksen pojalleen. Perusteena oli teon kohdistuminen puolustuskyvyttömään lapseen, joka on ollut täysin riippuvainen äidistään.