Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuntuuko, että Palavaa vettä soi viime vuonna koko ajan? Sitä esitettiinkin eniten, 11 500 kertaa

Viime vuoden soitetuin kappale Suomen radiossa oli Lauri Tähkän esittämä Palavaa vettä. Tieto selviää Teoston keräämistä esitystiedoista.

Jos tuntuu, että Palavaa vettä soi yhtenään, se ei ole ihme. Kappaletta nimittäin esitettiin radiossa, tv:ssä ja keikoilla peräti 11 500 kertaa. Erityisesti biisistä innostuivat kaupalliset radiokanavat, joiden listoilla Palavaa vettä oli kuitenkin vasta kolmanneksi eniten soitettu.

Palavaa vettä on Lauri Tähkän, Arto Tuunelan, Timo Kiiskisen ja Jukka Immosen säveltämä, sanoittama ja sovittama.

Tiedot soitetuimmista kappaleista perustuvat ilmoituksiin, joita Teosto saa järjestäjiltä, radio- ja tv-yhtiöiltä ja keikkailevilta artisteilta sekä muusikoilta. Näiden ilmoitusten perusteella Teosto maksaa sekä kotimaisille että ulkomaisille musiikin tekijöille ja kustantajille korvaukset heidän musiikkinsa käytöstä.

Kaupalliset radiokanavat soittivat viime vuonna kaikkein eniten Arttu Wiskarin esittämää kappaletta Suomen muotoisen pilven alla, joka oli kaikki esityskanavat mukaan luettuna Suomen toiseksi soitetuin. Kappaleen ovat tehneet Janne Rintala ja Mika Laakkonen.

Myös JVG:n Ikuinen Vappu soi ahkerasti kaupallisilla radioaalloilla. Kappaleen tekijöihin lukeutuvat esittäjien lisäksi ‎DJPP‎ ja Eppu Kosonen. Kymmenen kärjessä keikkui myös saksalaisen tuottaja-DJ Robin Schulzin kappale Speechless, jota on ollut säveltämässä suomalainen musiikintekijä Teemu Brunila.

Ylen valtakunnallisilla radiokanavilla kotimaista musiikkia soitettiin paljon: kymmenen soitetuimman listalla oli viisi kotimaista kappaletta.

Ylen ykkössijalle ylsi Paula Vesalan ja Joonas Angerian tekemä Uusia unelmia.

Musiikin säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kustantajat saivat vuonna 2019 Teostosta kaikkiaan 51,3 miljoonaa euroa korvauksia musiikkinsa käytöstä.

Summasta 25 miljoonaa euroa maksettiin kotimaisille ja 26,3 miljoonaa euroa ulkomaisille musiikintekijöille ja -kustantajille.

Teoston maksamiin tekijänoikeuskorvauksia vaikuttavat muun muassa teoksen kesto ja esityspaikka.

Eniten tekijänoikeuskorvauksia sai viime vuonna Ikuinen Vappu. Kärkikymmenikköön nousevat myös muun muassa Suomen Euroviisukappale Look Away (säv. ja san. Ville Virtanen ja Sebastian Rejman) sekä Jean Sibeliuksen Sinfonia 2 op. 43.