Oletko aina grillannut kirjolohen väärin? Poimi talteen kala-alan viisi grillausvinkkiä

Kuvituskuva. Heli Hyttinen/Arkisto

Minna Harmaala

Tuliko grillatusta kirjolohesta keitetyn makuista tai jäikö suolaus valjuksi?

Kirjolohen grillaaminen vaatii muutaman erityisseikan huomioimista, tiedottaa Aalloilta ateriaksi -hanke: suolaaminen on erittäin tärkeää, grillaamiseen tarkoitettu folio on oiva apuväline ja kirjolohen kypsyminen jatkuu vielä lautasellakin.

Aalloilta ateriaksi antaakin viisi vinkkiä, miten saada kesän ruokapöytään maittavaa grillikalaa. Hanke on kalankasvatusalan edunvalvoja.

1. Ota filee huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, kokeile medaljonkeja

Ota kirjolohifilee huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen h-hetkeä. Tässä vaiheessa se on kätevää maustaa.

Kirjolohi grillataan usein fileinä. Fileen pintaan kannattaa leikata viillot noin neljän sentin välein. Viillot edesauttavat kypsymistä ja tasaista maustumista. Mauste levitetään kattavasti koko pinnalle, myös viiltojen väleihin.

Aalloilta ateriaksi suosittelee kokeilemaan myös medaljonkeja, joiden tekemiseen tarvitaan kookas kala. Medaljongit leikataan kokonaisesta kirjolohifileestä noin neljän sentin levyisinä paloina, joiden keskelle leikataan nahkaan saakka viilto. Nahka pitää puolikkaat toisissaan kiinni. Kaupan kalatiskillä voi myös pyytää valmiiksi leikattuja medaljonkeja.

2. Älä jätä kokonaisen kalan suolausta viime tinkaan

Jos grillaa kokonaista kalaa, suolaus on erittäin tärkeä osa aterian onnistumista. Jos suolauksen jättää viime tippaan, sillä mauste ei ehdi imeytyä kalaan eikä se siten suolaannu.

Kirjolohi kannattaakin suolata jo edeltävänä iltana tai aamulla.

Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen kymmenprosenttiseen suolaveteen tai suolaamalla se kauttaaltaan merisuolalla. Kalatiskin myyjääkin voi pyytää ripottelemaan kalan päälle merisuolaa jo kaupassa. Tällöin kala pitää pakata tiukasti.

Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa kannattaa lisätä.

3. Varo, ettei kirjolohi keity foliossa

Erityisesti medaljonki kannattaa grillata foliossa, jonka pitäisi olla grillaamiseen tarkoitettua. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, sillä silloin grillattu kala maistuu keitetyltä.

Filee kannattaa laittaa folioon nahkapuoli alaspäin niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Vaikka kala ei ole kokonaan folion sisällä, siitä tulee sopivassa paistolämpötilassa ja -ajassa mehukasta.

4. Paista tasaisessa lämpötilassa – huomioi, että kirjolohi kypsyy lautasellakin

Kirjolohi on helpoin paistaa tasaisessa lämpötilassa. Tasainen lämpö on helpompaa saavuttaa kaasugrillissä. Hiiligrillin kanssa tasaisen lämpötilan saavuttaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa.

Paras lämpötila kirjolohifileen grillaamiseen on 170–180 astetta. Paistoaika on noin 20 minuuttia.

Kokonainen kala vaatii hieman kovemman lämpötilan, noin 200 astetta, ja pitemmän paistoajan, noin 45 minuuttia. Kalan koko vaikuttaa paistoaikaan.

Kypsyyttä arvioitaessa kannattaa huomioida, että kun kirjolohi otetaan grillistä lautaselle, se on kuumaa ja siksi kypsyy tovin vielä lautasellakin.

5. Varmista kypsyys väristä tai haarukalla

Kirjolohen kypsentäminen ylikypsäksi on Aalloista ateriaksi -hankkeen mukaan suomalaisten kotikokkien perisynti. Liian pitkä kypsennysaika tekee kirjolohesta kuivaa ja mautonta, se narskuu hampaissa. Tämä johtuu luonnollisen rasvan katoamisesta.

Kypsyyttä voi tarkkailla kalan väristä. Vaaleanpunaisuus on kypsyyden merkki, paksuin kohta voi jäädä hieman punertavaksi. Tällöin kypsyysaste on kokonaisuudessaan otollisin. Kypsyydestä voi varmistua kätevällä haarukkatempulla. Paina haarukan piikit fileeseen ja käännä. Jos kala lohkeaa syiden mukaan, se on kypsä. Koska grillatessa kypsennyslämpötilan määritteleminen tasaiseksi voi olla hankalaa, tämä haarukkatesti on usein tarpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
  2. Paippislainen Karl-Gunnar toivoo jättimännystään turistinähtävyyttä:"Tervetuloa katsomaan!"
  3. Suunnista yritysrasteilla Sipoon yritykset tutuiksi – Mentalisti Noora Karman talent-koulu liittyi jo joukkoon, nyt mukaan haetaan lisää yrityksiä
  4. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
  5. Osa oppilaista ja koulun henkilökunnasta kärsi Juhlatalon sisäilmasta – Tarvittavat korjaukset tehdään kesän aikana
  6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
  7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
  8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
  9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
  10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
  11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
  12. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
  13. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä
  14. Koronakevät: Nallehaaste innosti aikuisetkin leikkimään – "Suoran toiminnan kollektiivinen kannanotto"
  15. Ihmissuhteet: Näillä vinkeillä parisuhde kestää poikkeusajat – "Olisi tärkeää, että puolisoiden toiveet ja odotukset kohtaisivat"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Autoilija törmäsi betoniporsaaseen Porvoon moottoritiellä - kaksi sairaalaan
  2. Suunnista yritysrasteilla Sipoon yritykset tutuiksi – Mentalisti Noora Karman talent-koulu liittyi jo joukkoon, nyt mukaan haetaan lisää yrityksiä
  3. Israel ei ole yksin
  4. Joensuun Tilalla voi taas uida – uusintanäytteen bakteerit sallituissa rajoissa
  5. Koronan lomauttamat nostivat Sipoon työttömyysluvut pilviin – nousua vuodessa 140 prosenttia
  6. Minä ja Suomenlahti -kuvakisan ensimmäinen voittaja on valittu – Voittokuvassa komeilee huikea merimaisema
  7. Osa oppilaista ja koulun henkilökunnasta kärsi Juhlatalon sisäilmasta – Tarvittavat korjaukset tehdään kesän aikana
  8. ”Tänne ei moni löydä ilman opastustani” – retkiopas näyttää parhaat mustikkapaikat
  9. Koululaisten HSL-matkakortin latauskäytäntö muuttui – Kunta suosittelee: vältä ruuhkat ja tee lataus jo heinäkuussa
  10. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
  11. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
  12. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
  13. Avoimet puutarhat -tapahtuma avaa portit neljään sipoolaispuutarhaan
  14. Viljami-kissa joutui kyyn puremaksi – nämä vaaranpaikat on hyvä muistaa lemmikkien kanssa kesällä
  15. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.