Pilvijärvi on rauhoitettu yöksi jo vuosikymmenet – myös yhteistyö SV:n kanssa juontaa aikojen taa

Uimaranta: Sipoon suosituimman uimarannan ruuhkat alkoivat 1980-luvulla.

Pilvijärven tilanteen ja historian läpikotaisin tunteva Tom Sundbäck on tyytyväinen yhteistyöhön SV:n kanssa . Arkistokuva. Aki Saranen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Pilvijärven uimarannan pysäköintialue suljetaan puomilla iltaisin kello 22. Näin on tehty jo vuosikaudet, kertoo vapaa-ajanjaoston puheenjohtaja, RKP:n kunnanvaltuutettu ja Sipoon kunnan liikuntatoimen johdosta eläköitynyt Tom Sundbäck.

Hän seurasi Pilvijärven tilannetta työkseen yli neljäkymmentä vuotta ja myös asuu itse alueen lähistöllä. Sundbäckin mukaan Pilvijärvi alkoi ruuhkautua jo 1980-luvulla, kun autokanta kasvoi.

– Joskus aikoinaan se puomi laskettiin jo kello 21. On katsottu, että iltamyöhään autolla tulevat aiheuttavat ongelmia eikä meillä ole siellä öisin valvontaa, Sundbäck sanoo.

– Mutta mikään ei estä menemästä uimaan kävellen tai pyörällä. Lähinnä haluamme rajoittaa rannalla oleskelua, koska se tietää yleensä ilkivaltaa.

Pilvijärven maksullista pysäköintiä valvoo SV, jolla on kunnan kanssa tehty sopimus 1– 3 vuoden jaksoissa. Urheiluseura saa pysäköintimaksuista 85 prosenttia vastineena valvonnasta.

– Ennen kuin parkkialue asfaltoitiin ja ruudutettiin, siellä kävi jopa 700 autoa päivässä, mutta nyt mahtuu vähemmän autoja. Rannan kävijämäärät ovat yhteensä sellaista parin tuhannen henkilön luokkaa, jos on helle, Sundbäck kertoo.

SV:n ja kunnan yhteistyösopimus jatkuu tänä kesänä 9. elokuuta saakka. Valvontaa voidaan yhteisellä sopimuksella pidentää yhdellä viikonlopulla elokuussa, jolloin SV saisi 250 euron lisäkorvauksen.

Kesän toimintakaudelta kunnan Liikuntapalvelut maksaa SV:lle alueen ylläpidosta ja siisteyden huolehtimisesta 7 500 euroa.

Vapaa-ajanjaosto päättänyt myös, että mikäli alueen toiminnasta saatava tuotto If Sibbo-Vargarna rf:lle on vähemmän kuin 10 000 euroa kesässä, Sipoon kunta takaa yhdistykselle vajetta vastaavan summan.

– Alkujaan valvontaa palkattiin hoitamaan yksityinen firma, mutta yleinen mielipide on, että siitä työstä saatavat roposet on parempi antaa paikallisen urheiluseuran käyttöön, Sundbäck kertoo.

– Olemme me matkan varrella kysyneet muilta paikallisilta seuroilta kiinnostusta tehtävään, mutta sitä ei ole ollut.

Hellepäivinä SV:n talkootyöläisillä riittää tehtävää Pilvijärvellä. Pysäköintialueella on jatkuva ruuhka eivätkä kaikki halukkaat mahdu parkkipaikalle. Seurauksena ovat Pilvijärven risteyksessä tienpientareelle pysäköidyt autot, jotka aiheuttavat vaaratilanteita ja ovat joskus jopa tukkineet Söderkullantien raskailta ajoneuvoilta.

– Meillä oli pitkään kunnan puolesta asetettu pysäköintikielto Sipoonjoen puolella sieltä Ingmanin sillalta ylös Hansakselle asti, Sundbäck muistelee.

Tielaitos poisti kieltokyltit, mutta tänä kesänä ely-keskus on viimein asettanut pysäköintikiellon Pilvijärven puoleiselle tienpientareelle.

– Siinä on nyt sata metriä kieltoaluetta, johon ihmiset pysäköivät jatkuvasti, mutta se on sitten poliisin asia puuttua, Sundbäck sanoo.

– SV voisi nyt tahollaan miettiä kylttiä tai muuta tapaa, jolla tulijoille voidaan ilmoittaa, että ranta on täynnä, joten jatkakaa matkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut