Kunta ei ole vielä tänä kesänä turvautunut kiisteltyyn torjunta-aineeseen – Sipoossa rikkakasveja kitketään nyt pääosin käsityönä

Ympäristö: Sipoossa glyfosaattipohjaiset aineet pyritään korvaamaan kokonaan.

Jättiputkia torjutaan monessa kunnassa ja kaupungissa glyfosaattipohjaisilla aineilla. Tämä kuva on viime kesältä Espoon Friisilästä. Päivi Tuovinen

Ulla Yliherne

Sipoon kunta ilmoitti viime kesänä pyrkivänsä vähentämään ja lopulta luopumaan kokonaan glyfosaattipohjaisten rikkakasvien torjuntaan käytetyistä aineista. Kunnan mukaan tavoitteena on, että glyfosaatin käyttö korvattaisiin kokonaan muutaman vuoden sisällä luonnonmukaisilla menetelmillä, kuten pelargonihapolla ja höyrylaitteiden käytöllä.

Kiistelty glyfosaatti tunnetaan parhaiten Roundup-nimisestä tuotteesta.

Sipoon kunnan vihertöiden esimies Anu Estamaa vahvistaa, että kunta ei ole tänä vuonna käyttänyt laisinkaan glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita rikkakasvien hävittämiseen.

– Tähän on sitoutunut myös Etelä-Sipoon kunnossapitoa hoitava urakoitsija. Urakoitsijakaan ei ole käyttänyt tänä kesänä glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita, Estamaa kertoo.

Sipoosta löytyy noin 60 hehtaarin verran puistoja ja viheralueita. Niiden kunnossapidosta vastaa kunnan katu- ja viheralueyksikkö. Anu Estamaan mukaansa kunnan puistoalueilla rikkakasvien torjuntaa on tänä kesänä tehty pääosin käsin kitkemällä, mutta myös höyryttämällä sekä liekittämällä.

Glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita voidaan kuitenkin tarvittaessa joutua käyttämään mahdollisten vieraslajien, kuten lähinnä jättiputken hävittämiseen kunnan alueilta.

Torjuntaa on tehty myös höyryttämällä sekä liekittämällä.

Tällä hetkellä jättiputkea ei kuitenkaan esiinny siinä määrin, että hävitystöihin täytyisi ryhtyä. Estamaan mukaan tilannetta kartoitetaan kuitenkin koko ajan.

– Mikäli joudumme vieraslajeja torjumaan glyfosaattipohjaisella torjunta-aineella, alue merkitään ja asiasta tiedotetaan kyltein, Estamaa sanoo.

Kesäkuussa 2017 Tukes ilmoitti, että vaikka glyfosaatilla käsiteltyjen alueiden merkitsemiseen ei ole lakisääteistä velvoitetta, Tukes suosittelee merkitsemään sellaiset alueet, joilla liikkuu ihmisiä ja eläimiä.

Sipoon kunta kertoo verkkosivuillaan suosittelevansa, että myös Sipoossa toimivat kiinteistöhuoltoyhtiöt tiedottaisivat asukkaita glyfosaatin mahdollisesta käytöstä.

Glyfosaatin terveysriskeistä on kiistelty jo pitkään. Kohuttua kemikaalia sisältävien tuotteiden myynti meinasi loppua Euroopassa jo vuonna 2017, mutta EU päätti kuitenkin jatkaa myyntilupaa viidellä vuodella. Nykyinen myyntilupa on voimassa vuoteen 2022 saakka.

Vuonna 2018 yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi Roundupia valmistavan Bayerin maksamaan syöpään sairastuneelle yhdysvaltalaiselle pariskunnalle noin kahden miljardin dollarin korvauksen.

Helsingin Sanomat (HS 20.4.) uutisoi kuluvan vuoden huhtikuussa Turun yliopiston tutkijoiden selvittäneen glyfosaatin vaikutuksia viiriäisiin, siemeniin ja taimiin pitkäaikaisissa tutkimuksissa. Uutisen mukaan tutkijat havaitsivat, että glyfosaatti voi vähentää tuotantokasvien siementen itävyyttä, viivästyttää viiriäisnaaraan sulkien kehitystä ja kertyä viiriäisten elimistöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 6. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 7. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 8. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 9. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 10. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 11. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 14. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 15. Poliisi ojentaa pahoinpideltyä poikaa puolustanutta MC Tornadosta – "Yleinen järjestys kuuluu meidän toimenkuvaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.