Kunta ei ole vielä tänä kesänä turvautunut kiisteltyyn torjunta-aineeseen – Sipoossa rikkakasveja kitketään nyt pääosin käsityönä

Ympäristö: Sipoossa glyfosaattipohjaiset aineet pyritään korvaamaan kokonaan.

Jättiputkia torjutaan monessa kunnassa ja kaupungissa glyfosaattipohjaisilla aineilla. Tämä kuva on viime kesältä Espoon Friisilästä. Päivi Tuovinen

Ulla Yliherne

Sipoon kunta ilmoitti viime kesänä pyrkivänsä vähentämään ja lopulta luopumaan kokonaan glyfosaattipohjaisten rikkakasvien torjuntaan käytetyistä aineista. Kunnan mukaan tavoitteena on, että glyfosaatin käyttö korvattaisiin kokonaan muutaman vuoden sisällä luonnonmukaisilla menetelmillä, kuten pelargonihapolla ja höyrylaitteiden käytöllä.

Kiistelty glyfosaatti tunnetaan parhaiten Roundup-nimisestä tuotteesta.

Sipoon kunnan vihertöiden esimies Anu Estamaa vahvistaa, että kunta ei ole tänä vuonna käyttänyt laisinkaan glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita rikkakasvien hävittämiseen.

– Tähän on sitoutunut myös Etelä-Sipoon kunnossapitoa hoitava urakoitsija. Urakoitsijakaan ei ole käyttänyt tänä kesänä glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita, Estamaa kertoo.

Sipoosta löytyy noin 60 hehtaarin verran puistoja ja viheralueita. Niiden kunnossapidosta vastaa kunnan katu- ja viheralueyksikkö. Anu Estamaan mukaansa kunnan puistoalueilla rikkakasvien torjuntaa on tänä kesänä tehty pääosin käsin kitkemällä, mutta myös höyryttämällä sekä liekittämällä.

Glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita voidaan kuitenkin tarvittaessa joutua käyttämään mahdollisten vieraslajien, kuten lähinnä jättiputken hävittämiseen kunnan alueilta.

Torjuntaa on tehty myös höyryttämällä sekä liekittämällä.

Tällä hetkellä jättiputkea ei kuitenkaan esiinny siinä määrin, että hävitystöihin täytyisi ryhtyä. Estamaan mukaan tilannetta kartoitetaan kuitenkin koko ajan.

– Mikäli joudumme vieraslajeja torjumaan glyfosaattipohjaisella torjunta-aineella, alue merkitään ja asiasta tiedotetaan kyltein, Estamaa sanoo.

Kesäkuussa 2017 Tukes ilmoitti, että vaikka glyfosaatilla käsiteltyjen alueiden merkitsemiseen ei ole lakisääteistä velvoitetta, Tukes suosittelee merkitsemään sellaiset alueet, joilla liikkuu ihmisiä ja eläimiä.

Sipoon kunta kertoo verkkosivuillaan suosittelevansa, että myös Sipoossa toimivat kiinteistöhuoltoyhtiöt tiedottaisivat asukkaita glyfosaatin mahdollisesta käytöstä.

Glyfosaatin terveysriskeistä on kiistelty jo pitkään. Kohuttua kemikaalia sisältävien tuotteiden myynti meinasi loppua Euroopassa jo vuonna 2017, mutta EU päätti kuitenkin jatkaa myyntilupaa viidellä vuodella. Nykyinen myyntilupa on voimassa vuoteen 2022 saakka.

Vuonna 2018 yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi Roundupia valmistavan Bayerin maksamaan syöpään sairastuneelle yhdysvaltalaiselle pariskunnalle noin kahden miljardin dollarin korvauksen.

Helsingin Sanomat (HS 20.4.) uutisoi kuluvan vuoden huhtikuussa Turun yliopiston tutkijoiden selvittäneen glyfosaatin vaikutuksia viiriäisiin, siemeniin ja taimiin pitkäaikaisissa tutkimuksissa. Uutisen mukaan tutkijat havaitsivat, että glyfosaatti voi vähentää tuotantokasvien siementen itävyyttä, viivästyttää viiriäisnaaraan sulkien kehitystä ja kertyä viiriäisten elimistöön.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut