Sähköä ja lämpöä sipoolaisille tuottava biovoimala pysähtyy huollon ajaksi

Energia: Uusi savukaasulauhdutin pienentää CO2-päästöjä noin 6 000 tonnia vuodessa.

Keravan biovoimalassa ei ensi vuodesta lähtien käytetä enää turvetta. Anton Soinne

Lämpöä ja sähköä Sipooseen tuottavan Keravan Energian biovoimalan tuotanto seisautetaan kesällä jokavuotisen suurhuollon eli revision ajaksi. Voimalaitoksen kriittiset kohteet kuten polttoainekattila ja höyryventtiilit käydään läpi jokaisessa revisiossa. Revisioon osallistuu oman henkilökunnan lisäksi kymmeniä ulkopuolisia urakoitsijoita.

Huollolla varmistetaan lämmön ja sähkön katkeamaton toimitusvarmuus asiakkaille myös talven lämmityskauden aikana, Keravan Energian tiedotteessa kerrotaan.

Kesä on paras vuodenaika seisautukselle, sillä jos tuotanto keskeytettäisiin talvella, jouduttaisiin tuotanto korvaamaan osittain muiden laitosten käyttämällä fossiilisella polttoaineella.

Tänä vuonna revision ohessa biovoimalaitoksella käynnistetään savukaasulauhduttimen rakennus, jonka avulla voimalaitoksen hukkalämmöstä saadaan talteen jopa 15 megawattia. Luku on merkittävä, sillä se vastaa 23 prosenttia laitoksen huipputehosta.

Talteen otettu hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä, jota syntyy vuodessa 58 gigawattituntia, eli noin 3 000 omakotitalon vuosittaisen lämmönkulutuksen verran. Hukkalämmön talteenoton lisäksi savukaasulauhdutin pesee savukaasuista epäpuhtauksia kuten hiukkas- ja rikkipäästöjä.

Savukaasulauhduttimen käyttöönoton myötä Keravan Energian vuosittaiset CO2-päästöt pienenevät noin 6 000 tonnia vuodessa ja energian tuotannossa säästyy vettä noin 30 000 kuutiota, eli 30 miljoonaa litraa vuodessa. Savukaasulauhdutin on siis myös panostus puhtaaseen paikalliseen elinympäristöön. Savukaasulauhdutin on käyttöönottovalmis tammikuussa 2021.

Luovumme turpeesta osana määrätietoista työtämme kohti fossiilitonta energian-tuotantoa.

Jussi Lehto

Vuodesta 2021 lähtien biovoimalaitoksella luovutaan myös turpeen käytöstä. Turvetta on käytetty sen sisältämän rikin vuoksi, joka on auttanut pitämään voimalaitoksen polttoainekattilan puhtaana.

– Luovumme turpeesta osana määrätietoista työtämme kohti fossiilitonta energiantuotantoa, kommentoi toimitusjohtaja Jussi Lehto tiedotteessa.

Vaikka Keravan biovoimalaitos hyödyntääkin jo valmiiksi uusiutuvia polttoaineita erilaisten puubiomassojen muodossa, turpeesta luopuminen ja hukkalämmön talteenoton mahdollistaminen madaltavat voimalaitoksen energiantuotannon ympäristövaikutusta entisestään.

Vuodesta 2009 asti toiminut Keravan biovoimalaitos on Keravan Energian suurin tuotantolaitos, joka tuottaa lämpöä ja sähköä Keravalle ja Sipooseen. Polttoaineena voimalaitos käyttää kotimaisia puupolttoaineita kuten kuoria, sahanpurua, lastuja, sekä haketta. Biomassan poltossa vapautuu saman verran hiilidioksidia, kuin vastaavan biomassan hajotessa luonnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sipoolainen Oliver Lindh on voittanut tänä vuonna jo neljä SM-kultaa – tuoreimmat voitot Virosta ja kotikentältä
 2. Sipoon uimavedet yhä puhtaina sinilevästä
 3. Sipoossa selvitetään kasvomaskien jakojärjestelyjä vähävaraisille
 4. Unohditko hakea koulukuljetustukea yläkoululaiselle? Ei hätää, vielä ehtii
 5. Vuosia suunnitteilla olleen Jontaksen urheilupuiston rakentaminen alkaa – ensimmäisen osan tarkoituksena valmistua 2023
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 10. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Hallintorakennuksen työmaa seisoo omistajavaihdoksesta huolimatta
 12. Nikkilän keskustaan avataan pian uusi kirpputori
 13. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 14. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 15. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.