Avoimet puutarhat -tapahtuma avaa portit neljään sipoolaispuutarhaan

Hedda on puu- ja kivitarha, johon Halénit rakensivat kivimuurinsa aikoinaan omin käsin. Aki Saranen

Mia Tadic

Olipa omaa puutarhaa tai ei, muiden multasormien aikaansaannoksia on mukava ihailla.

Valtakunnallinen Avoimet Puutarhat -tapahtuma järjestetään ensi sunnuntaina 5. heinäkuuta. Mukana on 400 kohdetta, joista neljä sijaitsee Sipoossa.

Tapahtuman teemana on tänä vuonna Yhdessä oppien puutarhassa. Vierailun aikana voi hankkia uusia ideoita puutarhanhoitoon ja tutustua uusiin kasvilajeihin ja niiden hoitoon. Puutarhat ovat avoinna klo 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen www.avoimetpuutarhat.fi -nettisivulla. Sivun karttapalvelun avulla löytyy tie mielenkiintoisiin puutarhoihin.

Näsiksen tila on vanha rälssitila 1600-luvulta. Nykyinen talo, navetta ja pihapiiri ovat 1800-luvun lopulta. Maalaismaisemissa Linnanpellossa sijaitsevassa pihapiirissä kukkii yli sata perinneperennalajiketta ja keittiöpuutarha tarjoaa antimiaan. Kanat ja kukot kepsottelevat vapaina pihalla ja tilalla on myös kaneja, marsuja ja koiria.

Puutarhapäivänä pihalla tarjoillaan herkullista syötävää ja juotavaa. Puutarhan yrteistä valmistettua luonnonkosmetiikka voi ostaa tilan pienestä putiikista.

Marttilan rosario -nimellä tapahtumaan osallistuu maisemapuutarhana kehitetty pientila Martinkylässä. Pienimuotoisen hyötykasviviljelyn lisäksi ovat ruusut ja hedelmäpuut tilalla erityisen harrastuksen kohteina. Puutarha liittyy saumattomasti ympäröivään luontoon.

Perennoja, ryytimaata, kivimuuria ja kursseja.

Hedda on kotipuutarha Paippisissa. Sen erityispiirteenä on kivien käyttö ja kreikkalainen nurkkaus. Hedvig ja Pentti Halén ovat kehittäneet puutarhaansa 90-luvulta saakka ja koristelleet sitä lampolan kivijalalla, kiviterassilla ja 60 metriä pitkällä kivimuurilla.

Valkea piharakennus sinisillä ikkunanpuitteilla tuo Välimeren tunnelmaa. Paippislainen puutarha on mukana kahdeksatta kertaa valtakunnallisessa puutarhatapahtumassa.

Muistojen puutarha kuuluu Majatalo Boxin pihapiiriin. Majatalon emäntä ja isäntä, ammattipuutarhureita kumpikin, vaalivat puutarhaa omaksi ja asiakkaiden iloksi. Puutarhurit järjestävät puutarha- ja kasviaiheisia kursseja.

Majatalon yhteydessä toimii perinteikäs Handelsmans Café, josta saa luomuruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 6. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 7. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 8. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 9. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 10. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 11. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 14. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 15. Joensuun Tilan Cafe Sibbe sai uudet yrittäjät sipoolaissisaruksista – "Saamme koko ajan toimintaa enemmän auki"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.