Lähes tuhannen neliön paanukatto vaatii lähes tuhat kiloa tervaa – työt Sipoon vanhalla kirkolla jatkuvat sateiden väistyessä

Historia: Tervapinta suojaa paanukattoa lahoamiselta.

Sipoon vanhan kirkon paanukatto on haapaa. Se vaatii tervausta noin viiden vuoden välein säilyäkseen hyvänä. Riitta Ketola

Ulla Yliherne

Sipoon vanhan kirkon paanukatto saa tänä kesänä pintaansa uuden kerroksen tervaa. Juhannusviikolla aloitetut tervaustyöt jatkuvat heinäkuussa säiden niin salliessa.

– Tervaustyöt jatkuvat kunhan sateet hellittävät. Tervausta voidaan tehdä vasta sitten kun katto on hyvin kuivunut, Sipoon suomalaisen seurakunnan kiinteistöpäällikkö Timo Yrjönen kertoo.

Kiinteistöpäällikön mukaan vanhan kirkon etelänpuoleinen katto on jo ehditty tervata kertaalleen, mutta paanut vaativat vielä toisen kerroksen tervaa.

Sen sijaan pohjoisen puolen katon tervaus on vielä kesken, mutta sinne riittää yksi kerros.

– Auringonpaiste ei rasita pohjoista puolta yhtä paljon kuin eteläistä kattoa, Yrjönen selventää.

Sipoon vanhan kirkon eli Pyhän Sigfridin kirkon katto paanukatto, joka on Yrjösen mukaan haapaa. Se vaatii uutta tervausta keskimäärin viiden vuoden välein.

Kotimaisuus oli edellytys. Tämä terva tulee Saarijärveltä.

– Kun katto on hyvin tervattu, paanut pysyvät hyvin suojassa lahoamiselta, hän kertoo.

Työ ei hoidu aivan käden käänteessä, sillä tervattavaa pinta-alaa katossa riittää noin 950 neliön verran. Tämän lisäksi uuden tervauksen saa tapulin katto, joka on noin 200 neliötä. Tervaakin kuluu noin 800–1 000 kilogramman verran.

– Tervauksessa käytettävän tervan laadulla on iso merkitys. Kun työtä kilpailutettiin, edellytyksenä oli, että työssä käytetään kotimaista tervaa. Tämä terva tulee nyt Saarijärveltä, Yrjönen kertoo.

Kiinteistöpäällikön mukaan seurakunta on vielä toistaiseksi saanut kotimaista tervaa käyttöönsä, samoin kuin ammattimaisia tekijöitä. Yrjönen kuitenkin arvioi, että molemmista saattaa olla tulevaisuudessa pulaa.

– Ammattitaitoisia kattojen tervaajia on Suomessa vain vähän. Sipoossa vanhan kirkon katon tervaamisesta vastaa ylihärmäläinen Heikki Autio, joka on aikaisemminkin tehnyt tervaustöitä seurakunnallemme.

Vuonna 1885 käyttöön vihityn Sipoon kirkon katto on sen sijaan kuparia, ja on Yrjösen mukaan huomattavasti huoltovapaampi kuin vanhan kirkon paanukatto.

Vain vanha kirkko on auki

1500-luvulta peräisin oleva Sipoon vanha kirkko on yksi parhaiten alkuperäisessä keskiaikaisessa muodossaan säilyneistä Suomen keskiaikaisista kirkoista.

Vanha kirkko on tänä kesänä auki yleisölle elokuun loppuun saakka maanantaista perjantaihin kello 10–18, lauantaisin kello 12–20 ja sunnuntaisin kello 13–20.

Paikalla on tällöin opas.

Poikkeuksellisesti Sipoon kirkko on tänä kesänä auki vain tilaisuuksien aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tältä näyttää pian avautuvassa, laajennetussa Sipoonlahden koulussa —”Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa”
 2. Pekka Päivärinnalta tyydyttävä avaus – "Imussa pysyttiin, mutta ohi ei ollut asiaa"
 3. Anna koneen vaan laulaa – "Meillä on käyttöohjeet kolmessa eri muodossa"
 4. Väkivalta-, huumausaine- ja omaisuusrikosten määrät kasvussa – "Henkirikokset ovatkin lähes poikkeuksetta selvinneet"
 5. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 11. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.