Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen

Enemmistö suomalaisista arvioi, että tieteen ja asiantuntijuuden merkitys kasvaa koronakriisin jälkeen. Päivi Tuovinen/Arkisto

Kolme viidestä suomalaisesta (61 prosenttia) uskoo, että tieteen ja asiantuntijuuden merkitys lisääntyy koronakriisin jälkeisessä ajassa, selviää Sitran teettämästä kyselytutkimuksesta. 37 prosenttia haluaisi myös kasvattaa asiantuntijoiden yhteiskunnallista vaikutusvaltaa – kansalaisten vaikutusvaltaa puolestaan haluaisi lisätä 28 prosenttia.

Yli puolet vastanneista, 54 prosenttia, uskoo myös, että yhteiskuntaryhmien väliset jännitteet ja ristiriidat taloudellisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä lisääntyvät. 42 prosenttia vastanneista uskoo, että koronan vuoksi kansalaisten seuranta ja valvonta lisääntyy myös kriisin jälkeen.

– Tulokset kertovat ainakin siitä, että moni suomalainen arvioi koronakriisillä olevan pitkäaikaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia ja toisaalta myös sitä, että ihmiset toivovat, että heidän tulevaisuuteensa vaikuttavat päätökset perustuisivat tutkittuun tietoon, sanoo Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä tiedotteessa.

Suomalaisten luottamus useimpiin instituutioihin on tutkimuksen mukaan kasvanut koronakriisin aikana. Jo ennestään vankka luottamus presidenttiin on kasvanut edelleen: vuonna 2017 presidenttiin kertoi luottavansa erittäin paljon 32 prosenttia, nyt peräti 40 prosenttia. Joka kolmas suomalainen haluaisi lisätä tasavallan presidentin yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Hallituksen nauttima luottamus kasvoi suhteessa vielä enemmän kuin presidentin: siihen erittäin paljon luottavien osuus lähes kolminkertaistui vuoden 2017 viidestä prosentista tämän vuoden 13 prosenttiin. Melko paljon hallitukseen luottaa nyt lähes joka toinen suomalainen, 47 prosenttia, kun luku vuonna 2017 oli 30 prosenttia eli vajaa joka kolmas suomalainen.

Poliittiset puolueet löytyvät kyselyssä listausten hänniltä. Vain kolme prosenttia vastanneista kertoo luottavansa puolueisiin erittäin paljon, 27 prosenttia melko paljon ja 13 prosenttia ei luota lainkaan. Puolueiden yhteiskunnallista vaikutusvaltaa haluaisi lisätä vain neljä prosenttia vastanneista.

Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektin laajassa kyselytutkimuksessa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä suomalaisen demokratian tulevaisuuden kannalta keskeisistä tekijöistä kuten koronakriisin oletetuista vaikutuksista yhteiskuntaan, ihmisten omasta vaikuttamis- ja osallistumishalukkuudesta sekä käsityksiä nykyisistä puolueista ja niiden toimintatavoista.

Kyselyn on tarkoitus tuottaa tietoa demokratian kehitystyön tueksi sekä kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistamiseksi.

Kyselytutkimuksen toteutti TNS Kantar. Tutkimuksen aineisto edustaa Suomen 15–85-vuotiasta väestöä. Kysely toteutettiin 29.4.–8.5.2020 ja siihen vastasi 3 832 väestöä edustavaa henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tältä näyttää pian avautuvassa, laajennetussa Sipoonlahden koulussa —”Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa”
 2. Pekka Päivärinnalta tyydyttävä avaus – "Imussa pysyttiin, mutta ohi ei ollut asiaa"
 3. Anna koneen vaan laulaa – "Meillä on käyttöohjeet kolmessa eri muodossa"
 4. Väkivalta-, huumausaine- ja omaisuusrikosten määrät kasvussa – "Henkirikokset ovatkin lähes poikkeuksetta selvinneet"
 5. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 11. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.