Sipoolaistila sai tutut mansikanpoimijat töihin – "Meillä kävi tuuri"

Marjat: Päivä- ja yölämpötilan vaihtelut tekevät pohjolan marjasta niin makean.

Nyt ei kannata vitkastella, jos mansikoita mielii pakkaseen. Punaisen herkun pääsatokausi on parhaimmillaan ja voi olla pian jo ohi.

– Kesäkuun helteet olivat niin kovat, että tästä tulee nopeatempoinen kesä, kertoo Hedelmän ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Helteet nopeuttivat kypsymistä, mutta sateet ja viileämpi sää ovat nekin olleet tervetulleita. Ilomäen mukaan marjojen makeus tulee nimenomaan lämpötilojen vaihtelusta, joten viileämmät yöt ovat hyväksi.

Monet marjanviljelijät ovat olleet huolissaan, miten poiminnan käy, jos ulkomaisia työntekijöitä ei saada Suomeen koronavirusepidemian vuoksi. Immersbyläisellä Lindqvist Gårdin tilalla kävi tuuri ja tutut ulkomaiset poimijat ovat taas pellolla.

– Hygieniapuoli on nyt entistä tärkeämpää. Käsien pesusta huolehditaan ja käytetään tarvittaessa käsineitä, marjatilallinen Christer Lindqvist kertoo.

Tilalla ahkeroi pari ukrainalaista ja muutama virolainen poimija. Lisäksi joitakin suomalaisia tulee kiireapulaisiksi tarpeen tullen.

Hygienia on entistä tärkeämpää.

Ulkomaiset kausityöntekijät ovat Lindqvistin mukaan tottuneet keskittymään työntekoon, jota riittääkin aamusta iltaan.

– Poimijamme ovat enimmäkseen omissa oloissaan. Minä käyn välillä heille kaupassa.

Marjanpoimintaan tulee vuosittain 16–18 000 kausityöntekijää ulkomailta. Tänä vuonna heitä saatiin riveihin Miika Ilomäen mukaan 9000 eli noin puolet.

– Kotimaisella työvoimalla on paikattu tilannetta ja töihin on saatu nyt 80 prosenttia normaalista väkimäärästä. Sillä saadaan mansikat pelloilta, mutta taimiston hoitotoimenpiteitä joudutaan siirtämään syksyyn, Ilomäki kertoo.

Itsepoiminta on ollut suosiossa tänä kesänä.

– Meillä ei ole itsepoimintaa. Se vaatisi logistiikkaa, kuten parkkipaikkoja, emmekä halua nyt vieraita ihmisiä pelloille koronankaan takia, Lindqvist sanoo.

Christer Lindqvist ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko itsepoiminta enemmän vai vähemmän turvallinen tapa hankkia marjat.

– Ollaan pyritty siihen, että poimijat poimivat, minä haen laatikot pellolta ja vien ne itsepalvelukioskiin, josta asiakas voi ne noutaa.

Lindqvistin marjoja ja perunoita saa myös sipoolaisista marketeista.

Lindqvist Gårdin marjat lämmittelivät alkukesän harson alla. Toissaviikosta lähtien ne ovat saaneet kypsyä yöt ja päivät kesätaivaan alla.

– Sanoisin, että kyllä marjat riittävät. Talvi oli tosin ongelmallinen, maa ei jäätynyt vaan satoi paljon ja juuret kärsivät kosteudesta. Siksi voi tulla yllätyksiäkin, kun marjat kypsyvät, tilan isäntä Christer Lindqvist pohtii.

– Talvi on itse asiassa mansikalle kaikista tärkein aika. Paras olisi lumipeite ja pakkanen, joka tappaa bakteerit ja homeitiöt.

Jos taimet ovat stressaantuneet, raakileet voivat jäädä kypsymättä.

Hankkipa marjansa itse poimimalla tai ostamalla, niiden syömistä ei tarvitse pelätä.

– Elintarvikeviraston selvä kanta on, että korona ei tartu elintarvikkeista, vakuuttaa Miika Ilomäki.

Mansikkakesä

Kesäkuun helteet nopeuttivat mansikkasadon kypsymistä.

Pääsatokausi jäänee lyhyeksi, mutta marjat saadaan pellolta.

Mansikka ei tykkää kylmäkäsittelystä ja voi happamoitua jääkaapissa.

Itsepoiminta on lisääntynyt tänä vuonna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut