Koronatestaus on lisääntynyt Sipoossa – "Liikkeellä on tavallisia kesäflunssia, mutta yksikin oire on syy käydä testissä"

Koronavirustestiin pääsee helposti ja nopeasti Sipoon terveysaseman näytteenottopisteellä. Mia Tadic

Mia Tadic

Koronavirustilanne on Suomessa rauhallinen, mutta tautiryppäät ovat mahdollisia. Maanantaina Suomi avasi rajat useisiin maihin ja myös kotimaassa ihmiset liikkuvat enemmän.

– Me olemme varautuneet niin, että meillä on hyvät valmiudet testata herkillä kriteereillä. Kaikki flunssaoireet ja myös vatsaoireet, kuten ripuli, ovat syy käydä testissä, kertoo Sipoon kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri Anna Peitola.

Rajoitusten poistuminen ja ihmisten liikkuminen näkyy jo siinä, että tavallisia kesäflunssia on liikkeellä.

– Otettujen näytteiden määrä näyttäisi lisääntyneen, mutta positiivisia ei parina viime viikkona ole Sipoossa ollut. Sama kasvavien testimäärien trendi on koko maassa, Peitola kertoo.

Sipoossa on epidemian alusta laskien todettu 76 tartuntaa, koko Suomessa 7 296.

Nopea testaus, altistuneiden kartoittaminen ja karanteeni ovat välineet, joilla epidemiaryppäitä ennakoidaan.

– Jos saa oireita, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskuksen tavalliseen ajanvarausnumeroon. Hoitaja arvioi tilanteen ja ohjaa drive-in-testauspisteelle, joka on katoksessa Nikkilän terveysaseman pihalla. Jos oireet vaativat vastaanottokäynnin, näyte otetaan käynnin yhteydessä päivystyksessä.

Pienten lasten testaus on keskitetty Helsinkiin Lastensairaalaan ja Järvenpäähän.

– Testi otetaan nopeasti riprap ja sitten on vapaa lähtemään. Tällä hetkellä tulokset saa päivässä. Testivastaus tulee tekstiviestillä ja jos se on positiivinen, niin sitten epidemiaselvitystyöryhmän hoitaja ottaa yhteyttä, Peitola kertoo.

Testitulosta on syytä odotella kotosalla, eikä oireisena pidä muutenkaan lähteä kaupoille tai sukujuhliin.

– Rohkaisen ehdottomasti käymään testissä matalalla kynnyksellä. Vaikka tilanne on hyvä, on koronaa vielä pitkin Suomea yksittäisiä tapauksia, ylilääkäri Peitola painottaa.

Sipoossa ei ole Peitolan mukaan vältettäviä paikkoja. Uimassakin voi käydä huoletta, kun pitää välimatkaa naapurivilttiin. Veden kautta ei koronan ole todettu tarttuvan, sanoo Peitola.

– Hirmu tärkeää on, että liikutaan kylillä terveinä ja muistetaan pitää turvavälit. Vaaranpaikat ovat tiiviissä ihmisryvästymissä. Samat ohjeet pätevät, kuten ennenkin: Jaksetaan pestä käsiä ja pidetään 1,5–2 metrin turvavälit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut