Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi ja sama Helsingin puisto sai taas kyseenalaisen kunnian – valkoposkihanhia laskettiin siellä liki 800

Vanhankaupunginlahteen rajautuva Toukolan rantapuisto Arabianrannassa saa jälleen kyseenalaisen kunnian Helsingin hanhirikkaimpana alueena. Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen tämän kesän laskentojen mukaan eniten valkoposkihanhia havaittiin jälleen Helsingin Arabianrannassa (778 yksilöä).

Seuraavaksi eniten valkoposkia laskettiin olevan Suomenlinnassa (709), Töölönlahden alueella (629) ja Kaivopuistossa (463). Näiden alueiden osuus oli yli 40 prosenttia laskennan kokonaismäärästä, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa. Suomessa valkoposkihanhi on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Helsingin ja itäisen Espoon rannikolla ja puistonurmilla laiduntavien valkoposkihanhien määräksi laskettiin nyt noin 6 150 yksilöä, joista poikasia oli 944 lintua. Lintujen kokonaismäärä kasvoi 10 prosenttia viime vuodesta. Valkoposkihanhia on siis ennätyksellisen paljon, aiempien vuosien suurin kokonaismäärä, noin 6 000 yksilöä, laskettiin kesällä 2015. Tiedotteen mukaan valkoposkihanhien pesimäkanta Suomessa on kasvanut vuodesta 1985 keskimäärin 18 prosentin vuosivauhdilla.

Helsingin suosituissa mereen rajautuvissa puistoissa, kuten Kaivopuistossa, Töölönlahdella ja Arabianrannassa, hanhien jätöksiin liittyviä ongelmia voisi tiedotteen mukaan ehkäistä rajaamalla matalilla aukottomilla aidoilla suosituimpia ulkoiluun ja oleskeluun käytettyjä nurmilohkoja.

Arabianrannassa sijaitsevaa rantapuistoa ei voi nykytilanteessa sanoa suosituksi puistoksi muiden kuin valkoposkihanhien näkökulmasta. Puiston nurmialueet ja myös hiekkakäytävät ovat niin täynnä hanhenkakkaa, että piknikporukat ovat harvinaisia näkyjä puistossa. Läpikulkijoita puistossa kyllä riittää, lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden suosimat reitit kulkevat puiston läpi.

Seurasaarenselällä eniten hanhia havaittiin tiedotteen mukaan Töölön Merikannontiellä (278) ja Hietaniemen uimarannalla (128), Itä-Helsingissä taas Laajasalossa (236) ja Tammisalon Porolahdella (126). Espoon itäosissa valkoposkihanhia havaittiin noin 600 yksilöä, mikä on 300 yksilöä vähemmän kuin edelliskesänä.

Suurimmat poikuemäärät keskittyivät perinteisille alueille, Helsingissä poikueita havaittiin eniten Suomenlinnassa (74 poikuetta), Kaivopuistossa (40), Arabianrannassa (39), Töölönlahdella (33) ja Töölön Merikannontiellä (26). Itä-Helsingin suurimmat määrät havaittiin edelliskesän tapaan Aurinkolahden kanavassa (11) ja Tammisalon Porolahdella (10). Itäisessä Espoossa poikueita oli eniten Otsolahdella (20), kerrotaan tiedotteessa.

Myöhemmin syksyllä Suomessa levähtää myös satoja tuhansia Venäjän arktisella tundralla pesineitä valkoposkihanhia.

Tiedotteen mukaan hanhien aiheuttamaa paikallista jätösongelmaa voisi ehkäistä nurmikon hoidolla suosimalla monipuolisempaa ja korkeampaa kasvillisuutta sekä puhdistamalla suurten hanhiparvien käyttämät tieosuudet päivittäin.

Korkeasaaren eläintarhassa on käytetty onnistuneesti hanhioppaita, jollaisia tiedotteen mukaan voisi palkata myös kaupungin puistoihin kriittisimmän lomakauden ajaksi kertomaan hanhista ja ehkäisemään ristiriitatilanteita.

Koirakarkotusta on kokeiltu Korkeasaaressa, Viikin koetilalla ja Espoon Tapiolassa. Karkotus toimii, jos hanhilla on vaihtoehtoinen paikka ruokailuun. Jos tällaista ei ole, hanhet siirtyvät häirinnän ajaksi pois alueelta, mutta palaavat sinne koiran poistuttua. Kesä-heinäkuussa koirakarkotusta ei poikkeusluvallakaan ole voinut käyttää pienten poikasten tai lentokyvyttömien sulkasatoisten aikuisten häirintään.