Yksi ja sama Helsingin puisto sai taas kyseenalaisen kunnian – valkoposkihanhia laskettiin siellä liki 800

Valkoposkihanhia Arabianrannassa sijaitsevassa Toukolan rantapuistossa heinäkuussa. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Vanhankaupunginlahteen rajautuva Toukolan rantapuisto Arabianrannassa saa jälleen kyseenalaisen kunnian Helsingin hanhirikkaimpana alueena. Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen tämän kesän laskentojen mukaan eniten valkoposkihanhia havaittiin jälleen Helsingin Arabianrannassa (778 yksilöä).

Seuraavaksi eniten valkoposkia laskettiin olevan Suomenlinnassa (709), Töölönlahden alueella (629) ja Kaivopuistossa (463). Näiden alueiden osuus oli yli 40 prosenttia laskennan kokonaismäärästä, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa. Suomessa valkoposkihanhi on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Helsingin ja itäisen Espoon rannikolla ja puistonurmilla laiduntavien valkoposkihanhien määräksi laskettiin nyt noin 6 150 yksilöä, joista poikasia oli 944 lintua. Lintujen kokonaismäärä kasvoi 10 prosenttia viime vuodesta. Valkoposkihanhia on siis ennätyksellisen paljon, aiempien vuosien suurin kokonaismäärä, noin 6 000 yksilöä, laskettiin kesällä 2015. Tiedotteen mukaan valkoposkihanhien pesimäkanta Suomessa on kasvanut vuodesta 1985 keskimäärin 18 prosentin vuosivauhdilla.

Helsingin suosituissa mereen rajautuvissa puistoissa, kuten Kaivopuistossa, Töölönlahdella ja Arabianrannassa, hanhien jätöksiin liittyviä ongelmia voisi tiedotteen mukaan ehkäistä rajaamalla matalilla aukottomilla aidoilla suosituimpia ulkoiluun ja oleskeluun käytettyjä nurmilohkoja.

"Valitettavasti ylilyöntejä on jo nähty" – Hanhiraivo voi leimahtaa puistossa, valkoposkihanhen hinta on 336 euroa

Arabianrannassa sijaitsevaa rantapuistoa ei voi nykytilanteessa sanoa suosituksi puistoksi muiden kuin valkoposkihanhien näkökulmasta. Puiston nurmialueet ja myös hiekkakäytävät ovat niin täynnä hanhenkakkaa, että piknikporukat ovat harvinaisia näkyjä puistossa. Läpikulkijoita puistossa kyllä riittää, lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden suosimat reitit kulkevat puiston läpi.

Seurasaarenselällä eniten hanhia havaittiin tiedotteen mukaan Töölön Merikannontiellä (278) ja Hietaniemen uimarannalla (128), Itä-Helsingissä taas Laajasalossa (236) ja Tammisalon Porolahdella (126). Espoon itäosissa valkoposkihanhia havaittiin noin 600 yksilöä, mikä on 300 yksilöä vähemmän kuin edelliskesänä.

Suurimmat poikuemäärät keskittyivät perinteisille alueille, Helsingissä poikueita havaittiin eniten Suomenlinnassa (74 poikuetta), Kaivopuistossa (40), Arabianrannassa (39), Töölönlahdella (33) ja Töölön Merikannontiellä (26). Itä-Helsingin suurimmat määrät havaittiin edelliskesän tapaan Aurinkolahden kanavassa (11) ja Tammisalon Porolahdella (10). Itäisessä Espoossa poikueita oli eniten Otsolahdella (20), kerrotaan tiedotteessa.

Myöhemmin syksyllä Suomessa levähtää myös satoja tuhansia Venäjän arktisella tundralla pesineitä valkoposkihanhia.

Tiedotteen mukaan hanhien aiheuttamaa paikallista jätösongelmaa voisi ehkäistä nurmikon hoidolla suosimalla monipuolisempaa ja korkeampaa kasvillisuutta sekä puhdistamalla suurten hanhiparvien käyttämät tieosuudet päivittäin.

Korkeasaaren eläintarhassa on käytetty onnistuneesti hanhioppaita, jollaisia tiedotteen mukaan voisi palkata myös kaupungin puistoihin kriittisimmän lomakauden ajaksi kertomaan hanhista ja ehkäisemään ristiriitatilanteita.

Koirakarkotusta on kokeiltu Korkeasaaressa, Viikin koetilalla ja Espoon Tapiolassa. Karkotus toimii, jos hanhilla on vaihtoehtoinen paikka ruokailuun. Jos tällaista ei ole, hanhet siirtyvät häirinnän ajaksi pois alueelta, mutta palaavat sinne koiran poistuttua. Kesä-heinäkuussa koirakarkotusta ei poikkeusluvallakaan ole voinut käyttää pienten poikasten tai lentokyvyttömien sulkasatoisten aikuisten häirintään.

Valkoposkihanhia eristetään aitojen taakse Helsingissä – "Jos aitaan jää aukko, hanhet kyllä sen löytävät ja sitä käyttävät"

Sontivia valkoposkihanhia ei edelleenkään karsita Helsingistä – ympäristökeskus: ei näyttöä terveyshaitoista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 6. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 7. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 8. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 9. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 10. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 11. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 12. Joensuun Tilan Cafe Sibbe sai uudet yrittäjät sipoolaissisaruksista – "Saamme koko ajan toimintaa enemmän auki"
 13. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 14. HSL karsii vuoroja Sipoon-liikenteessä – "Toivomme asiakkailtamme ymmärrystä"
 15. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.