Guy Blomqvist hämmästelee suojateiden laatua Nikkilässä – "Hampaat tässä tärisee"

Nikkilä: Guy Blomqvist joutui sairaalaan kaaduttuaan suojatiellä.

Guy Blomqvist ajaa keskittyneesti kohti paikkaa, jossa hän kaatui reilu viikko sitten Nikkilässä. Jouni Lampinen

Jouni Lampinen

Guy Blomqvist kertoo sairaalakäynnin vaatineesta onnettomuudestaan, joka tapahtui reilu viikko sitten Nikkiläntien ja Ison Kylätien kiertoliittymän luona.

Onnettomuus sattui suojatiellä, kun Blomqvistin kolmipyöräisen sähkömopon etumainen rengas otti kiinni reunakiveen.

– Kaikki renkaat menivät sitten kiinni ja eturengas meni linkkuun. Satutin kaatuessa pääni. Minulla oli silloin ruokatavaraa korissa, kun kaaduin vasemmalle puolelleni.

– Minut kuljetettiin ambulanssilla Porvooseen ja olin siellä hoidettavana puolen vuorokauden ajan.

Blomqvist ajaa kolmipyöräisellä sähkömopollaan onnettomuuspaikalle ja osoittaa samalla, että suojatien reunakivetykset ovat paikoin liian korkeita.

Nikkilässä asuvan miehen suusta pääsee tuskan parahdus, kun hän ajaa hiljaisella vauhdilla suojatien reunakivetyksen yli.

Hampaat tässä tärisee.

Guy Blomqvist

– Nämä jalkakäytävien reunat ovat liian terävät, kuin kirveellä veistetyt.

Blomqvist tietää, että hän ei ole ainoa tilanteesta kärsivä ikäihminen Nikkilässä. Taajamaan on noussut useampi senioritalo viime vuosien aikana ja turhat esteet luovat monille liikkumisvaikeuksia, Blomqvist pohtii.

– Säälin vanhoja mummoja, jotka joutuvat tästä rollaattorilla kulkemaan.

– Olen nähnyt usein ihmisiä autettavan eteenpäin näistä esteistä täällä.

Oma kuvionsa on epätasainen suojatie, joka on rakennettu luonnonkivistä. Suojatien kunto vaihtelee, kun kivet liikkuvat ja meno on sen mukaista, Blomqvist tietää.

– Hampaat tässä tärisee, hän kertoo huristaessaan hiljaisella vauhdilla suojatien yli.

Blomqvist toivoo esteettömyyttä lisääviä toimia kunnalta. Hänen arvionsa mukaan Nikkilässä on monin paikoin kohtia, jotka ovat turhan vaarallisia – varsinkin fyysisen kuntonsa takia liikkumisrajoitteista kärsiville ihmisille.

– Jalkakäytävien reunat ovat monin paikoin todella korkeat ja terävät.

– Sekään ei helpota, että kaahareitakin on täällä Nikkilässä.

Sipoon kunnassa on aikaisemminkin kiinnitetty huomiota Blomqvistin esille nostamaan asiaan. Kunta järjesti esimerkiksi kesäkuussa 2016 esteettömyyskävelyt Nikkilässä ja Söderkullassa. Jo näiden kävelyiden yhteydessä havaittiin, että suojateiden kohdalla jalkakäytävien reunakivet ovat liian korkeat.

– Esteettömyyden lisäämiseksi kunta ryhtyy konkreettisiin toimenpiteisiin, jotka edistävät sujuvaa arkea kaikille asukkaille, kunnassa on linjattu.

– Esteettömyys ja kunnan esteettömyystavoitteet otetaan huomioon hankintoja valmisteltaessa. Esimerkiksi ulkotöiden tarjouspyynnöissä kiinnitetään huomiota reunakivien soveltavuuteen sekä liikuntaesteiselle että näkövammaisille.

Kunta muistuttaa omassa esteettömyysohjelmassaan, että esteetön ympäristö mahdollistaa itsenäisen asumisen ja asioimisen monille, jotka huonosti toimivassa ympäristössä olisivat toisten avun varassa.

Esteettömyys

Tasa-arvoista kohtelua

Esteettömyys auttaa kaikkia, kun esimerkiksi tavaroiden kuljettaminen, siivous ja tilojen huolto helpottuvat, Sipoon kunta linjaa ohjelmassaan.

Erilaiset tasoerot ovat vaikein liikkumisesteisten ongelma.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut