HSL karsii vuoroja Sipoon-liikenteessä – "Toivomme asiakkailtamme ymmärrystä"

Linja-autot: Koululaisliikenne hoidetaan normaalisti, mutta aamuruuhkan vuoroväli Nikkilästä Rautatientorille pitenee.

Bussiliikenne harvenee Sipoossa. HSL-kuntayhtymä tekee leikkauksia toimintamenoihin, koska matkustajamäärät ovat vähentyneet. Jouni Lampinen

Jouni Lampinen

Helsingin seudun liikenne eli HSL karsii toimintamenojaan myös Sipoossa. Palvelutasomuutokset toteutuvat siirryttäessä talviliikenteeseen 10.8. Sipoo on samassa tilanteessa kuin muutkin HSL:n jäsenkunnat.

– Joudumme toteuttamaan säästöjä liikenteestä tiukan taloustilanteen takia koko HSL-alueella, joukkoliikennesuunnittelija Ossi Berg kertoo.

– Euromäärällisesti suurin säästö on saatu linjojen 785-788 muutoksilla (Rautatientori–Nikkilä–Pornainen/Porvoo), kun yksi bussi otetaan kokonaan pois päivittäisestä ajosta.

Linjat 785-788 ovat pitkiä, ruuhkapainotteisia linjoja, joilla yhdellä bussilla ei saada ajettua kuin yksi tai korkeintaan kaksi lähtöä esimerkiksi aamuruuhkassa, Berg sanoo ja jatkaa:

– Tämä siksi, koska siirtoajo takaisin Sipoon (Porvoon/Pornaisten) päähän vie paljon aikaa.

– Liikennöinnin suunnittelu on myös aina tasapainoilua ruuhkapiikkien ja hiljaisten aikojen välillä. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että aamuruuhkan loppupuoliskolla tarve koululaisia kuljettaville vuoroille kasvaa. Tämän takia koulupäivinä – noin kello 7.30-9 – Sipoon bussiliikenne on varsin kallista järjestää.

Siirtoajo takaisin vie paljon aikaa.

Ossi Berg, HSL

Ruuhkapiikkien mukaan kalustomäärää mitoitettaessa iso osa busseista joutuu seisomaan muuten toimettomana.

– Sen takia sieltä myös saadaan suurimmat säästöt. Koululaisliikenteen palvelusta määrää perusopetuslaki, siellä liikkumavaraa on käytännössä erittäin vähän.

– Konkreettisesti tämä näkyy asiakkaalle siten, että aamuruuhkan vuoroväli Nikkilästä Rautatientorille muuttuu aiemmasta, syysliikenteessä 2019 käytetystä noin 20 minuutista noin 30 minuutiksi.

– Iltapäiväruuhkassa muutos on pienempi, tuolloin ruuhkaisin aika ajetaan aiemminkin käytössä olleella 15 minuutin vuorovälillä.

Aiemmin mainittujen Nikkilän suorien bussien 785-788 leikkausten ohella myös sisäisessä liikenteessä on useita muutoksia.

–  Muutokset kohdistuvat vähiten käytettyihin vuoroihin, jotka eivät palvele koulumatkayhteyksiä, siis lähinnä varhaisessa aamussa ja iltapäivällä neljän jälkeen ajettavia vuoroja. Sisäisen liikenteen muutokset kohdistuvat linjoille 984, 993, 994, 995 ja 996.

– Vastaavan tyyppisiä pieniä muutoksia tehtiin myös linjoille 841 ja 985.

HSL saa noin puolet tuloistaan asiakkailta lipputuloina ja noin puolet kunnilta.

– Lipputulot laskivat matkustajamäärien mukana jyrkästi koronaviruskriisin alettua Suomessa keväällä, mutta kustannuksia ei voitu liikennöintisopimussyistä leikata yhtä nopeasti.

– HSL:n matkustajamäärät eivät ole vieläkään palanneet koronaviruskriisiä edeltävälle normaalitasolle, joten myös tulomme ovat tavallista ja aiemmin budjetoitua matalammat. Tämän tulee näkyä myös menoissamme, jonka takia palvelua joudutaan supistamaan.

Vaikka HSL haki säästöjä jo siirtymällä kesäaikatauluihin normaalia aikaisemmin, oli lisätarve säästöille välttämätön.

– Toivomme asiakkailtamme ymmärrystä ja pyydämme tutustumaan www.hsl.fi/korona -sivuun, jonka ohjeet nousevat aiempaakin tärkeämmäksi nyt syksyllä, kun matkustajamäärät lähtevät kesän jäljiltä taas nousuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 6. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 7. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 8. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 9. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 10. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 11. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 12. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 13. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Poliisi ojentaa pahoinpideltyä poikaa puolustanutta MC Tornadosta – "Yleinen järjestys kuuluu meidän toimenkuvaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.