Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti ei tulekaan Martinkylään – Kiinteistö ei läpäissyt kuntotarkastusta

Sipoon Sanomien uutisoima (16.7.) ilman vanhempia tulevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti ei toteudukaan Martinkylään. Syynä on se, että palveluntuottajan eli jyväskyläläisen JST Aves Oy:n valitsema kiinteistö ei ollut sopiva.

– Kiinteistössä tehtiin katselmus ja todettiin, että siellä olisi pitänyt ruveta remonttia tekemään. Siihen ei ole nyt aikaa, joten oli etsittävä toinen kohde, kertoo tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Maahanmuuttovirastosta (Migri).

Korvaava kiinteistö on löytynyt Lehdon mukaan Vantaalta. Hän ei osaa sanoa, missä tarkalleen ottaen Martinkylään aiottu ryhmäkoti olisi sijainnut. Asiaa hoitanut ylitarkastaja Mikko Välisalo on lomalla.

– Emme kerro etukäteen kohteiden tarkkaa sijaintia ennen kuin paikalla on valvontaa. Tämä opittiin 2015. Silloin oli valitettavan paljon ilkivaltaa, esimerkiksi yksi rakennus poltettiin Kankaanpäässä.

Sijoituspaikat eivät ole varsinaisesti kunnan tai Maahanmuuttoviraston päätettäviä, vaan palveluntuottajat valikoivat kohteensa itse. Migri hyväksyy tai hylkää ne kunnon ja soveltuvuuden mukaan. Migri valitsee kunkin alueen palveluntuottajat kilpailutuksessa.

– Kunta voi vaikuttaa vain rajallisesti vastaanottokeskuksen tuloon.

Korvaava kiinteistö löytyi Vantaalta.

Kimmo Lehto, Migri

Ensimmäinen ryhmä ilman vanhempia matkustavia 10-16-vuotiaita saapui Suomeen 8.7. Kreikasta. Viime maanantaina tuli 16 hengen ryhmä yksinhuoltajaperheitä Kyprokselta, mukana oli pieniä lapsia, sekä tyttöjä että poikia. Ylen haastatteleman Migrin Monna Airiaisen mukaan seuraava alaikäisten ryhmä on tulossa Kreikasta ensi viikolla.

Suomi on sitoutunut vastaanottamaan lähikuukausina 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Siirtojen taustalla on Kreikan muille EU-maille esittämä avunpyyntö. Kreikassa on yli 5 000 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa ylikuormittuneilla leireillä.

Kimmo Lehdon mukaan turvapaikanhakijat eivät ole kunnille menoerä.

– Todellisuudessa, kun tätä asiaa on tarkasteltu, kuntaan tulee enemmän tuloja kuin menoja. Usein on käynyt niin, että vastaanottokeskusta suunniteltaessa sitä vastustetaan, mutta sitten kun sitä ollaan lopettamassa, sitä vastustetaan myös, Lehto väittää.

Turvapaikanhakijoden määrä on vähentynyt koronaepidemian myötä. Uusia, ensimmäisen hakemuksen jättäneitä henkilöitä oli tullut ennen maanantaita 658, kun niitä viime vuonna oli yhteensä 2 463.