Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti ei tulekaan Martinkylään – Kiinteistö ei läpäissyt kuntotarkastusta

Suomi on sitoutunut vastaanottamaan lähikuukausina 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Migri

Mia Tadic

Sipoon Sanomien uutisoima (16.7.) ilman vanhempia tulevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti ei toteudukaan Martinkylään. Syynä on se, että palveluntuottajan eli jyväskyläläisen JST Aves Oy:n valitsema kiinteistö ei ollut sopiva.

– Kiinteistössä tehtiin katselmus ja todettiin, että siellä olisi pitänyt ruveta remonttia tekemään. Siihen ei ole nyt aikaa, joten oli etsittävä toinen kohde, kertoo tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Maahanmuuttovirastosta (Migri).

Korvaava kiinteistö on löytynyt Lehdon mukaan Vantaalta. Hän ei osaa sanoa, missä tarkalleen ottaen Martinkylään aiottu ryhmäkoti olisi sijainnut. Asiaa hoitanut ylitarkastaja Mikko Välisalo on lomalla.

– Emme kerro etukäteen kohteiden tarkkaa sijaintia ennen kuin paikalla on valvontaa. Tämä opittiin 2015. Silloin oli valitettavan paljon ilkivaltaa, esimerkiksi yksi rakennus poltettiin Kankaanpäässä.

Sijoituspaikat eivät ole varsinaisesti kunnan tai Maahanmuuttoviraston päätettäviä, vaan palveluntuottajat valikoivat kohteensa itse. Migri hyväksyy tai hylkää ne kunnon ja soveltuvuuden mukaan. Migri valitsee kunkin alueen palveluntuottajat kilpailutuksessa.

– Kunta voi vaikuttaa vain rajallisesti vastaanottokeskuksen tuloon.

Korvaava kiinteistö löytyi Vantaalta.

Kimmo Lehto, Migri

Ensimmäinen ryhmä ilman vanhempia matkustavia 10-16-vuotiaita saapui Suomeen 8.7. Kreikasta. Viime maanantaina tuli 16 hengen ryhmä yksinhuoltajaperheitä Kyprokselta, mukana oli pieniä lapsia, sekä tyttöjä että poikia. Ylen haastatteleman Migrin Monna Airiaisen mukaan seuraava alaikäisten ryhmä on tulossa Kreikasta ensi viikolla.

Suomi on sitoutunut vastaanottamaan lähikuukausina 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Siirtojen taustalla on Kreikan muille EU-maille esittämä avunpyyntö. Kreikassa on yli 5 000 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa ylikuormittuneilla leireillä.

Kimmo Lehdon mukaan turvapaikanhakijat eivät ole kunnille menoerä.

– Todellisuudessa, kun tätä asiaa on tarkasteltu, kuntaan tulee enemmän tuloja kuin menoja. Usein on käynyt niin, että vastaanottokeskusta suunniteltaessa sitä vastustetaan, mutta sitten kun sitä ollaan lopettamassa, sitä vastustetaan myös, Lehto väittää.

Turvapaikanhakijoden määrä on vähentynyt koronaepidemian myötä. Uusia, ensimmäisen hakemuksen jättäneitä henkilöitä oli tullut ennen maanantaita 658, kun niitä viime vuonna oli yhteensä 2 463.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 6. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 7. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 8. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 9. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 10. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 11. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 14. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 15. Poliisi ojentaa pahoinpideltyä poikaa puolustanutta MC Tornadosta – "Yleinen järjestys kuuluu meidän toimenkuvaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.