Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus

Sipoon kouluissa suunnataan kohti tulevaa lukuvuotta luottavaisin mielin. Pulpetit täyttyvät kesätauon jälkeen ensi keskiviikkona 12. elokuuta.

Mahdollisia kevään etäopetuksen jäljiltä jääneitä aukkoja oppimisessa paikataan tukiopetuksella. Siihen Sipoon kunta on saanut opetushallitukselta tuntuvan avustuksen, kertoo opetuspäällikkö Hannu Ollikainen.

– Saimme avustuksen tukemaan niitä, jotka mahdollisesti ovat jääneet jälkeen opetuksessa. Tukiopetuksella kurotaan aukkoja kiinni, siihen on nyt resursseja, Ollikainen kiittelee.

Avustussumma on 320 000 euroa.

Viime kevät osoitti, että koulut pärjäsivät haasteista huolimatta.

– Yleinen käsitys koulujen kesken on se, että etäopetus onnistui yllättävän hyvin. Toki se ei korvaa lähiopetusta, mutta monet pelot osoittautuivat turhiksi.

Opettaja kyllä tuntee oppilaansa.

Hannu Ollikainen

– Monet oppilaat olivat jopa aktiivisempia ja jotkut, jotka eivät normaalisti ole esillä, tulivat paremmin näkyviksi. Poissaoloja oli vähemmän kuin lähiopetuksessa.

Opetuspäällikkö Hannu Ollikainen uskoo, että opettajat pysyivät hyvin kärryillä oppilaidensa osaamisesta myös etäopetuksen aikana. Tuntumaa saatiin viimeistään kevään lähiopetusjaksoilla.

Tasotestejä tai kertauskokeita oppilaille ei olla syksyn aluksi järjestämässä.

– Luotan siihen, että luokan opettaja kyllä tuntee oppilaansa ja tietää, ketkä pärjäsivät ja kelle oli haasteellisempaa. Mitään massatestejä ei tulla tekemään.

Keväällä tutuiksi tulleet työkalut etäopetukseen ovat opetuspäällikön mukaan hanskassa. Sipoossa on keskitytty tiettyihin välineisiin, kuten Google-ympäristöön. Opettajia on ohjeistettu, että oppilaisiin on oltava myös reaaliaikainen yhteys.

– Koulutyö ei voi olla pelkkää tehtävien antoa ja palauttamista, Ollikainen sanoo.

Joissakin maissa on ollut käytössä lisäksi valtakunnallista opetusta esimerkiksi television kautta. Hannu Ollikainen ei näe tällaiseen yhteiseen ja ylhäältä ohjattuun opetukseen tarvetta.

– Opettajilla on Suomessa melko suuri pedagoginen vapaus järjestää opetus itse. Minun nuoruudessani oli kyllä Koulu-TV, sehän oli aika lailla etäopetuksen pioneeritoimintaa. On toki hyvä, mitä enemmän on laadukasta digitaalista opetusmateriaalia tarjolla.

Opetuspäällikkö kiittelee henkilökuntaa mutta myös huoltajia, joille koululaisen tukeminen toi lisähaasteita omien töiden ja kenties pienempien sisarusten hoidon ohella.

– Toivotaan, ettei etäopetukseen jouduta, mutta nyt on paremmat eväät kuin viime keväänä. Jokin lyhyempi jakso ei olisi mikään katastrofi, Ollikainen pohtii.

Opetushallituksen mukaan poikkeukselliset opetusjärjestelyt eivät koske haavoittuvammassa asemassa olevia oppilaita eli esikoululaisia, 1–3-luokkalaisia, erityisen tuen päätöksen saaneita, pidennetyn oppivelvollisuuden sekä valmistavan opetuksen oppilaita.

Näille opetus järjestetään lähiopetuksena, koska heillä todennäköisesti on enemmän haasteita oppia etäopetuksessa.