Auringonkukkapelto hehkuu tänä vuonna Runeberginkujalla – vielä odotetaan kukkien puhkeamista

Kukat: Hehkuvat maisemapellot ovat loppukesän silmänilo ja vapaasti poimittavissa.

Auringonkukkaa viljellään Suomessa lähinnä koristekasvina. Saila Kaitila

Mia Tadic

Sipoon kunnan perinteinen loppukesän kukkaloisto eli auringonkukkapelto on kylvetty tänä vuonna Runeberginkujan viereen Nikkilässä.

Söderkullassa pelto on entisellä paikallaan Hansaksenkaaren alussa, Söderkullan kartanoa vastapäätä.

Aiemmin Jokivarressa kukkineet auringonkukat päätettiin siirtää uuteen paikkaan, sillä alueelle on tulossa rakennustöitä, kertoo kunnanpuutarhuri Kari Ojamies.

Kukat ovat valmiita poimittaviksi arviolta viikon sisällä.

– Sen erityisempää ohjeistusta tai rajoituksia kukkien poiminnalle ei ole annettu. Käytetään maalaisjärkeä. Kukkia on aika iso massa, ja ainakin aiemmin siitä on riittänyt kaikille niille, jotka haluavat, Ojamies evästää.

Auringonkukkiin pätevät samat hoito-ohjeet kuin muihinkin leikkokukkiin.

Tolusekoitus on perinteinen biologinen torjuntamuoto.

Kari Ojamies

– Kannattaa leikata varsiin terävä imupinta ja pitää maljakossa raikasta vettä.

Toisinaan kasveihin voi tulla pieniä ötököitä. Ne eivät ole vaarallisia, mutta jos haluaa tuoda kimpun sisätiloihin, kukat voi sumuttaa tolusekoituksella. Pieni määrä tolua veteen sekoitettuna suihkepullossa on näppärä ja ekologinen keino.

– Se on perinteinen biologinen torjuntamuoto, jota on hyvä käyttää, ettei tuo ötököitä muiden sisäkasvien riesaksi, Kari Ojamies vinkkaa.

Kunta on kylvänyt useina vuosina auringonkukkia maisemapelloiksi, kuntalaisten silmäniloksi ja omaan käyttöön.

– Runeberginkujan pelto oli niittymäinen alue. Varsinaiset niittykasvit eivät siinä kuitenkaan menesty, sillä se on entisenä peltomaana turhan ravinteikas, Ojamies selittää.

Helianthus annuus

Auringonkukkaeli isoauringonkukka (Helianthus annuus) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon ja auringonkukkien (Helianthus) sukuun kuuluva yksivuotinen kasvi.

Auringonkukkaa viljellään laajalti sekä koristekasvina että tärkeänä öljykasvina. Kasvaakseen auringonkukka vaatii runsaasti auringonvaloa ja maaperän, jossa vesi ei seiso. Sen kasvatusaika on pitkä: aikaisilla lajikkeillakin 105–115 päivää eli melkein neljä kuukautta.

Suomessa auringonkukkaa viljellään koristekasvina ja siementen tähden; viljely on niin vähäistä, ettei öljyntuotanto kannata.

Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut