Nikkiläläinen Saila Kaitila vangitsi loppukesän maagisen täysikuun – "Mikään ei ole sattumaa"

Nikkiläläinen Saila Kaitila vangitsi täydenkuun juuri oikealla hetkellä elokuun alussa. Saila Kaitila

Mia Tadic

Kun täysikuu nousee, on Saila Kaitila valmistautunut. Hän ottaa kameran, lähtee ulos ja ryhtyy väijymään.

– Olen niin kuuhullu, että katson valmiiksi kuukalenterista kaikki yksityiskohdat – mihin aikaan kuu nousee, mistä se nousee, millä asteella ja milloin se on korkeimmillaan. Mikään ei ole sattumaa, hän kertoo.

Elokuun kolmannen päivän iltana hän lähti matkaan kymmeneltä ja palasi kahden aikaan aamuyöstä. Kameran muistikortti oli vanginnut sen, mitä pitikin – huikeat kuvat täysikuusta Sipoon uuden kirkon siluetissa.

– Se oli aika eeppinen kokemus. Once in a lifetime, Kaitila huokaa.

Täysikuun kuvaaminen ei ole yksinkertaista, sillä kuu "palaa puhki" kuvassa herkästi. Saila Kaitila

Nikkiläläinen Saila Kaitila on harrastanut valokuvausta kolmisen vuotta. Leipätyökseen hän toimii Sipoon kunnan päihdetyöntekijänä. Kuvaamisen teknisen puolen hän on opiskellut omatoimisesti.

Kuva voi korjata vääristyneitä muistikuvia.

Saila Kaitala

– En ole koskaan varsinaisesti opiskellut valokuvausta, mutta visuaalinen ihminen olen ollut aina. Pidän yksityiskohdista. Nikkilän olen kiertänyt moneen kertaan ja aina löytyy jotain uutta, hän kertoo.

Joitakin vuosia sitten Kaitila kävi kurssin voimauttavan valokuvan terapeuttisista menetelmistä. Kurssilla ei opittu niinkään tekniikkaa vaan katsomista. Valokuvaa ja kuvaamista hän hyödyntää työssään päihdekuntoutujien parissa.

Kuu on parhaimmillaan suhteessa johonkin rakennukseen, kuten tässä Sipoon kirkon siluettiin. Saila Kaitila

– Sitä voi käyttää asiakkaan kanssa luomaan korjaavia kokemuksia. Kuvan kautta voi eheyttää jopa vääristyneitä muistikuvia.

– Ihminen voi uskoa, ettei ole koskaan kokenut esimerkiksi toisen vanhemman läheisyyttä. Vanhojen kuvien avulla voi huomata, että tässähän minä olen isän sylissä. Tai hetkinen, mä olenkin onnistunut jossain. Kun ihminen on heikoilla, negatiiviset asiat ovat päällimmäisiä. Kuvien avulla voi palauttaa mieleen hyvät hetket, Kaitala selittää.

Saila Kaitila rentoutuu kamera kädessä työstään päihdeterapeuttina. Anni Kaitila

Voimauttavaa valokuvaa voi käyttää myös välineenä itsensä hyväksymiseen. Eräälle ystävälleen Saila Kaitala teki kuvasarjan, jossa hän kuvasi ystävänsä muuttunutta olemusta. Hukkunutta kehonkuvaa voi etsiä valokuvan kautta.

Valokuvaaminen on terapeuttista Saila Kaitalalle itselleenkin. Mieluiten hän kuvaa luontoa, lintuja ja erilaisia yksityiskohtia, metsissä ja merenrannoilla. Henkilökuvausten harjoitteleminen on työn alla.

– Se on terapeuttista vastapainoa työlle ja arjelle. Kun lähdet luontoon ja näet siellä jossain kannonnokassa jonkin ötökän, niin kaikki ajatukset katoavat sinne metsän uumeniin.

Usein valokuviin piirtyvät sipoolaiset paikat. Syntyjään satakuntalainen Kaitala on asunut Sipoossa 30 vuotta siippansa kanssa. Heillä on kaksi aikuista lasta.

Täysikuun kuvaaminen vaatii valmistelua. Saila Kaitila

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut