Kunnanjohtaja: Testaus on Sipoossakin pullonkaula, johon toivotaan ratkaisua paremmista menetelmistä

Sipoon koronasyksy on taiteilua epävarmassa tilanteessa. Kunnanjohtaja Mikael Grannas arkistokuvassa. Riitta Ketola

Mia Tadic

Sipoo suuntaa koronasyksyyn keväältä opituilla menetelmillä. Silloin opittiin hyvät toimintatavat, mistä on hyötyä.

Toisaalta syksyn selkeä haaste on se, että kunnan henkilöresurssien käyttö on rajatumpaa.

– Keväällä opittiin paljon ja syksyn suunnittelu on harkitumpaa. Toisaalta kevään poikkeustilassa pystyttiin siirtämään sivistyspuolelta sote-puolelle 50 henkilöä. Nyt ei ole sitä mahdollisuutta, kunnanjohtaja Mikael Grannas selittää tämänhetkistä tilannetta.

– Lisäksi keväällä moni ei-kiireellinen asia jäi hoitamatta ja niitä on nyt kurottava umpeen, samalla kun koronatilanne eskaloituu. Viivästymisistä voi seurata, että kuntalaiset hermostuvat, mikä lisää sote-henkilöstön kuormittavuusriskiä.

Kunnanjohtaja on aloittanut monen muun tapaan syyskauden käymällä koronatestissä. Kun vielä keväällä ja kesällä testitulos olisi saapunut vuorokaudessa, joutuu tuloksia odottamaan nyt neljäkin vuorokautta.

Ratkaisua pullonkaulaan Grannas toivoo testauksen kehittymisestä.

Lomautuksia tai irtisanomisia ei ole suunniteltu.

Mikael Grannas

– Tehokkaammat testausmenetelmät eivät ole vain kunnan, vaan Suomen ja THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) asia.

– Tämä on kansantaloudellisesti aika vakava tilanne. Jos on sairas lapsi, jota ei voi viedä hoitoon ja testituloksia joutuu odottamaan pitkään, tulee siitä paljon työpoissaoloja, hän huomauttaa.

Sipoon kunnan taloustilanne ei ole vielä hahmottunut viime maanantaina lomilta palanneelle kunnanjohtajalle. Ensi vuoden budjettia puidaan kunnanhallituksessa tällä viikolla. Koronalaskua tulee ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoyhtymältä tammikuussa. Toisaalta keväällä tuli säästöjäkin.

– Lomautuksia tai irtisanomisia ei ole suunniteltu.

Keväällä perustettu poikkeusolojen johtoryhmä jatkaa edelleen koronakriisin hoidossa päättävänä elimenä. Se kokoontuu kerran viikossa.

Johtoryhmään kuuluu n. 20 virkamiestä. Etäkokouksissa on mukana lisäksi asiantuntijoita ja päätöksistä informoidaan kunnanhallitusta. Kunnanjohtajalla on ylin valta.

– Kunnanhallituksella on aina otto-oikeus, se voi ottaa päätöksen itselleen ja muuttaa sitä. Ei tarvitse pelätä viranhaltijan anarkiaa, Mikael Grannas kertoo.

Kunnanvaltuusto, valiokunnat ja jaostot jatkavat muuta päätöksentekoa.

Kunnanjohtajan viesti sipoolaisille on seuraava:

– Tilanne ei ole ohi. Samat neuvot kuin keväällä: ei suuria kokoontumisia, pidetään huolta käsihygieniasta ja sosiaalisista etäisyyksistä ja käytetään maskia tiiviissä paikoissa ja joukkoliikenteessä, Grannas evästää.

Joukkoliikenteessä maskin käyttö on hänen mukaansa erittäin perusteltua, sillä niin voidaan pelastaa kunnan verovaroja.

– Maski on viesti muille. Ainakin minulle loisi turvallisuuden tunnetta nousta bussiin, jos kaikilla olisi maski. Ja joukkoliikenne on asia, josta me kaikki kuntalaiset maksamme verorahojen muodossa.

– Koronaepidemian johdosta HSL:n lipputulot ovat hyytyneet ja turpaan saattaa jäsenkunnille tulla yhteensä jopa yli 200 miljoonaa euroa, Grannas huomauttaa.

Myönteistäkin Sipoon koronasyksystä löytyy.

– Siitä voidaan olla iloisia, että meillä on täällä tilaa ja lääniä, mahdollisuus liikkua ja ulkoilla, kun muistetaan vain huomioida muita, Grannas toteaa.

Sipoon strategia koronasyksyyn

Testauksen pullonkaulaan toivotaan ratkaisua tehokkaammista testausmenetelmistä.

Poikkeusolojen johtoryhmä jatkaa koronakriisin päättävänä elimenä ja kokoontuu kerran viikossa. Johtoryhmään kuuluu n. 20 virkamiestä. Etäkokouksissa on mukana lisäksi asiantuntijoita.

Kunnanjohtaja voi tehdä yksinkin päätöksiä, mutta kunnanhallituksella on otto-oikeus kaikkiin päätöksiin.

Mikael Grannas suosittaa: Ei suuria kokoontumisia, pidetään huolta käsihygieniasta ja sosiaalisista etäisyyksistä ja käytetään maskia tiiviissä paikoissa ja joukkoliikenteessä.

Hengityssuojainten hankkiminen vähävaraisille kuntalaisille on johtoryhmän selvitettävänä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut