Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Laitetaan huppuun yli vuodeksi" – myös kuuluisan museon katto joudutaan uusimaan Helsingissä liki 20 miljoonan remontissa

Senaatti-kiinteistöt aloittaa Kiasman vesikattojen ja julkisivujen peruskorjaushankkeen alkuvuodesta 2021. Työ sisältää myös useita pienempiä uudistuksia rakennuksen sisällä, kerrotaan tiedotteessa. Hankkeen kustannusarvio on noin 19,5 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen kustannuksista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt. Hanke ei korota Kiasman vuokraa, eikä sillä ole vaikutusta Kiasman lippujen hintoihin. Museo sulkeutuu yleisöltä töiden ajaksi alkuvuodesta 2021 alkaen.

– Töiden aikana koko Kiasma laitetaan huppuun yli vuodeksi. Kunnolliset sääsuojat antavat mahdollisuuden tehdä töitä turvallisesti myös talvella, sanoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink tiedotteessa.

Kiasman ulkopuolen korjauksissa puretaan ensin sinkkipeltinen kaareva vesikatto sekä alumiiniset ja messinkiset julkisivulevyt. Niiden alla olevat rakenteet kunnostetaan. Sinkkipeltikate tehdään uudestaan. Sinkki tullaan kierrättämään, ja sen uusiokäyttötapoja selvitetään parhaillaan. Julkisivun alumiini- ja messinkilevyt palautetaan puhdistuksen jälkeen paikoilleen.

Vuonna 1998 valmistunut Kiasma on kärsinyt sadeveden aiheuttamista vaurioista ja kosteusongelmista. Ennen remonttia museon rakenteita avataan, jotta saadaan selville, mitä korjausmenetelmiä tulevassa peruskorjauksessa kannattaa käyttää. Peruskorjaushanke toteutetaan yhteistyössä Museoviraston kanssa arkkitehdin alkuperäistä suunnitelmaa kunnioittaen.

Kiasman aiempia korjauksia on toteutettu Kansallisgallerian ja Senaatin yhteisellä päätöksellä vaiheittain. Näin on ollut mahdollisuus tarkentaa suunnitelmia ja kustannusarviota, kun tietoa on kertynyt edellisistä vaiheista. Tämä on myös mahdollistanut museon toiminnan jatkumisen ilman pitkiä taukoja.

Kiasma avautuu suunnitelmien mukaan yleisölle vuoden 2022 keväällä kansainvälistä nykytaidetta esittelevällä ARS22-näyttelyllä.