Topi Tervaniemi suunnitteli pyöräilypuiston Talmaan – "Tavoitteena on, että poskilihakset tulevat kipeiksi hymyilemisestä"

Liikunta: Topi Tervaniemi pitää parkinsonia kurissa Talman rinteillä.

Alamäkipyöräily eli sipoolaisittain hissipyöräily on yhä suositumpi laji, jota voi harrastaa lumettomana kautena yhä useammissa laskettelukeskuksissa. Tänä kesänä myös Talman aktiviteettipuistossa on päässyt perehtymään maastopyöräilyn alalajin saloihin.

Sen verran uudesta asiasta on kyse, että pyöräilypuiston ohjaaja Jussi Ovaskainen kutsui toimittajan testaamaan homman hauskuuden.

– Tavoitteena on, että poskilihakset tulevat kipeiksi hymyilemisestä. Tämän on tarkoitus olla hauskaa, virnistää Ovaskainen ja alkaa varustella toimittajaa koitokseen.

Ylävartalopanssari, kypärä ja säärisuojat päällä alkaa hiki virrata jo ennen pyörän selkään nousua. Katse kohti laskettelurinteitä nostaa sekin hikeä pintaan. Ensin harjoitellaan kuitenkin tasaisella maalla jarruttamista, pujottelua ja laudan päällä ajamista.

– Nämä Pole-enduropyörät ovat suomalainen tuotemerkki, Ovaskainen kehaisee.

Tänne voi tulla matalalla aloituskynnyksellä.

Topi Tervaniemi

Testitoimittajan hymy on tiukassa. Umpikypärän pehmusteet puristavat posket suirolle ja renkaat lipeävät kiikkerällä laudalla.

Hissipyöräilyreitit suunnitellut nikkiläläinen Topi Tervaniemi näyttää Ovaskaisen ohella mallia. Tärkeää on pitää peppu ylhäällä ja kädet leveällä. Niin saadaan joustoa, mikä on kaiken aa ja oo.

Tervaniemi on harrastanut maastopyöräilyä parikymmentä vuotta ja on alan todellinen konkari.

– Reitit on tehty niin, että tänne voi tulla matalalla aloituskynnyksellä. Myös hyppyrit on tehty sellaisiksi, ettei niistä ole pakko hypätä, vaan voi mennä ajamalla läpi.

Topi Tervaniemen mielestä radat ovat suorastaan niin helppoja, että mukaan pääsee kuka tahansa, vaikka 2-vuotias potkupyöräilijä.

Niin varmaan. Mutta entäs keski-ikäinen perheenäiti?

– Toive olisi, että hekin rupeaisivat kokeilemaan, niin ei tarvitsisi katsella kauhuissaan, kun lapsi ajaa, Jussi Ovaskainen rohkaisee.

Rinnekahvilan puoleiset radat ovat ”helppoja”. Tiukkoja kaarteita, lievää hyppyriä ja lopuksi kumpareet. Ylös pääsee kätevällä mattohissillä.

Topi Tervaniemi sujauttaa hiihtohissin tangon tottuneesti jalkojen väliin. Polkimet vaakatasossa ja kunnon käsiote tangosta annetaan hissin vetää pyörä huipulle. Myös toimittaja pysyy ihmeen kaupalla pyörien päällä.

Alan harrastus lähti Tervaniemeltä aikoinaan polven kuntoutustarpeesta.

– Ortopedi suositteli. Kolmen kuukauden päästä kyllä nyrpisteli, kun tulin uudestaan ranne murtuneena.

Maastopyöräilyä Tervaniemi ei hylännyt, vaikka sairastui Parkinsonin tautiin kahdeksan vuotta sitten. Ehkä siksi hän uskoo, etteivät fyysiset rajoitteet estä muitakaan harrastamasta.

– Tämä on yksi asia, joka pitää mut kunnossa. Fyysinen tekeminen, ajattelu ja kaikki positiivinen tekeminen, nikkiläläinen kertoo.

Koronaviruksen suhteet pyöräily on yksi turvallisimmista lajeista. Varusteet kuten kypärä desinfioidaan joka käytön jälkeen.

Hissipyöräilystä tulee mieleen hissimusiikki, se takavuosien ”muzak”, josta on särmät poistettu. Alan saloihin perehtyneille tankovelhoille Talman rinteet voivat ollakin leppoista nautiskelua.

Tasaisella alustalla pyöräilleelle keski-ikäiselle perheenäidille se oli kuitenkin totista työtä. Hymy alkaa irrota viidennen laskun jälkeen, kun jäsenet ovat jo maitohapoilla. Kyllä tätä tekisi vapaa-ajallakin.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut