Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli on takavarikoinut nikotiinipusseja huikeasti viime vuotta enemmän – vahvan annoksen tuominen vaatii reseptin

Nikotiinia sisältävien annospussien tilaaminen ja matkustajatuonti on lisääntynyt voimakkaasti alkuvuoden aikana, kertoo Tulli.

Tulli muistuttaakin nikotiinipussien maahantuontirajoituksista. Nikotiinipussit kuuluvat lääkelain piiriin ja niitä koskevat eri maahantuontirajoitukset kuin nuuskaa.

Heinäkuun loppuun mennessä Tulli teki 665 nikotiinipussien haltuunottoa. Viime vuonna samana aikana haltuunottoja oli vain muutama.

Kasvanut haltuunottomäärä kertoo, että tuotteita on tuotu maahan aiempaa enemmän, tiedottaa Tulli.

Valmisteita, jotka sisältävät nikotiinia yhtä annosta kohden neljä milligrammaa tai enemmän, ei saa tuoda maahan matkustajatuontina eikä tilata, ellei ole esittää tuontilupaa, kuten esimerkiksi reseptiä.

Jos nikotiinituotteessa on nikotiinia alle neljä milligrammaa, se määritellään itsehoitolääkkeeksi.

Yksityishenkilö voi tuoda henkilökohtaiseen käyttöönsä nikotiiniannospusseja ETA-alueelta vuoden tarpeisiin ja alueen ulkopuolelta kolmen kuukauden tarpeisiin.

ETA-alueelta voi myös tilata omaan käyttöönsä kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Alueen ulkopuolelta tilaaminen ei ole sallittua.

Lääkevalmisteita saa hankkia vain laillisilta myyjiltä.

Yli neljän milligramman tuominen ilman lääkemääräystä voi johtaa valmisteiden haltuunottoon tai jopa esitutkintaan, Tulli tiedottaa.

Lue myös: Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"

Nikotiinipussit eivät ole tupakkalaissa määriteltyä nuuskaa. Nikotiinia sisältävät annospussit eroavat nuuskasta siten, etteivät ne sisällä tupakkakasvia.

Nuuska on tupakasta valmistettu savuton tupakkatuote, joka sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia.

Nuuskaa saa tuoda yhden kalenterivuorokauden aikana yhteensä enintään 1 000 grammaa omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Nuuskan tilaaminen on kielletty.