Pariskunta perusti pakohuoneen tallinsa ylisille

Elämys: Anne ja Markku Osmala perustivat pakohuoneen kotipihalleen.

Muutaman minuutin ajomatkan päässä Keravan kaupungin omistamalta Nikuvikenin uimarannalta seisoo vanha punamultainen ulkorakennus, jonka sisällä on yllätys.

Kun rakennuksen pihapiiriä asuttavat Anne ja Markku Osmala avaavat ovet ylisille, avautuu tulijalle Pakohuone Aivoriihi.

– Olemme itse kovia pelaamaan kaikenlaisia pelejä, ja myös tykästyneitä pakohuoneisiin. Kun tyttäremme siivosi tämän tilan juhliaan varten, keksimme ottaa tämän käyttöön, Osmalat kertovat.

– Aloitimme toiminnan elokuussa ja jatkamme niin pitkälle syksyyn kuin säät sallivat, ja keväällä taas uudelleen.

Pakohuoneen nimi kalskahtaa pelottavalta, mutta ympäristö on mitä idyllisin.

Mitään pelottavaa pelissä ei ole, Osmalat vakuuttavat. Kyseessä on fyysinen seikkailupeli, jossa ratkotaan kadonneen liikemiehen kohtaloa.

Tässä teini-ikäiset pääsevät yleensä oikein loistamaan.

– Jännittävää kuuluukin olla, mutta ennen kaikkea hauskaa, kuten seurapeleissä yleensä.

Kadonneen liikemiehen, Helsingin hulinoista maalaismaisemiin Porvoon ja Sipoon rajan tuntumaan muuttaneen Riston, hahmo pohjaa tositapahtumiin.

Pelaaminen aloitetaan jättämällä kännykät ja muut häiriötekijät lukittuun arkkuun. Sen jälkeen ryhmä, johon saa kuulua 2–6 henkilöä, astuu sisään ovesta pelitiloihin ratkomaan kadonneen liikemiehen kohtaloa.

Aikaa on yksi tunti.

– Emme halua paljastaa liikaa, mutta ideana on, että pelaajat tekevät yhteistyötä ratkoakseen tehtäviä. He eivät siis pelaa toisiaan vastaan, Osmalat kertovat.

– Tämä sopii esimerkiksi perheille ja työ- ja kaveriporukoille.

Alle 10-vuotiaille lapsille he eivät peliä suosittele, koska se vaatii keskittymistä.

– Vanhemmat tietysti tuntevat itse parhaiten lapsensa, mutta yleisesti ottaen arvioimme, että pienemmillä lapsilla ei riitä kärsivällisyys.

Pelissä pääsee eteenpäin aina tehtävästä suoriuduttuaan. Pelinohjaaja seuraa ryhmän suoriutumista etäältä ja tarjoaa vinkkejä, jos ryhmän peli alkaa junnata paikallaan.

– Ensin pelinohjaaja kysyy, ja sitten jo vähän tuputtaakin, jos ratkaisua ei tunnu löytyvän, Anne Osmala kertoo.

– Liian ylpeä ei kannata olla, vaan kannattaa ottaa vihjeitä vastaan tarvittaessa, Markku Osmala lisää.

Pelinohjaaja ei ole ryhmän mukana, vaan on läsnä "toisella tavalla", joka sekin on salaisuus. Hän myös kuulee kaiken, mitä pelaajat keskenään puhuvat.

– Pelinohjaajalla on oltava pelisilmää nähdä, milloin vihjeitä kannattaa tarjota, Anne Osmala sanoo.

Pakohuoneen omistajat kertovat saaneensa asiakkailtaan runsaasti kiitosta hyvästä pelistä, mutta paras palaute on se, mitä hauskempaa pelaajilla on.

Naurua onkin riittänyt etenkin nuorten pelaajien keskuudessa.

– Teini-ikäiset pääsevät yleensä tässä oikein loistamaan, koska he ovat usein impulsiivisempia ja uteliaampia kuin aikuiset, Osmalat kertovat.

– Aikuisten etu on taas maltillisempi pohdinta. Yleisesti ottaen taitaa olla niin, että mitä monimuotoisempi ryhmä, sitä paremmin se pärjää.

Pelisessioita järjestetään Aivoriihessä tilauksesta niin kauan kuin asiakkaat tarkenevat vanhan tallin ylisillä. Sen seiniä ei ole eristetty, ja auringonvalo siiloutuu lautojen välistä.

– Haluamme säilyttää autenttisen tunnelman.

Pakohuonepeli

Fyysinen seikkailupeli, jossa pelaajien pitää päättelykyvyn ja yhteistyön avulla päästä määräajassa pakohuoneesta ulos.

Pakopelissä on aina jokin miljöö, joka sopii pelin tarinaan. Jos peli tapahtuu yhdessä pakohuoneessa, siinä voi olla useita osastoja, joihin pääsee esimerkiksi salaoven kautta.

Pakohuoneessa voi olla teknisiä laitteita, jotka on laadittu nimenomaan kyseistä pakohuonetta varten. Jotkin sisustuksen tavarat voivat toimia työkaluna tai vihjeenä eteenpäin pääsylle.

Pakohuone Aivoriihessä pelaaminen maksaa 24–35 euroa per pelaaja ryhmän koosta riippuen. Lisätietoa: www.pakohuoneaivoriihi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut