Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita keskusteluohjelmia isännöinyt Hjallis Harkimo: Poliitikot ovat hankalimpia haastateltavia, koska eivät uskalla sanoa, mitä oikeasti ajattelevat

H arry, ”Hjallis” Harkimon tittelilistaan kansanedustajan, liikemiehen, urheilumanagerin ja kilpapurjehtijan jatkoksi voisi hyvin lisätä median moniottelija.

Harkimo on isännöinyt useita keskusteluohjelmia, joissa hän on heittänyt tiukkoja kysymyksiä Teemu Selänteestä Juha Sipilään ja Stephen Elopista Tarja Haloseen. Parhaillaan televisiossa pyörii uunituore keskusteluohjelma Lisää löylyä Hjallis ja Jethro, jossa Harkimo jututtaa vieraita yhdessä Jethro Rostedtin kanssa. Ohjelman jaksot on kuvattu Harkimon kotona Sipoon Västerskogissa.

Haastateltavan roolissa Harkimo on ollut vielä sitäkin useammin. Vuosien varrella hän on antanut erilaisia haastatteluja lehtiin, radioihin ja tv-ohjelmiin niin monta, että tuskin kukaan on selvillä tarkasta määrästä.

Miten hyppääminen haastateltavasta haastattelijan rooliin onnistuu?

– Mieluummin olen haastateltavana. Silloin ei tarvitse kun istua ja vastata kysymyksiin. Sen sijaan haastattelijana pitäisi saada aikaan jotain järkevää, Harkimo sanoo.

Harkimo muistaa vielä ensimmäisen haastattelunsa, jonka hän antoi Yleisradiolle vuonna 1981. Se koski purjehdusta.

Jos en voi sanoa suoraan mitä ajattelen, jätän mieluummin vastaamatta kokonaan.

– Olimme lähdössä ensimmäiselle Whitbread-kilpapurjehdukselle maapallon ympäri. Isäni oli Yleisradiossa töissä, joten toimittajat tunsivat minut ja ottivat haastatteluun. Silloin taisin jännittää aluksi.

Sen jälkeen Hjallis ei juurikaan ole välittänyt mitä hänestä kirjoitetaan tai sanotaan. Julkisuus on asia, jota hän ei omien sanojensa mukaan edes mieti.

– Ehkä joku, joka liikkuu mun kanssa miettii, mutta minä en, hän sanoo.

Harkimo kertoo tekevänsä paljon taustatyötä jokaisesta haastateltavastaan.

Vaikeistakin asioista voidaan puhua, mutta niistä Harkimo sopii aina etukäteen haastateltavansa kanssa.

– Kysymyksiä en koskaan lähetä etukäteen, mutta arkaluontoiset aiheet varmistan. Esimerkiksi Nykäsen leskeltä Pialta kysyin, haluaako hän puhua Matin kuolemasta vai ei. Hän halusi.

– Yleensä se, että antaa jotain itsestään ja kertoo omakohtaisia kokemuksia, saa haastateltavankin avautumaan.

Poikkeuksen tekevät poliitikot, jotka ovat Harkimon mielestä kaikkien vaikeimpia haastateltavia.

– He haluavat olla esillä, mutta eivät kuitenkaan halua kertoa mitään, vuodesta 2015 lähtien itsekin kansanedustajana toiminut Harkimo tuhahtaa.

– Poliitikot kuvittelevat, että heidän pitäisi vastata jollain tietyllä tavalla, eivätkä sanoa mitä rehellisesti ajattelevat. Jos esimerkiksi kysyt potkut saaneelta ministeriltä tai puolueen puheenjohtajalta haluaisitko työsi takaisin, hän vastaan en. Sehän on ihan soopaa.

Harkimon mielestä asioista pitää pystyä puhumaan rehellisesti.

– Jos en voi sanoa suoraan mitä ajattelen, jätän mieluummin vastaamatta kokonaan.

Suoraan puhumisen Harkimo on pyrkinyt säilyttämään myös poliitikon urallaan.

– Ensimmäiset vaalit tulivat eteen nopeasti. Kaikki oli uutta. Asioita ja tietoa oli paljon ja niitä piti tankata päähän vauhdilla.

Papereista lukeminen ja suuren tietomäärän opetteleminen ulkoolta ovat edelleen asioita, joista Harkimo ei pidä.

– Ei mua jännitä mennä esimerkiksi puhumaan 2 000 ihmiselle Tampere-taloon. Mutta siitä hermostun, jos joudun omaksumaan sellaisen määrän faktatietoa, jota ei voi opetella ulkoolta. Mulla on lukihäiriö ja siksi se on vaikeaa, hän sanoo.

Median moniottelija on laajentanut kenttäänsä median murroksen mukana.

Vuonna 2017 Harkimo avasi oman Youtube-kanavan. Kanavalla on nykyisin 81 000 seuraajaa. Avausvideo, jossa Harkimo lupaa puhua asioista vielä tavallistakin suoremmin, on kerännyt tähän mennessä yli 127 000 katselukertaa.

Videoita omalla kanavalleen hän pyrkii tekemään kahdesti viikossa.

– Ilman sosiaalista mediaa uuden puolueen perustaminen olisi ollut mahdotonta, hän myöntää ja viittaa Liike Nyt -puolueeseensa.