Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Journalistiliiton sipoolainen puheenjohtaja Hanne Aho: Paikallismedia on journalismin perusta

Paikallismedia on journalismin uskottavuuden perusta. Näin sanoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja, sipoolainen Hanne Aho.

– Jos paikallismedia ei kertoisi kuntalaisille, mitä tapahtuu, ei sitä kukaan muukaan tekisi. Se on myös ainoa media, jonka uutiset kuntalaiset voivat tarkistaa itse, koska he itse kokevat ne, hän perustelee.

– Harva sipoolainen pystyy oikeasti tarkistamaan uutisen, onko Navalnyi myrkytetty. Mutta jos on tehty jossain vaikka avohakkuita, sen voi itse nähdä, Aho vertaa.

Hanne Aholla on jalat tukevasti Sipoon kamaralla, hän on muuttanut paikkakunnalle 1975 yksivuotiaana taaperona ja Sipoota hän tuntee myös kunnallispoliitikon näkökulmasta. Aho toimi sosiaalidemokraattien kunnanvaltuutettuna vuosina 1993–2014.

Paikallismedia luo hänen mukaansa koko journalismin kentälle luotettavuutta, sillä se on lähellä päätöksentekoa, missä yhteiset rahat jaetaan. Valtakunnalliset ja aluemediat harvoin pystyvät pureutumaan tietyn kunnan kiemuroihin yhtä perusteellisesti.

– Jos ei olisi paikallismedioita, meillähän olisi valtavat harmaat alueet tiedonvälityksen kannalta. Paikallislehtien toimittajat ovat ihan ykkösiä, kun tongitaan poliitikkojen tekemisiä ja päätöksiä.

Toivoisin, että paikallislehtien tilaaminen ja niissä mainostaminen tulisi muotiin. Sekin on yhteistä vastuun kantamista.

Luottamus on toki myös ansaittava. Erityisesti Hanne Aho kiinnittäisi suomalaisessa journalismissa huomiota kahteen asiaan:

– Meillä on alkanut hiipiä uutisjuttuihin toimittajien omia mielipiteitä. Se on omiaan vähentämään uutisten luotettavuutta. On tutkittu, että suomalaiset haluavat uutisensa latteina, ei väritettyinä.

Toisekseen toimittajien olisi hyvä olla entistä tarkempi siinä, mitä ja miten kirjoittaa, sillä sosiaalisessa mediassa nousevilla kohuilla voi olla vakavia vaikutuksia haastateltavien – tai toimittajien – elämään.

– Toisaalta nykyään ei välttämättä voi tietää etukäteen, mistä kohu nousee. Solvaaminen voi nousta yhdestä sanasta. Kieli elää, eikä enää välttämättä ole olemassa kansakunnan yhteistä puhetapaa. Toimittaja ei saa kuitenkaan ruveta pelkäämään, hän evästää.

Sipoon Sanomia Hanne Aho seuraa ahkerasti. Hän on kirjoittanut paikalliseen aviisiin aikoinaan muutamia juttujakin.

– Se on yksi minun lempilehdistäni, hän hymyilee.

– Toivoisin enemmän poliittisten päätösten taustoittamista. Politiikka ja paikalliset kuriositeetit, tarinat, ovat niitä, jotka tekevät paikallislehdestä ainutlaatuisen, hän pohtii.

Journalistiliiton puheenjohtaja rohkaisee kuntalaisia ottamaan lehden omakseen ja tukemaan sitä myös tilaamalla.

– Paikallislehtihän on tavallaan joukkorahoituskampanja. Toivoisin, että paikallislehtien tilaaminen ja niissä mainostaminen tulisi muotiin. Sekin on yhteistä vastuun kantamista, Aho toteaa.