Sipoon Sanomat 40 vuotta: 91-vuotias Karl Henrik Boxström tekee puutöitä, kirjoittaa muistelmia ja lukee Sipoon Sanomia joka torstai

Huumori on yhä tallella Karl Henrik Boxströmillä. Mia Tadic

Mia Tadic

Luen paljon lehtiä. Kun minulla oli kissa, se tuli aina lehden päälle makaamaan ja yritti estää lukemisen. Vedin siihen toisen lehden päälle ja jatkoin sen lukemista. Kolmannen lehden kohdalla kissa lähti, Karl Henrik Boxström naurahtaa kotonaan Boxissa.

Sipoon Sanomien tilaaja hän on ollut miltein lehden alusta lähtien. Lisäksi hänelle tulee Östnyland, Hufvudstadsbladet ja Helsingin Sanomat.

– Lehtien luku vie melkein kaksi tuntia päivässä.

Lukeminen on 91-vuotiaalle puusepälle tärkein ajanviete. Lehtien lisäksi hänellä on aina muutama kirja meneillään; työhuoneesta löytyy Ruotsin historiaa käsittelevä teos, keittiöstä fasismia. Pitkät hyllyrivit kertovat kirjallisesta sivistyksestä.

Toinen tärkeä asia on kirjoittaminen. Muistelmiin piirtyy erityisesti lapsuuden 1930-luvulle sijoittuva maailma, jossa vielä tuntui sisällissodan muisto ja Sipoossakin jalansijaa saanut fasismi.

– Synnyin 1929 ja ensimmäiset muistot ovat viisivuotiaana. Se oli aika kohtalokasta aikaa.

Tässä taulussa näkyy, miten mielessä on paljon suuria ajatuksia, mutta lopulta niistä jää jäljelle vain pieni liru.

Kohtalokas aika huipentui talvisodan syttymiseen, mikä merkitsi kymmenvuotiaalle Karl Henrik Boxströmille lapsuuden loppua. Vanhempi sukupolvi oli sodassa, mutta ei kotirintamallakaan ollut helppoa.

– Helsinkiä pommittaneet lentokoneet kiersivät tästä yli ja kaikki ikkunat piti peittää. Kouluun ei Etelä-Sipoossa enää menty, vaikka Nikkilässä koulut olivat auki.

– Miesten työt jäivät naisille ja lapsille. Perunannostoa tein yötä myöten. Olin monta kertaa niin väsynyt, etten meinannut jaksaa kävellä kotiin, Boxström muistelee.

Oikealla on Koronaruusu, jolla on naisen päät ja jalat. Vassemmalla puolella oleva torsi on oikeasti rumpu. Mia Tadic

Puutyöt ovat se kolmas asia, johon Boxströmin arki rytmittyy. Eläkeläispuusepän kädenjälki on silkkaa taidetta. Boxströmin hyväntahtoinen huumorintaju pilkottelee yli metrinkorkuisessa Koronaruusussa, jonka naisfiguureilta puuttuvat aivot, Valehtelijan keikkuvassa penkissä ja puutotorsossa, joka on itse asiassa rumpu.

– Tässä taulussa näkyy, miten mielessä on paljon suuria ajatuksia, mutta lopulta niistä jää jäljelle vain pieni liru, hän esittelee taulua seinällään.

Punainen verstas tien toisella puolella on käytössä edelleen. Työn alla on metsän huminaa. Puunrunkoa tyylittelevä korkea pölkky on sisältä ontto. Kun narusta vetää, palkeet työntävät puiseen pilliin ilmaa.

– Tämä ei ole vielä valmis. Humina ei kuulu tarpeeksi. Tähän olisi tarkoitus tulla myös lintujen ääniä, Boxström kertoo.

Vuonna 2013 Boxströmin omintakeisista puutöistä oli Nikkilässä kunnankirjastolla taidenäyttely. Uuteen näyttelyyn pitäisi vielä saada tehtyä lisää töitä.

Kotipuuhiensa lisäksi puuseppä toimii edelleen puutyönopettajana palvelukeskus Lindassa.

Karl Henrik Boxströmin verstas on edelleen kodin ohella eläkepäivien tukikohta. Mia Tadic

91-vuotiaan puheessa aikakerrostumat ovat läsnä. Puhe soljuu toisella kotimaisella vakaasti, vaikka Boxström harmisteleekin, ettei tullut opetelleeksi suomea lapsesta lähtien.

– Se oli poliittinen päätös silloin 30-luvulla. Ruotsalaisen kansanpuolueen Viktor Magnus von Born sanoi, että jos ei opita suomea, säilyy ruotsinkieli paremmin. Sen takia minä en oppinut suomea koulussa, hän toteaa.

Boxström opetteli suomen myöhemmin itse, sillä työssä puuseppänä se oli tarpeen.

Henrik Boxström toimi Sipoossa Rkp:n kunnanvaltuutettuna 12 vuotta.

Puusepänuransa hän aloitti maalarina isänsä opissa.

Siihen aikaan maalarit hoitivat monenlaisia muitakin töitä, kuten pinkopahvien asennusta hirsitaloihin.

Edelleen hänet tunnetaan lempinimellä ”Snickare”, puuseppä. Monet ruotsinkieliset lapset ja nuoret muistavat hänet television Pussel-lastenohjelmasta.

Puuseppä Boxströmin aivot ovat päässeet tauluksi. Myös edesmenneen vaimon ompelulaatikon sisältöä on ikuistunut seinälle. Mia Tadic

– Sipoon Sanomat on ainoa lehti, josta saa lukea Sipoon uutisia.

– Sarjakuvista huomaa, että suomenruotsalainen huumori on erilaista kuin suomalaisten, hän muotoilee.

Hänen omasta huumoristaan kertoo pihalla seisova puuveistos, jonka lippalakki kertoo mielentilan ja onko talon isäntä kotona. Jos lippa on ylhäällä, on hyvä päivä. Jos lippa on alhaalla, on kenties mieliala matalampi.

– Kun on elänyt pitkään, ei halua tuhlata aikaa joutavaan. Televisiosta seuraan vain uutiset, radio on päällä vain sen verran, että herättää joka aamu kello 6.30, Boxström kertoo.

Siivoaminen ja tiskaaminen ovat myös asioita, jotka jäävät toisarvoisina huomioimatta, puuseppä tunnustaa hymyillen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.