Sipparin parissa kasvanut Heikki Vestman: "Paikallislehdellä on korvaamaton rooli toimivan kuntademokratian turvaajana"

Politiikka: Sipoolainen kansanedustaja Heikki Vestman aloitti yhteiskunnallisen vaikuttamisensa Sipoon Sanomissa. Paikallislehti on tullut hänelle kotiin aina, ja sen lukeminen kuuluu torstaihin.

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) on lukenut Sipoon Sanomia pienestä pitäen. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Viisi vuotta Sipoon Sanomia nuorempi kansanedustaja ja Sipoon valtuuston puheenjohtaja Heikki Vestman, 35, lukee paikallislehden kannesta kanteen joka torstai.

– Tämä on ainoa lehti, jonka luen edelleen printtinä. Seuraan Sipparia toki netissäkin ja luen paikallisuutisia myös sieltä, mutta rutiineihini kuuluu lukea lehti aina torstai-iltaisin, Vestman kertoo.

Paikallislehti tilattiin jo hänen lapsuudenkotiinsa, ja myös isovanhemmille tuli Sippari.

Kun yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa Vestmania peruskouluikäisenä, hänelle oli luontevaa kirjoittaa näkemyksiään paikallislehden yleisönosastolle, ja myöhemmin nuorisovaltuutettuna myös kolumneihin.

– Olen Sipparin parissa kasvanut päättäjänä. Edelleen koen, että paikallislehdellä on korvaamaton rooli paikallisena äänitorvena ja toimivan kuntademokratian turvaajana.

Hän on huolissaan siitä, jos paikallislehti unohtaa tehtävänsä vallan vahtikoirana. Ihan niin Vestman ei asiaa muotoile, vaan sanoo harmistuneensa siitä, etteivät toimittajat uutisoi valtuustosta ja muusta päätöksenteosta kuten ennen.

– Valtuusto käyttää ylintä valtaa asioissa, joilla on suora vaikutus sipoolaisten arkeen. Kunnallisverotus, peruspalvelut, kaavoitus, ne ovat kunnan käsissä, Vestman muistuttaa.

– Paikallismedia on ainoa taho, jonka tehtävä on kertoa valtuustotyöstä objektiitivisesti ja analyyttisesti. Someryhmissä on helppo kuplautua

Journalistien objektiivisuus saa usein poliitikoilta kritiikkiä. Vestmanin mielestä media on väistämättä jossain määrin subjektiivinen, joten hän osoittaa vastuuta myös lukijoille.

– Sivistynyt ihminen osaa lukea mediaa ja ymmärtää, että uutisia tehdään aina jostain lähtökohdasta. On tärkeää opettaa mediakritiikkiä jo koululaisille, Vestman sanoo.

Vuosikymmenten varrella hän on antanut haastatteluja lukuisille journalisteille. Kansanedustajan pestin myötä näkyvyys on ulottunut valtakunnalliseen mediaan.

– En näe eroa siinä, onko kyseessä paikallismedia vai joku isompi taho. Onneksi olen välttynyt turhalta julkisuudelta, Vestman sanoo.

Paikallisuus on hänelle arvokasta, koska se on lähellä arjen realiteetteja. Siitä Vestman aikoo pitää kiinni jatkossakin, koska kokee, ettei voisi tehdä työtään hyvin ilman vahvaa kosketuspintaa kuntatason asioihin.

– Kansanedustajilla pitäisi olla enemmän tietoa ja omakohtaista kokemusta kuntien toiminnasta ja katastrofaalisesta taloustilanteesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut