Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronasta huolimatta syksyn influenssakausikin on tulossa – "Rokottautuminen on yksi parhaista keinoista suojautua"

Vaikka koronavirus hallitsee nyt lähes kaikkea, on syytä muistaa, että syksyn myötä saapuu tänäkin vuonna uusi influenssakausi.

Influenssaan on kuollut paljon enemmän ihmisiä kuin koronaan, mutta influenssaviruksia voidaan torjua huomattavasti covid-19:a tehokkaammin.

– Rokottautuminen on yksi parhaista keinoista suojautua influenssaa vastaan, kertoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Annette Kainu lääkeyritys Sanofin tiedotteessa.

Myös koronasta tutuksi tulleet ehkäisykeinot on hyvä muistaa eli käsien peseminen, etäisyyksien pitäminen, muista poispäin yskiminen, kotona pysyminen ja maskien käyttö.

Jos koronarokote olisi jo kehitetty ja käytössä, suurin osa suomalaisista todennäköisesti ottaisi sen mielellään. Siksi onkin hieman outoa, että suhtautuminen influenssaa vastaan rokottamiseen ei ole yhtä varauksetonta, todetaan Sanofin tiedotteessa.

Annette Kainu arvelee yhden syyn piilevän siinä, että kaikkia rokottamisen hyötyjä ei välttämättä ole tiedostettu riittävän hyvin.

– Vaikka influenssa voi iskeä rajunakin tautina, perusterve ihminen selviää siitä yleensä kotihoidolla. Tämän vuoksi kaikki eivät suhtaudu asiaan riittävän vakavasti, eivätkä tiedosta esimerkiksi jälkitautien mahdollisuutta.

Keuhkokuumeen kaltaiset jälkitaudit voivat olla vaikeita ja jopa hengenvaarallisia. Lisäksi ne saattavat pahentaa perussairautta ja romahduttaa yleiskunnon.

Virusten käyttäytymisen ennustaminen on monimutkaista, ja sama pätee myös influenssaan. Erilaiset viruskannat kiertävät maailmalla, ja Suomeen päätyy yhden talvikauden aikana niistä useita.

Influenssarokotteiden viruskannat tarkistetaankin vuosittain sen mukaan, mitkä niistä kiertävät kaikkein eniten.

Myös rokotuksen suojateho hiipuu vuoden kuluessa, ikäihmisillä jopa nopeammin.