Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusliitto: Koronakaranteeni työmailla on kuollut kirjain ja muutkin toimet heikkoja – Satoja työntekijöitä altistunut

Juuri mikään THL:n määräämistä koronavarotoimista ei toteudu rakennustyömailla, sanoo Rakennusliitto ry tiedotteessaan.

Liiton mukaan Suomessa on altistunut virukselle yhteensä satoja työntekijöitä. Altistumisia ja sairastumisia on ollut useilla paikkakunnilla ja Rakennusliiton mukaan erityisesti ulkomaisten komennustyöntekijöiden joukossa.

Esimerkiksi ulkomaisten komennustyöntekijöiden omaehtoinen karanteeni on Rakennusliiton mukaan kuollut kirjain.

– Koska työntekijälle ei yleensä makseta palkkaa omaehtoisen karanteenin ajalta, ei köyhistä maista Suomeen tulevilla työntekijöillä ole mahdollisuutta karanteenin noudattamiseen. Samasta syystä töihin mennään jopa sairaana. Komennusmiesten yhteismajoitus tarkoittaa, että yhden sairastuessa koko ryhmä pitäisi asettaa karanteeniin. Näin ei ole tapahtunut, vaan koko asia on jätetty työnantajiensa armoilla olevien työntekijöiden vastuulle, tiedotteessa sanotaan.

Myös sosiaalitilojen puhtaudessa ja asumisolosuhteissa on Rakennusliiton mukaan räikeitä puutteita.

– Jopa maan suurimpien rakennusyhtiöiden pääurakoimilla työmailla esiintyy välinpitämättömyyttä sosiaalitilojen hygienian suhteen. Jokaista asiallisesti asian hoitavaa työmaata kohti löytyy kaksi, joissa on räikeitä puutteita, tiedotteessa sanotaan.

Rakennusliitto listaa neljä vaatimusta, joiden täyttymistä koronaturvallisuus edellyttää:

1. Kaikkien rakennustyömaiden sosiaalitilat on siivottava vähintään kerran päivässä koronaviruksen ehkäisemisen kannalta hyväksyttävällä tavalla. Siisteysmääräys on osa rakennusalan yleissitovia työehtosopimuksia ja sitä valvotaan korostetusti.

2. Ulkomailta saapuville rakennustyöntekijöille on määrättävä 14 vuorokauden karanteeni, jonka aikana he eivät saa käydä työmailla. Työn tilaajan on maksettava heille tältä ajalta palkka. Karanteenista voidaan vapauttaa vain Suomessa tehdyn koronatestin perusteella.

3. Komennustyöntekijöiden majoitusolosuhteet on järjestettävä turvallisiksi myös korona-aikana. Yhteismajoitus, jossa asuu useita henkilöitä yhdessä huoneessa, on kiellettävä.

4. Viranomaisten on lisättävä valvontaa niin työmailla kuin komennusmiesten asumistiloissakin.