Sipoolta lipsahti julki raju säästölista – Sivistysjohtaja: "Lista on väärä ja virheellinen"

Koulutus: Sivistysjohtaja kiirehti oikaisemaan virheellisen listan, jossa esitetään niin useammasta koulusta luopumista kuin iltapäivätoiminnan lakkauttamista.

Julkisuuteen lipsahtaneessa säästölistassa esitetään muun muassa opetusryhmien suurentamista ja annetun opetuksen vähentämistä. Kuvituskuva. Arkisto/ Anton Soinne

Ulla Yliherne

Sipoon suomenkielisen ja ruotsinkielisen koulutusjaoston tulevan kokouksen esityslistalla ollut esitys koulutoimintaan kohdistuvista säästöehdotuksista on karua luettavaa. Lista ehti aiheuttaa hämmennystä ja mielipahaa ennen kun se poistettiin kokonaisuudessaan kunnan verkkosivuilta tiistai-iltapäivänä.

Vahingossa julkiseksi lipsahtanut lista sisälsi rajuja säästötoimenpiteitä. Siinä esitettiin muun muassa iltapäivätoiminnan lakkauttamista, A2-kielen eli 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen kieliopetuksen lopettamista, opetusryhmien suurentamista sekä Gumbostrand skolasta ja Salpar skolasta luopumista.

Suurin säästötoimenpide olisi koskenut Lukkarin koulun kiinteistöä, josta luopumalla kunta tavoittelisi vuositasolla miljoonan euron säästöä.

Säästökohteita oli listattu yhteensä 11.

Ehdotetut toimenpiteet ehtivät herättää kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa ennen kun Sipoon sivistysjohtaja Jukka Pietinen kiirehti vakuuttamaan kyseessä olevan virheellinen lista.

– Valmistelussa tapahtui inhimillinen erehdys ja sen myötä asioiden varmistus petti. Tarkoitus ei ole ollut aiheuttaa kenellekään tarpeeton huolta ja pahaa mieltä. Johtavana ja asioista vastaavana viranhaltijana pyydän sitä anteeksi, sivistysjohtaja kirjoittaa paikallismedioille maanantai-iltana lähettämässään lehdistötiedotteessa.

Sivistysosasto on tehnyt esityksen niistä toimenpiteistä, jotka ovat mahdollisia. Se ei esitä, että ne pitää tehdä.

Lehdistötiedotteessa sivistysjohtaja kertoo, että virheellistä esityslistaa tullaan muuttamaan. Sivistysvaliokunnan alaisuudessa toimivat koulutusjaostot kokoontuvat molemmat torstaina 17. syyskuuta.

– Koulutusjaostot tulevat käsittelemään vain niitä ehdotettuja esityksiä, jotka koskevat palveluja, joista koulutusjaostot vastaavat. Jaostot käyvät keskustelun ehdotusten pohjalta ja esittävät sivistysvaliokunnalle, mitä vaikutuksia kullakin sopeuttamistoimenpiteellä on palveluiden toimintaan, Pietinen tarkentaa Sipoon Sanomille.

Sivistysjohtajan mukaan lista laadittiin alunperin, koska kunnan osastoilta on pyydetty ehdotuksia talouden sopeuttamistoimenpiteiksi.

– Sivistysosasto on tehnyt esityksen niistä toimenpiteistä, jotka ovat mahdollisia. Osasto ei esitä, että ne pitää tehdä, Pietinen sanoo.

Sivistysjohtaja ei ota kantaa siihen, onko virheellisessä listassa osioita, joihin säästöjä voitaisiin tulevaisuudessa kohdentaa.

– Päätökset siitä, mitä talouden sopeuttamiskeinoja käytetään tai ei käytetä, kuuluvat toimielimille ja poliitikoille. Viime kädessä valtuusto päättää talousarvioista ja sen myötä siitä, mihin kunnalla on varaa ja mihin ei, Pietinen toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut