Sipoolaisedustajat tyrmäävät ministerin ajatuksen ruokailupelloista – "Valkoposkihanhille tarvitaan haulikkoa, ei buffetpeltoja"

Valkoposkihanhet ovat vallanneet useita alueita myös itäisellä Uudellamaalla. arkisto/Inka Töyrylä

Kokoomus esitti keväällä sipoolaisen kansanedustaja Heikki Vestmanin johdolla laaditussa aloitteessa valkoposkihanhen siirtämistä metsästettäväksi lajiksi, kuten on tehty Ruotsissa ja Virossa. EU ei siirtoa estä.

Vestman moittii nyt ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) ajatusta ruokailupeltojen perustamisesta hanhille.

– Järjetöntä! Valkoposkihanhesta on tullut niin kaupunkien puistojen, rantojen ja virkistysalueiden kuin maaseudun tuholainen, joka aiheuttaa vuosittain miljoonaluokan vahingot. Hanhikannat kasvavat yli 10 prosentin vuotuista vauhtia. Hanhet tarvitsevat haulikkoa, eivätkä buffetpeltoja kasvattamaan kestämättömän suurta kantaa entisestään.

Vestman muistuttaa, että EU ei estä valkoposkihanhen siirtämiseksi metsästettävien lajien joukkoon. Näin on tehty esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa. EU:n lintudirektiivi ei estä lajin suojametsästystä.

– Direktiivi nimenomaan velvoittaa ottamaan huomioon lintukantojen kehityssuunnat. Suomen ei pidä olla hanhensuojelun mallioppilas, Vestman sanoo.

– Pelissä ovat omaisuudensuoja ja maaseudun elinkeinot sekä kaupunkien hygienia ja viihtyvyys, Vestman päättää.

Myöskään Liike Nytin sipoolainen kansanedustaja Hjallis Harkimo ei lämpene ajatukselle hanhien ruokailupelloista.

– Sipoossa nurmikollani on kymmeniä valkoposkihanhia. Ensi kesänä ne sitten osaavat mennä vihreiden osoittamille pelloille. Ei tämä voi olla näin vaikeeta, Harkimo kirjoittaa Twitterissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut