Jättikoulut rakentuivat ylimitoitetulle kasvuennusteelle – laajennukset maksavat yli 40 miljoonan euroa

Kunta: Kunnanjohtaja sanoo tyhjien oppilaspaikkojen helpottavan kasvupaineita ja nostavan koulujen tasoa.

Kunnanjohtaja Mikael Grannas näkee ylimääräiset oppilaspaikat rikkautena. -– Olemme nyt niitä harvoja kuntia, jotka voivat tarjota hyvät ja terveelliset opiskelutilat kaikille lapsillemme. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Lounais-Sipoon menetyksen jälkeen Sipoon kunta asetti itselleen kovat kasvutavoitteet. Pian alkoi näyttää siltä, että koulut Nikkilässä ja Söderkullassa käyvät nopeasti ahtaiksi, kun kuntaan muuttaa vuosittain satoja uusia asukkaita. Samoihin aikoihin kunta aloitti molemmissa kasvukeskuksissa mittavan kerrostaloasuntojen kaavatyön, kuten silloinen Helsingin seudun MAL-sopimus velvoitti.

Vuosien 2014–2017 aikana tehtyjen ennusteiden perusteella kunta havitteli kasvustrategiassaan viiden prosentin vuotuista kasvua asukaslukuun. Parhaimmillaan se on ollut kolme prosenttia.

Uusista asukkaista noin 15 prosentin arvioitiin olevan peruskouluikäisiä lapsia.

Sipoonlahden koulun ja Nikkilän Sydämen koulutilojen ennakoitiin loppuvan jo vuosina 2019–2020 ja laajennusten uusien koulupaikkojen ennakoitiin riittävän vain 7–8 vuotta eteenpäin.

Kunta päätti rakentaa kaksi jättikoulua, joihin molempiin mahtuisi reippaasti yli tuhat oppilasta luokille 0–9.

Nyt kunta on tilanteessa, jossa se on rakentanut oppilaspaikkoja merkittävästi liikaa. Sipoonlahden laajennuksessa tyhjiä paikkoja on noin 300, ja Nikkilän Sydämeen valmistuu ensi syksyksi laajennusosa, joka on suunniteltu 300–350:lle alakoululaiselle.

Yksikään Nikkilän neljästä alakoulusta ei koe tarpeelliseksi muuttaa sinne, vaan ne haluavat pysyä omissa tiloissaan.

Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas myöntää laajennusten rakentuneen ylimitoitetulle kasvuennusteille.

– Monimuotoisen rakentamisen myötä lapsiperheitä tuli kuntaan odotettua vähemmän ja samaan aikaan syntyvyys laski voimakkaasti. Ne ovat molemmat syitä siihen, miksi ennusteemme menivät pieleen, Grannas sanoo.

Sipoonlahden koulun laajennus otettiin käyttöön syyslukukauden alussa. Se maksoi sipoolaisille veronmaksajille 29,9 miljoonaa euroa.

Nikkilän Sydämen 13,3 miljoonan euroa maksava laajennusosa valmistuu ensi syksynä. Se sisältää koulukeskuksen uuden liikuntasalin.

– Liikuntasali korvaa vanhan liikuntasalin ja sen hinta on noin puolet kokonaiskustannuksesta. Uusien oppilaspaikkojen kustannus on sitten se toinen puolikas, Sipoon kunnan tekninen johtaja Ilari Myllyvirta laskee.

Molemmat jättikoulut ovat poikkeuksellisen suuria hankkeita Sipoon kokoisessa kunnassa.

Kunnanjohtajan mukaan ne ovat kuitenkin tarpeellisia investointeja, joilla pystytään esimerkiksi välttämään yli 30 oppilaan ryhmät koko kuluvan vuosikymmenen. Hän uskoo paikkojen kyllä täyttyvän, vaikkakin odotettua myöhemmin.

– Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta ei tämä mitenkään katastrofi ole. Etupainotteisesti tehdyillä laajennuksilla voimme jo nyt korona-aikana varmistaa Sipoonlahden koulussa sen, että siellä on tilaa opiskella turvallisesti, Grannas sanoo.

– Se on Sipoolle kilpailuvaltti, että me pystymme tarjoamaan lapsille priimat tilat kuluvan vuosikymmenen ajan ilman, että joudumme pulaan, jos tulee tarvetta esimerkiksi väistötiloille.

Kunnanjohtaja uskoo, että Sipoonlahden osalta oppilaspaikat tulevat täyttymään pari vuotta odotettua myöhemmin.

Nikkilässä tilanne on kimurantimpi, koska paljon on laskettu Kerava-Nikkilä-junaradan varaan. Jos sitä ei tule, on väestönkasvu todennäköisesti odotettua vähäisempi. Siitä huolimatta uusia oppilaspaikkoja tullaan tarvitsemaan Nikkilässäkin lisää.

– Kartanon keskuksen kaavatyötä 3 000:lle uudelle asukkaalle tehdään nyt nimenomaan raideliikennettä ja lapsiperheitä ajatellen sopivan väljäksi ja luonnonläheiseksi, Grannas sanoo.

– Jos se jostakin syystä lykkääntyy merkittävästi, meillä on Nikkilässä niin paljon tyhjiä oppilaspaikkoja, että kouluverkkoa pitää tarkastella uudestaan myös siltä kantilta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut