Pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja määrätietoista johtajuutta. Siinä kolme tärkeää ominaisuutta, jotka nousevat sipoolaisen Mari Väyrynen-Kunnaksen puheissa toistuvasti esiin kun juttelemme siitä, minkälaista on kouluttaa, kuntouttaa ja kasvattaa hevosia.
Ja erityisesti islanninhevosia.
Niiden parissa Väyrynen-Kunnas on viihtynyt pikkutytöstä saakka.
– Lapsena halusin alunperin esteratsastajaksi. Tallilla, jossa kävin 11–12-vuotiaana ratsastustunneilla oli pari islanninhevosta, joihin ihastuin täysin, hän kertoo.
Islanninhevoset, eli puhekielessä ”issikat”, veivätkin hänet 18-vuotiaana töihin rodun kotimaahan Islantiin, josta kotiuduttua Väyrynen-Kunnas opiskeli ratsastuksen ohjaajaksi Ypäjällä. Valmentajan ammattitutkinnon hän suoritti kuusi vuotta sitten ja parhaillaan työn alla on valmentajan erikoisammattitutkinto.

Hevosilla on isoja eroja oppimisessa.
Kolme vuotta sitten Väyrynen-Kunnas muutti Paippisiin, josta löytyi sopiva tila omalle tallille. Tilalla asuu noin 15 hevosta, joista osa on yksityishevosia, osa valmennuksessa tai kuntoutuksessa olevia hevosia ja osa omia. Väyrynen-Kunnaksen erityinen silmäterä on 11-vuotias ori Heimur fra Austurkoti, jonka kanssa hän voitti islanninhevosten lajimestaruuden elokuun viimeisenä viikonloppuna pidetyissä kilpailuissa.
– Islanninhevosten askellajiratsastuksen SM-kilpailut käydään normaalisti vuosittain. Koronan takia kansainvälisiä tuomareita ei kuitenkaan saatu, joten tämän vuoden kisat olivat lajimestaruuskilpailut, Väyrynen-Kunnas kertoo.
Toisin kuin muut ratsuhevoset, islanninhevonen voi osata jopa viisi askellajia. Perinteisten käynnin, ravin ja laukan lisäksi islanninhevosen askellajeihin kuuluvat töltti ja passi.
– Heimurin päälaji on nelikäynti, josta tämän vuoden lajimestaruus tuli, Väyrynen-Kunnas sanoo.
Kilpahevosen valmentaminen on pitkäprosessi, jossa Väyrynen-Kunnaksen mukaan täytyy malttaa edetä rauhassa. Usein kilpahevonen on parhaimmillaan vasta noin 15-vuotiaana.
– Ostin Heimurin kun se oli 6,5-vuotias, mutta kilpailemisen aloitimme kun se oli yhdeksän vuotta. Heimurin sairastui nuorena vakavasti. Kuntoutuksessa kesti pari vuotta. Olen erityisen ylpeä siitä, että sain kuntoutettua siitä kilpahevosen, sillä Heimurissa on valtavasti potentiaalia, Väyrynen-Kunnas kehuu.

Heimur on omistajansa mukaan paitsi lahjakas, myös hyvin itsetietoinen, herkkämielinen sekä opettavainen treenikaveri.
– Hevosilla on isoja eroja oppimisessa. Heimur ei anna mitään ilmaiseksi, sitä ei saa väkisin tekemään mitään vaan tärkeämpää on johdatella sitä itse oivaltamaan jokin asia, Väyrynen-Kunnas kuvailee.
Herkkyys onkin yksi ominaisuus, mikä Väyrynen-Kunnasta hevosissa erityisesti viehättää.
– On todella mielenkiintoista löytää jokaiselle yksilölle sopiva tapa oppia asioita. Ihminen on evoluutiossa hyvin kaukana hevosesta, joten se, että opimme ymmärtämään toisiamme, ei ole ihan yksiselitteistä. Kun yhteys sitten löytyy, se antaa paljon, hän sanoo.
Heimurin lisäksi Väyrynen-Kunnas omistaa kolme muuta islanninhevosta. Vanha ruuna Frostan asustaa kotona Paippisissa, mutta Väyrynen-Kunnaksen hankkima uusi tammi ja tämän varsa ovat vielä Islannissa.