70 000 euron taideteos nousi Nikkilän Jokilaaksoon – Stefan Lindfors taiteili purjehtivan vaunun

Ympäristötaide: Kunta tilasi Stefan Lindforsilta taideteoksen, joka teki vaikutuksen kunnanjohtajaankin.

Taiteilija Stefan Lindfors ja kunnanjohtaja Mikael Grannas toivovat kuntalaisten ottavan uuden taideteoksen niin omakseen, että se saa lempinimenkin. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tiistaina tuli kuluneeksi päivälleen 668 vuotta siitä, kun Sipoo todistettavasti mainittiin ensimmäisen kerran Piispa Henrikin kirjeessä Ruotsin kuninkaalle. Syntymäpäivänsä kunniaksi Sipoo sai ympäristötaideteoksen nimekkäältä tekijältä Stefan Lindforsilta, joka ei esittelyjä kaipaa.

Lindforsin tilaustyönä taiteilema siipimäinen teos Spiritus Lux seisoo nyt Nikkilän kyläkeskuksen ja vanhan sairaalan väliin jääneellä peltomaalla, jossa oli asutusta jo kivikaudella.

Siipimäinen ympäristötaideteos julkistettiin tiistaina Nikkilän Jokilaaksossa. Crista Lassfolk-Feodoroff

Tuulen suunnan mukaan pyörivä teos on kahdeksan metriä korkea ja halkaisijaltaan 4,5 metriä. Iltaisin se valaistaan.

– Siitähän tuli sikahieno! En ollut ihan varma, häviääkö se tänne maisemaan, joten nyt olen todella iloinen ja helpottunut, Lindfors iloitsi nähdessään teoksensa paikoillaan sen julkistamistilaisuudessa.

Hän taiteili teoksensa, läpikuultavan siiven, terästankoverkosta, jonka pinta on hartsilla valeltua lasikuitua. Siiven alla on hitsatusta teräksestä tehty kolmipyöräinen vaunu.

– Tämä purjehtiva vaunu on matkustanut historian läpi ja löytänyt paikkansa tästä, Lindfors esitteli.

Taiteilija Stefan Lindfors, kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kulttuuripalvelupäällikkö Anne Laitinen poseerasivat uuden teoksen edessä. Crista Lassfolk-Feodoroff

Kunnanjohtaja Mikael Grannas sanoi olevansa hyvin vaikuttunut. Hän olisi voinut käydä tutustumassa teokseen jo aiemmin, mutta päätti säästää jännityksen julkistamishetkeen. Vilpittömän iloisen oloinen Grannas oli selvästi sitä mieltä, että kunta sai vastinetta reilun 70 000 euron hankinnalleen.

– Toivon kovasti, että tämä tuottaa kuntalaisille paljon iloa ja he ottavat teoksen omakseen, sopivat sen alle tapaamisia ja keksivät sille jopa lempinimen, Grannas sanoi.

Stefan Lindfors puolestaan kiitti Sipoon kuntaa siitä, että se satsaa taiteeseen ja tekee asukkaiden elinympäristöstä kiinnostavan.

– Moni pieni paikka keskittyy vain parkkipaikkojen ja teiden rakentamiseen. On hienoa huomata, että Sipoossa osataan ajatella muutakin, taiteilija sanoi.

Kunnan kulttuuripalvelupäällikkö Anne Laitinen ja kulttuurisuunnittelija Katja Sågbom kertoivat taideteoksen sijoittamispaikkaa etsityn pitkään. Molemmat olivat tyytyväisiä lopputulokseen.

– Tästä se näkyy kauas, myös ohiajaville autoilijoille.

Teoksen ilme muuttuu vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Marco Melander

Paikalle saapuneet kyläläiset Pirkko Leskinen ja Kalevi Mattila olivat hekin tyytyväisiä näkemäänsä. He kertoivat kulkevansa teoksen ohi parikin kertaa päivässä.

– On upeaa, että kunta vielä tukee taidetta, vaikka kaikesta pitää säästää. Teos korostaa sitä, että tämä ei ole enää peltoa, vaan puisto-aluetta, kaksikko arvioi.

– Se näyttää ottavan tuulen vastaan kuperalla puolella, mikä saa sen liikkumaan. Sopii muodoltaan hyvin samaan teemaan tuolla joen toisella puolella olevan viikinkilaivan kanssa.

Molempien kyläläisten harras toive oli, että uusi taideteos säästyy ilkivallalta ja siitä saadaan nauttia vielä pitkään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut