Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Häitä ja rippijuhlia, joissa puolet vieraista on saanut tartunnan" – Hus: Uusimaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa

Koronaepidemia on ottamassa vauhtia myös Suomessa. Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan koronavirustartunnan voi Husin alueella saada käytännössä mistä vain.

– Nyt Husin alueella on noin 2 000 altistunutta per viikko. Altistumisia on tapahtunut erityisesti oppilaitoksissa ja erilaisissa tilaisuuksissa ja harrastuksissa. Tiedossa on häitä ja rippijuhlia, joissa puolet osallistujista on saanut tartunnan, kertoi Ruotsalainen Husin tiedotustilaisuudessa.

Nuoret aikuiset ovat nyt niitä, ketkä tartuntoja ovat saaneet.

– Opiskelijariennot, ravintolat ja yökerhot ovat olleet tartuntapaikkoja. Nuorilta aikuisilta tauti voi levitä keski-ikäisiin ja vanhuksiin, jotka kuuluvat riskiryhmään, Ruotsalainen jatkoi.

– Husin alue eli Uusimaa on epidemian suhteen niin sanotussa kiihtymisvaiheessa, erityisesti pk-seudun suuret kaupungit ja Keski-Uusimaa. Tilanne on huolestuttava, tarvitsemme toimenpiteitä, jotta saamme epidemian kuriin, sanoi puolestaan johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

– Nyt on korkea aika alkaa käyttää kasvomaskia julkisessa liikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voida pitää yllä riittävää turvaväliä muihin ihmisiin, Mäkijärvi jatkoi.

Hänen mielestään jokaisen täytyy nyt kriittisesti miettiä: Onko tarpeen järjestää yksityisiä tilaisuuksia. Ja jos on, niin kuinka paljon ihmisiä sinne voisi kutsua. 20 on maksimimäärä asiantuntijoiden mukaan, miksei vähemmänkin.

– Samoin kannattaa miettiä, jättäisinkö ravintolan tai baarin väliin tällä kertaa.

Mäkijärvi kertoi, että kasvomaskisuositus myös sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin on entistä vahvempi.

– Kokoontumisrajoituksia tai julkisten tilojen sulkemisia saatetaan harkita lähiaikoina. Samoin valtakunnallisesti harkitaan suosituksia ja rajoituksia ravintolatoimintaan, Mäkijärvi ilmoitti.