Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puutarhajätteitä voi viedä maksutta jäteasemalle, kunhan lajittelee – Vie liiat omenat vaikka tallille, tietyt etanatkin kelpaavat jäteasemalle

Kotipihoissa odotetaan viimeistenkin lehtien varisemista maahan ennen syystöihin ryhtymistä.

Puutarhajätteet kannattaa ensisijaisesti hyödyntää omassa puutarhassa. Jos ylimääräistä jätettä syntyy, sen voi viedä oikein lajiteltuina Rosk’n Rollin jäteasemalle.

Ympäristökouluttaja Rakel Allén Rosk’n Rollilta muistuttaa yrityksen tiedotteessa, että haravointijätteen voi itse kompostoida avokompostorissa tai kehikossa ja hyödyntää tuloksena syntyvä ravinteikas multa oman pihan istutuksille.

– Leikatut oksat voi silputa ja levittää vaikka pensaiden alle karikkeeksi. Silppua voi myös hyödyntää kuivikkeena kompostorissa. Ylimääräiset omenat kannattaa lahjoittaa tutuille tai esimerkiksi metsästysseuroille ja hevostalleille. Pieniä määriä omenia voi myös kompostoida suljetussa kompostorissa, hän lisää.

Kaikenlaista puutarhajätettä vastaanotetaan myös jäteasemilla Itä-Uudellamaalla. Lähes kaikki puutarhajätteiden pienkuormat vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta, kunhan ne on oikein lajiteltu.

Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille tai luvatta toisen maalle on kiellettyä. Tämä läjitys on keskeisimpiä syitä haitallisten vieraslajien leviämiseen.

Jäteasemilla vastaanotetaan omenoita maksutta kotitalouksilta enintään 200 litraa kerrallaan. Vastaanotetut omenat päätyvät energiahyötykäyttöön biokaasulaitokseen.

Myös haravointijätettä voi tuoda maksutta, kunhan sen seassa ei ole kaislaa, risuja, omenia tai haitallisia vieraskasveja. Jos haravointijätteen kuljettaa jätesäkeissä, se on jäteasemalla purettava säkeistään.

Myös heinä ja oljet vastaanotetaan haravointijätteenä, mutta paalit on purettava.

Haitallisia vieraslajeja otetaan jäteasemilla vastaan maksutta pienkuormina eli paketti- tai henkilöautolla tai siihen liitetyllä peräkärryllä tuotuna. Haitalliset vieraslajit tulee olla erikseen huolellisesti pakattuja jätesäkkeihin.

Vieraslajisäkit ohjataan jätteenpolttoon.

– Tänä syksynä espanjansiruetanoista on kyselty joillakin alueilla aiempaa enemmän. Myös niitä voi tuoda jäteasemalle. Vieraskasvilajien tavoin ne tulisi pakata huolella, Rakel Allén mainitsee.

Erilaiset puujätteet vastaanotetaan erikseen lajiteltuina, ja ne hyödynnetään energiana. Erilleen tulee lajitella risut ja oksat, kannot ja juurakot, käsittelemätön puu kuten raakalaudat, käsitelty puu kuten puuhuonekalut, sekä kyllästetty puu.

Risujen sekä käsittelemättömän ja käsitellyn puun vastaanotto on perusmaksua maksavilta kotitalouksilta maksutonta. Kyllästettyä puuta saa tuoda maksutta alle yhden kuutiometrin suuruinen erä. Kannot ja juurakot ovat maksullista jätettä.