Varas vei Lilla Villanin uutuusnäyttelyn teoksen – "Työ on provokatiivinen, mutta se ei oikeuta viemään sitä"

Rikos: Lilla Villanin uutuusnäyttely joutui heti alkumetreillä varkauden kohteeksi.

Petri Pöyhönen kertoo, että Lilla Villanin uutuusnäyttely käsittelee sarjakuvataiteen keinoin yhteiskunnan normeja ja suvaitsevaisuutta. Crista Lassfolk-Feodoroff

Ulla Yliherne

Kulttuuritalo Lilla Villanin toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen on harmissaan. Lauantaina 19. syyskuuta avautunut uusi näyttely Other koki jo heti ensimmäisellä viikolla takaiskun kun yksi näyttelyn teoksista varastettiin.

– Huomasin viime keskiviikkona, että veteraanikiven lähelle sijoitettu teos oli poissa ja tilalla oli pelkkä tyhjä kolo, Pöyhönen sanoo.

Toiminnanjohtaja kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Taiteilija Heidi Lunabban tekemä yhteisötaidenäyttely Other on osa Lilla Villanin 10-vuotisjuhlavuoden näyttelytarjontaa. Näyttely koostuu valokuvista, piirustuksista ja teksteistä, jotka muodostavat sarjakuvamaisen kokonaisuuden.

Teokset Lunabban on tehnyt yhdessä henkilöiden kanssa, jotka jatkuvasti kokevat olevansa erilaisia, sorrettuja tai kaltoinkohdeltuja.

Ennen Sipoota näyttely on ollut nähtävissä Helsingissä, jossa se oli osa Kansallismuseon Pride-viikon ohjelmaa.

Teos on provokatiivinen, mutta se ei oikeuta viemään sitä.

– Ymmärrän, että teos on provokatiivinen, mutta se ei oikeuta viemään sitä, Pöyhönen huomauttaa.

– Tuntuu erityisen pahalta niiden nuorten puolesta, jotka ovat olleet tekemässä näyttelyä ja olivat tulossa sitä katsomaan, että nyt yksi teos on varastettu ja mahdollisesti jopa tuhottu, hän toteaa.

Toiminnanjohtajan mukaan kulttuuritalon tarkoituksena on teettää varastetun teoksen tilalle uusi, mikäli alkuperäistä teosta ei saada takaisin.

Kaiken kaikkiaan Other-näyttely sisältää 12 teosta, joista suurin osa on sijoitettu Lilla Villanin pihamaalle perustettuun Taidepuistoon. Teokset ovat nähtävillä lokakuun loppuun saakka.

– Tämän vuoden teemana on yhdenvertaisuus, jota käsitellään Lilla Villanissa monelta kantilta, Pöyhönen kertoo.

Other-näyttelyn kanssa samaan aikaan avautui Tiina Kolehmaisen Toisenlaiset-näyttely. Lokakuun loppuun saakka kulttuuritalon vintillä esillä oleva näyttely esittelee puuveistoksia, maalauksia ja piirustuksia.

Suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta käsittelee myös uunituore lastennäytelmä Letti, jonka ruotsinkielisen version kantaesitys esitettiin Lilla Villanissa 19. syyskuuta.

Suomenkielisen version ensi-ilta on luvassa 7. marraskuuta.

– Syksyn aikana Letti esitetään kaikille Sipoon neljännenluokan oppilaille. Näytelmään liittyy myös työpajoja, joissa käsittelemme yhteiskunnan normeja ja yhdenvertaisuutta, sekä pohdimme lasten kanssa esimerkiksi sitä, mitä voi ja saa kritisoida ilman, että se loukkaa toista, Pöyhönen kuvailee.

– Puhumme tasa-arvosta ja oikeudesta olla omanlaisensa sekä siitä, että mikään näistä ei oikeuta kohtaamaan minkäänlaista kiusaamista esimerkiksi koulussa. Aihe on siis hyvin ajankohtainen, hän sanoo.

Näytelmäkirjailija Paula Salmisen käsikirjoittama näytelmä on kokonaan uusi ja tehty tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävän Lilla Villanin juhlavuoden kunniaksi.

Yksilön vapautta ja keskinäistä kunnioittamista pohtiva Letti kertoo nimensä mukaisesti lapsesta, jolla on ilmiömäisen pitkät hiukset. Tarinassa Letti saapuu äitinsä kanssa hylättyyn kylään ja tutustuu kylän ainoaan asukkaaseen, eläköityneeseen parturi-kampaajaan.

Lavalla nähdään näyttelijät Marielle Eklund-Vasama, Hanna Raita-aho ja Tuukka Vasama.

– Olemme haaveilleen tilausnäytelmästä jo vuodesta 2015 saakka, mutta nyt saimme apurahan, jonka ansiosta näytelmä on mahdollista toteuttaa, Pöyhönen kertoo.

Koululaisnäytösten lisäksi suomenkielistä versiota esitetään lapsen oikeuksien päivänä, perjantaina 20. marraskuuta yleisölle avoimessa iltanäytöksessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut