Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona sai suomalaiset näkemään painajaisia pettävistä turvaväleistä ja kasvomaskeista

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut ihmisten painajaisiin, selviää Helsingin yliopiston Sleep & Mind -ryhmän tutkimuksesta.korona

Tutkimuksessa analysoitiin tekoälyn avulla lähes tuhannen ihmisen painajaisten sisältöä COVID-19-pandemian aikana.

Yli puolessa tutkimuksessa analysoiduista unista toistuivat pandemiaan liittyvät sisällöt kuten epäonnistuminen turvavälien pitämisessä, koronavirustartunta, maskit ja suojavarusteet, dystopia ja maailmanloppu. Neljännes osanottajista myös kertoi nähneensä painajaisia korona-aikana tavallista enemmän.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 4 000 ihmistä koronapandemian kuudennella viikolla Suomessa. Kysely julkaistiin Helsingin Sanomissa unista kertovan artikkelin yhteydessä. Uniensa sisällöstä kertoi noin 800 ihmistä.

– Oli mielenkiintoista havaita toistuvia unisisältöjä, jotka heijastivat Covid-19-poikkeusolojen apokalyptistä tunnelmaa, kertoo tiedotteessa Helsingin yliopiston Sleep & Mind -tutkimusryhmän johtaja, professori Anu-Katriina Pesonen.

Yleisin tartuntapaikka on nyt koti – Koronatilanne on pahentunut etenkin Husin alueella nopeasti

– Tulokset antoivat meille mahdollisuuden spekuloida, että unien näkeminen poikkeuksellisissa olosuhteissa on yksilöiden välisen jaetun tietoisuuden muoto, hän jatkaa.

Toimialakatsaus: Koronan isku työllisyyteen on ollut Helsingin seudulla odotettua lievempi

Tutkimus tarjosi myös oivalluksia ihmisten nukkumistavoista ja stressitasoista pandemian poikkeusolojen aikana.

Esimerkiksi yli puolet vastaajista ilmoitti nukkuneensa enemmän kuin ennen, vaikka 10 prosentilla oli vaikeampaa nukahtaa ja yli neljänneksellä esiintyi useammin painajaisia.

Tutkijoita ei yllättänyt se tieto, että yli puolet osanottajista kertoi stressin lisääntyneen, mikä taas oli yhteydessä pahojen unien näkemiseen. Eniten stressaantuneilla oli myös enemmän pandemiasisältöisiä unia.

Uudet rajoitukset iskevät rajusti ravintoloihin – "20 000 voi jäädä työttömäksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi"

Toistuvat, voimakkaat painajaiset voivat tutkijoiden mukaan viitata traumaperäiseen stressiin. Unien sisältö ei ole täysin satunnaista, mutta se voi olla tärkeä avain, joka auttaa ymmärtämään, mikä on stressin, trauman ja ahdistuksen kokemuksen ydin.

Frontiers in Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkimusryhmä ensin käänsi unien sisällön suomen kielestä englanninkielisiksi sanaluetteloiksi. Tämän jälkeen he etsivät tekoälyn avulla usein esiintyviä sanayhdistelmiä.

Korona leviää pääkaupunkiseudulla nyt sellaisissakin tilanteissa, joissa sitä ei ymmärretä varoa, varoittaa THL – "Opiskelijajuhlat ovat tietysti hauskoja, mutta..."

"Häitä ja rippijuhlia, joissa puolet vieraista on saanut tartunnan" – Hus: Uusimaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa

Tietokone rakensi usein esiintyvistä sana-assosiaatioista ja niiven verkostoista tilastolliseen yhteisesiintyvyyteen perustuvia ”uniklustereita”.

Uniassosiaatiot olivat siten kuin unisisältöhiukkasia, eivätkä kokonaisia unikertomuksia. Esimerkiksi uniklusterissa, joka nimettiin ”Turvavälin huomiotta jättäminen”, oli sana-assosiaatioita kuten virhe-halaus, halaus-kättely, kättely-rajoittaminen, kättely-etäisyys, turvaväli-unohdus, väkijoukko-rajoittaminen ja väkijoukko-juhlat.

– Tutkimuksessa käytetty laskennallinen analytiikka on uutta unitutkimuksessa, Pesonen huomauttaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa ryhmä toivoo näkevänsä tulevaisuudessa lisää tekoälyavusteista unien tutkimusta.

Miksi kokoontumisia ei rajoiteta kerralla pidemmäksi aikaa – ja miksi rajoituspäätös tulee aina niin myöhään? Tässä aluehallintoviraston perustelut