Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin mukaan Uudellamaalla ollaan kiihtymisvaiheessa, ministeriön mukaan ei – Alkavatko ravintolat mennä kiinni kello 23?

Kun hallitus aiemmin tällä viikolla tiedotti ensi viikolla voimaan tulevista ravintoloiden aukiolorajoituksista, se kertoi myös, että kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa "otetaan käyttöön rajaukset, joiden mukaan ravitsemusliikkeet on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu päättyy kello 22".

Koska Hus on määritellyt, että Uudellamaalla epidemia on kiihtymisvaiheessa, maakunnassa on tulkittu, että tiukemmat rajoitukset tulevat kohta voimaan. Milloin tämä siis tapahtuu, hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM)?

– Tällaista 22 ja 23 rajoitusta ei ole vielä. Sellaista asetusta ei ole, Tuominen toppuuttelee..

– Asia on niin, että asetus, joka keskiviikkona annettiin, oli vain ja ainoastaan valtakunnallinen eli kello 24 (anniskelun päättyminen) ja 01 (ovien sulkeminen). Samassa neuvottelussa hallitus teki poliittisen ennakkolinjauksen, että jos ja ehkä kun kiihtymisvaiheeseen mennään, se rajoitus, joka sitten tulee, on tämä 22 ja 23, hän kertoo.

Tuomisen mukaan hallitus on vain "etukäteen riidellyt" sen, mikä on tiukempi rajoitus kiihtymisvaiheessa, jotta asiaa ei tarvitsisi ruveta pohtimaan itse tilanteessa.

Vaikka julkisuudessa on kuultu toistuvasti, että Uudellamaalla ollaan kiihtymisvaiheessa, näin ei Ismo Tuomisen mukaan virallisesti vielä ole.

– Valtioneuvosto ei tee asetuksia lehtijuttujen perusteella. Prosessi on se, että THL tekee virallisen kirjeen STM:lle. Siinä kerrotaan, että THL on kokonaisarvioinnissa todennut, että maakunnat X, Y ja Z ovat kiihtymisvaiheessa. Tämä käynnistää prosessin. Sen jälkeen todennäköisesti minä saan ministeri ( Krista) Kiurulta (sd.) määräyksen, että valmistele asetus siihen ja siihen valtioneuvoston istuntoon. Sitä ei tietenkään vielä tiedetä, mihin istuntoon.

Uudenmaan kiihtymisvaiheesta tiedottaneesta Husista todetaan, että on tosiaan THL:n asia viedä asiaa eteenpäin ministeriöön. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi pitää kuitenkin kiinni näkemyksestä, että Husilla on toimivalta määritellä Uudenmaan epidemiavaihe.

– Eilen kun kysyin tätä THL:n edustajilta, pallo palautettiin sieltä sairaanhoitopiirin kentälle. Se on itse asiassa sairaanhoitopiiri, joka määrittelee alueellisen epidemiavaiheen, ja Hus on alueen kuntien kanssa määritellyt, että ollaan kiihtymisvaiheessa.

Hus on Markku Mäkijärven mukaan määritellyt kiihtymisvaiheen suoraan STM:n julkistamilla viidellä kriteerillä.

Ensimmäinen kriteeri on tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus eli 14 vuorokauden aikana 10–25 tapausta 100 000:ta asukasta kohti.

– Nythän se on Uudellamaalla 46 per 100 000 asukasta eli selvästi jo yli.

Toinen kriteeri on, että positiivisia tapauksia on yli 1 prosentti testeistä.

– Tämä on hieman haastava, koska eri tietojärjestelmistä saa vähän erilaisen luvun. Omat tietomme antavat vaihteluvälin 0,9–1,4 prosenttia eli se on todennäköisesti yli 1 prosentin.

Kolmanneksi kiihtymisvaiheessa esiintyy paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja.

– Näistähän luemme joka päivä lehdistä, niitä esiintyy useampiakin.

Neljänneksi tartunnan lähteet ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä.

– Tässä liikutaan 40–60 prosentin luokassa. Luku vaihtelee todella paljon kuntakohtaisesti, mutta koko Uuttamaata katsottuna (tartunnan lähteet ovat) kuitenkin aika hyvin jäljitettävissä.

Viides kriteeri kiihtymisvaiheelle on, että koronan aiheuttamaan sairaanhoidon tarpeeseen pystytään vielä vastaamaan ilman erityistoimia. Tämäkin kriteeri Mäkijärven mukaan täyttyy.

– Meillä on tällä hetkellä vuodeosastolla neljä koronapotilasta ja teho-osastolla kaksi.

Mäkijärven mukaan tuoreimmat tiedot lähtivät Husista THL:lle keskiviikkona eli nyt odotellaan, mikä on THL:n kanta.